Regl Düzensizliği Konusunda Ne Yapmalısınız?

Regl düzensizliği genellikle endişelere yol açabilir. Bugünkü yazımızda, reglinizin neden düzensiz olduğunu anlamanız için yardımcı olacak ve nasıl düzene sokacağınızdan bahsedeceğiz.
Regl Düzensizliği Konusunda Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 07 Mart, 2021

Düzenli bir regl periyodu ortalama 28 günde bir tekrar eder ve her regl dönemi aynı uzunluktadır. Fakat bazı kadınlar regl düzensizliği yaşayabilir ve döngüleri ortalamaya göre daha kısa ya da daha uzun sürebilir. Peki eğer regliniz düzensizse ne yapmalısınız?

Regl düzensizliği aydan aya regl olduğunuz dönemin değiştiği anlamına gelir. Bunun farklı farklı nedenleri olabilir. Önemsiz sorunlardan tıbbi müdahale gerektiren durumlara kadar bunun pek çok olası senaryosu olacaktır.

Örneğin; dış etmenler de regl döneminizi etkileyebilir. Fazla egzersiz, stres, hormon alımı, güçlü duygu geçişleri, uykusuzluk ya da hatta jetlag dahi reglde düzensizliğe neden olabilir.

Menstrüal Döngünüzü Düzene Sokmak İçin Ne Yapmalısınız?

Bahsettiğimiz gibi regl düzensizliğinin pek çok nedeni olabilir. Bugünkü yazımızda, olası nedenlerden bir kısmını ve bazı yararlı tavsiyelerimizi sizinle paylaşacağız.

1. Bir Doktora Görünün

Regl düzensizliğiniz varsa öncelikle kadın doğum doktorunuzla konuşmalı ve bazı testler yaptırıp bu düzensizliğin nedenini bulmalısınız. Doktorunuz sorunu çözmenize yardımcı olacaktır. Düzgün tedavi alabilmeniz için sorunun kökenine inmeniz son derece önemlidir.

Regl düzensizliğinin nedenine göre tedavi ya da ameliyat olmanız gerekebilir. Durumunuz fiziksel bir nedene bağlanmıyorsa reglinizin düzene girmesi için hormon tedavisine başlamanız da olasılıklar dahilindedir. Progesteron eksikliği kaynaklı bir sorununuz varsa bunu bu hormonu içeren doğum kontrol hapları kullanarak aşabilirsiniz.

2. Regl Düzensizliği Durumunda Tıbbi Bitkileri Deneyin

Menstrüal döngünüzü doğal yollarla düzenlemeniz için bazı doğal yöntemler de bulunmaktadır. Kadınlarda hormon dengesini sağlayan bitkiler arasında, adaçayı, maydanoz, hayıt, zencefil, papatya ya da biberiyeyi sayabiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz bitkileri demleyerek tüketebilir ya da yemeklerinize katabilirsiniz. Bu sayede menstrüal döngünüz olması gereken dengeye getirebilirsiniz.

Regl düzensizliği yaşayan kadın

3. Stresten Uzak Durun

Stres tüm sağlığınızı etkisi altına alabilir. Fazla gerginlik ve anksiyete yumurtlamanızı önleyebilir. Ayrıca progesteron eksikliği yaşayarak regl düzensizliğiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Stresle başa çıkmanın en kolay yolu derin nefes almaktır. Diyafram nefesi tüm rahatlama tekniklerinin temelidir. Bundan ötürü, yoga ve meditasyon yapılması önerilir. Bu yöntemler sayesinde rahatlar ve yenilenmeye başlarsınız.

4. Regl Düzensizliği Durumunda Dengeli Beslenmeniz Gerekir

Normalde çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeniniz varsa vücut çalışması için gerekli tüm besinleri alacaktır. Ayrıca dengeli beslenerek reglinizi de düzene sokabilirsiniz.

Vitamin ve lif açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketmenizi öneririz. Ayrıca şeker ve yağdan uzak durarak ve sebze ya da sardalye gibi omega 3 açısından zengin balık yağlarını tercih etmeniz önerilir.

Aşırı spor yapmak, stres, hormon ilaçları kullanmak, şiddetli duygu geçişleri yaşamak ve hatta jetlag reglinizin düzensiz olmasına yol açabilir.

5. Vücudunuzun Dinlenmeye İhtiyacı Vardır

Düzensiz uyku reglinizin de düzensiz olmasına yol açar ve hormon seviyelerinizi doğrudan etkisi altına alır. Az uyku uyumanız melatonin üretiminizi olumsuz yönde etkiler ve yumurtlama ve menstrüal döngünüze etki eden üreme hormonlarınızın dengesini bozar.

Ayrıca çok fazla seyahat etmek ve farklı zaman dilimlerinde bulunmak melatonin hormonunun salgılanmasını azaltır. Bu da regl düzensizliğine yol açar. Bunu önlemek için iyi bir uyku çekmeli ve yeterli uyku aldığınızdan emin olmak için uygun vakitlerde uyanmalısınız.

6. Hormonal Sorunlarınızı Düzene Sokun

Düzensiz regl döngüsü hormonal dengesizliğe ve özellikle progesteron eksikliğine yol açar. Aynı şekilde, erkek hormonlarının aşırı üretimi de düzensizliğe neden olur.

Öte yandan, düzensiz regl döngüsü enfeksiyon, tümör oluşumu, polipler ve endometriyoz kaynaklı da olabilir. Bu gibi durumlarda sorunu bulmak ve tedavi yöntemini belirlemek için kadın doğum uzmanınıza başvurmanız gerekir.

Elinde pembe bir saat tutan kadın

7. Regl Düzensizliği: Kilonuzu Kontrol Altında Tutun

Aşırı kilo vermek ya da almak da regl düzensizliğine neden olabilir ve hatta menstrüal periyodun tamamen durmasına da yol açabilir. Kilodaki değişimler hipofiz bezini olumsuz etkileyerek hormonal dengesizliğe mahal verebilir.

Son olarak sağlıklı bir yaşam sürmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Sağlıklı bir yaşam tarzıyla genel sağlığınızı ve menstrüal dengenizi koruyabilirsiniz. Her halükarda regl düzensizliği durumunda sorunun kaynağını belirlemek için kadın doğum doktorunuza başvurmalı ve sizi doğru tedavi için yönlendirmesini istemelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.