Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar

Hamilelik, kadınlarda hormonal değişiklikler üreten ve dış patojenlere karşı büyük bir kırılganlık yaratan bir süreçtir. Vajinal enfeksiyonlarda da durum böyledir
Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar

Son Güncelleme: 11 Ekim, 2019

Hamilelik sırasında vajinal enfeksiyonlar düşündüğünüzden daha sık görülür. Ana sebep, gebelikteki hormonal sürecin vajinanın doğal halini değiştirmesidir. Sonuç olarak, tüm enfeksiyon türlerine karşı daha savunmasız hale gelir.

Vajina, bu enfeksiyonlardan sorumlu mikroorganizmaları içerir. Normal koşullarda, bu mikroorganizmalar kadınların bağışıklık sistemleri sayesinde kontrol altındadır. Bununla birlikte, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler vajinadaki koşulları değiştirir.

Bir vajinal enfeksiyon ortaya çıkarsa, kadınlar derhal bir uzmana başvurmalıdır. Bu enfeksiyonlar gelişmekte olan bebekler konusunda genellikle invaziv değildir, ancak tıbbi yardımın eksikliği gebelikte komplikasyonlara neden olabilir.

Tedavi edilmeyen vajinal enfeksiyonlar kasılmalara neden olabilir ve hatta kadınların suyunun gelmesine ve erken doğuma bile yol açabilir.

Gebelikte hangi vajinal enfeksiyonlar yaygındır?

Hamilelik sırasında en sık görülen vajinal enfeksiyonlar vajinit ve vulvovajinittir. Bu patolojiler, çoğunlukla hormonal değişiklikler nedeniyle vajina pH’ının değişmesinin bir sonucudur. Menopoz da bu değişikliğe neden olabilir.

Mantarların neden olduğu diğer enfeksiyonlar da cinsel ilişkilerin bir sonucu olarak yaygınca görülmektedir. Bunlardan en yaygın olanı mantar Candida tarafından üretilen kandidiyazdır. Hamilelik döneminde, kadın bedenleri bu tür enfeksiyonlara maruz kalmaya daha yatkındır.

Son olarak, bakteriyel vajinozda olduğu gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar bulunmaktadır. Bu enfeksiyon türü, zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse en invaziv enfeksiyonlardan biridir. Enfeksiyon yayılırsa, kasılmalar yaratabilir ve erken doğuma yol açabilir.

“Bu enfeksiyonlar gelişmekte olan bebekler konusunda genellikle invaziv değildir, ancak tıbbi yardımın eksikliği gebelikte komplikasyonlara neden olabilir.”

Vajinal enfeksiyonlar neden ortaya çıkar?

Çoğu durumda, hamilelik sırasındaki vajinal enfeksiyonlar hamileliğin içerdiği hormonal süreçlerle ilgilidir.

Kadınların hamilelik sırasında yaşadıkları hormonal değişiklikler vajinalarındaki pH’ı ve dolayısıyla vajinal florasını değiştirir. Sonucunda ortaya çıkan bu ortam, mikroorganizmaların üremesine yardımcı olarak enfeksiyonlara neden olur.

Vajinal enfeksiyonlardan kaçınmak için izleyebileceğiniz bazı öneriler:

  • Aşırı hijyenden kaçının. Doğal olarak, vajina, akıntı yoluyla enfeksiyonları uzak tutan nemli bir ortamdır. Sürekli yıkamak, bu doğal mukozayı azaltarak pH dengesizliklerine yol açar.
vajinal enfeksiyon yaşayan kadın
  • Doğal kumaşlardan, tercihen pamuktan yapılmış iç çamaşırları kullanın. Pamuk, likra ve naylonun aksine en nefes alan malzemelerden biridir. Sıkı iç çamaşırları da sizi daha yüksek enfeksiyon riski altında bırakmaktadır.
  • Doğal sabunları tercih edin. Hem kişisel hijyen hem de çamaşırlarınızı yıkamak için nötr sabunlar en iyisidir. Normal sabunlar vajinanızı tahriş edebilecek çok sayıda kimyasal madde ve parfüm içerir.
  • Enfeksiyondan şüpheleniyorsanız prezervatif kullanın. Eğer bir enfeksiyon ihtimali söz konusuysa, prezervatif kullanmak en iyisidir. Bu şekilde enfeksiyonun partnerinize ya da tam tersi partnerinizden size bulaşmasını önlersiniz.

Belirtileri nelerdir?

Yaygın bir enfeksiyon durumunda, semptomlar günlük akıntıda veya vulva görünümünde gözlenebilir. Örneğin, akıntı daha bol, yapışkan ve kötü kokulu hale gelir. Sarımsı, yeşilimsi veya grimsi bir tonu olabilir.

Bazı durumlarda vulva, bir tür alerji veya döküntü ile tahriş olur. Cinsel organ dudakları ve çevresi kırmızıya dönüşür ve duyarlı hale gelir. Kadınlar ayrıca bölgede yanma, kaşıntı ve şişlik yaşayabilir. İç çamaşırları bile enfeksiyon sırasında rahatsızlık verebilir çünkü vajinanın dudaklarına sürtünür.

hamile kadın

Vajinal bir enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsanız ne yapılmalıdır?

Herhangi bir şüpheniz varsa, o zaman tıbbi bir uzmana danışmalısınız. Hiçbir koşulda hamile kadınlar kendi kendilerine ilaç almamalı veya tıbbi gözetim olmadan herhangi bir topikal krem veya ev ilacı kullanmamalıdır.

Enfeksiyon bir mantardan kaynaklanıyorsa, partnerinizin de tedaviye başlaması gerekecektir. Bu gibi durumlarda, komplikasyonlardan veya tekrarlanan enfeksiyonlardan kaçınmak için doktorunuzun önerilerine kesinlikle uymanız gerekmektedir.

Enfeksiyonu çözdükten sonra, önleyici tedbirleri uygulamaya koymanız gerekecektir. Beslenme, enfeksiyonu etkileyen bir faktör olabilir. Örneğin, aşırı karbonhidrat tüketimi mantarların üremesini destekleyebilir. Aynı zamanda, yoğurt gibi süt ürünleri de mantarlara karşı mücadelede yardımcı olur.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.