Hamilelikte Kullanılmaması Gereken İlaçlar

Hamilelikte Kullanılmaması Gereken İlaçlar

Son Güncelleme: 15 Temmuz, 2018

Ibuprofen ve omeprazole gibi yaygın kullanılan ilaçlar fetüse zarar verebilir. Bu yüzden hamilelikte bu ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Aynı durum aşağıda vereceğimiz listedeki diğer ilaçlar için de geçerli. 
Hamile kadınların bebeklerine zarar vermemek için hamilelikte kullanılmaması gereken ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması son derece önemli. 
Ve hamile kadınlar herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorlarına danışmalılar. Bu durum emzirme döneminde de geçerli.

Hamilelikte kullanılmaması gereken ilaçlar

Anneler hamilelik süreçleri veya bebeklerine zarar verebilecek maddeler hakkında bilgi sahibi olmalı.

Bazı ilaçlar plasenta aracılığıyla doğrudan bebeğe ulaşarak doğum anomalileri veya başka hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden anne adaylarının özellikle ilk üç aylık dönemde dikkatli olması gerekir. 

Hamilelikte kullanılmaması gereken ilaçlar listesi ise:

1. Omeprazol

Omeprazol mide koruyucu bir ilaç. Her ne kadar diğer mide ilaçları kadar kuvvetli olmasa da, fetüse önemli zararlar verebileceği için kullanmaktan kaçınılmalı.

Hamilelik sürecinde güvenle kullanılabilecek başka antiasit seçenekleri de var, bu yüzden doktorunuzla görüşerek sizin için en uygununu bulabilirsiniz. 

2. Doğum kontrol hapları 

Bu haplar bebeğin Down sendromlu doğma riskini arttırır. Doğum kontrol hapları ayrıca cinsel organlar ve idrar yollarında değişikliklere de sebep olur. 

Vajinal kanser riskini de arttıran doğum kontrol haplarını almadan önce mutlaka aile doktorunuza danışın. Genellikle hamilelikte kullanıma uygun değildirler.

hamilelikte kullanılmaması gereken ilaçlar

3. Bikarbonat
Bikarbonat hem annenin hem de fetüsün kanındaki doğal PH seviyesini arttırır. Kortizon da fetüste yarık dudak (tavşan dudak) denilen deformasyonlara sebep olabilir.

Bu yüzden anne adayları bu bileşenleri içeren ilaçlara karşı her zaman çok dikkatli olmalı.

4. Steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar

Ibuprofen, aspirin veya naproxen gibi ilaçlar hamileliğin son üç ayında kullanılmamalıdır. Bu ilaçların emzirme döneminde de kullanımı sakıncalıdır.

Bu ilaçlar kan damarlarını genişleten prostaglandinlerin üretimine engel olarak fetüse kan akşını yavaşlatırlar. 

5. Ayrılmış anti-diyabetikler 

 

Eğer bir kadına hamile kalmadan önce bu ilaçlar yazılmışsa, bu tedaviyi insülin tedavisi ile değiştirmesi gerekebilir. Elbette bu değişiklik doktor ile birlikte yapılmalıdır.

Bu ilaçların içeriğindeki maddeler kalıcı hipoglisemiye sebep olabilir. Hipoglisemi de bebeğin sinir sisteminde deformasyona sebep olur.

“Hamilelikte kaçınılması gereken bir diğer madde de morina balığı karaciğer yağı. Bu madde vitamin ve minerallerin emilimini önlüyor.”

6. A Vitamini türevleri 
A vitamini türevleri içeren ilaçlar da hamilelikte kaçınılması gereken ilaçlar arasında yer alıyor. 

Yüksek dozlarda tüketildiğinde A vitamini türevlerini içeren ilaçlar kalp, beyin ve omurilikte deformasyona sebep olabilir.

7. Bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar (immunosuppuresant) 

Bazı kanser tedavilerinde kullanılan immunosuppresant ilaçlar bağışıklık sistemini etkilediği için hamilelikte kullanımından kaçınılmalıdır. Romatoit artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar da bu gruba giriyor.

Bu ilaçlar fetüsün gelişimini ve bağışıklık sistemini etkileyebilir. 

Hamilelikte kullanmanın sakıncası olmayan ilaçlar 

Her ne kadar anne adayları her zaman doktorlarına danışmalılarsa da, hamilelikte kullanılabilecek bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar ne anne adayı ne de fetüs için risk yaratmazlar.

Bir doktor tarafından reçete edildiği sürece amoxicillin gibi antibiyotikler ve asetaminofen türü ilaçlar güvenlidir. 

hamilelikte ilaç

Burun tıkanıklığı için kullanılan damla ve spreyler (dekonjestanlar) üç ya da dört günden daha uzun süre kullanılmamalıdır. 

Baş ağrıları gebelikte yaygın görülen bir durum olduğundan, rahatsızlığı gidermek için genellikle parasetamol tavsiye edilir. Ki parasetamol pratikte asetaminofen ile aynı şeydir.

Aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlardan kaçınılması gerektiğini tekrar söylemek istiyoruz.

“Kabızlığı önlemek için, bol su tüketin ve lifli yiyeceklerle beslenin.”

Sonuç olarak, hamilelikte kaçınılması gereken ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemli. Böylece, ne kendinize ne de bebeğinize zarar verme riskini almazsınız.

Sırf başka bir anne adayı belli bir ilacı tüketti diye, bu durum o ilacın güvenli olduğu anlamına gelmez. Her kadın farklıdır ve bu yüzden herhangi bir ilaç almadan önce en iyisi doktorunuza danışmanızdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.