Vajinal Akıntı Türleri: Bilmeniz Gereken Her Şey

Vajinal Akıntı Türleri: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 30 Kasım, 2018

Vajinal akıntı, kadınların üreme sisteminde önemli bir rol oynayan normal bir akıntıdır. Genellikle beyazımsı ve saydam renktedir ama görünümü değişebilir. Bu yazımızda vajinal akıntı türlerini ve bunların nedenlerini öğreneceksiniz.

Vajinal akıntı kadın üreme sisteminde önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Genellikle berrak ve sulu olan bu sıvı, vajinayı temiz tutmaya ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.

Vajinadaki ve serviksin etrafındaki bezlerle üretilir ve ölü hücrelerin ve bakterilerin vücuttan taşınmasına yardımcı olur.

Bu akıntı genellikle, doğum kontrol hapı kullanırken veya duygusal stres zamanlarında, egzersiz, cinsel heyecan, yumurtlama sırasında daha bol hale gelir.

Ancak belirli durumlarda akıntınız normalden farklı görünebilir. Bu anormal vajinal akıntıdır ve endişe nedeni olabilir.

Anormal vajinal akıntıya neden olan nedir?

Anormal vajinal akıntı farklı nedenlere bağlı olabilir. Akıntının rengi ve kalınlığı anormal akışın nedeninin bir işareti olabilir.

Vajinadaki normal bakteri dengesindeki herhangi bir değişiklik vajinal akıntıyı etkileyebilir. Salgıların renginde ve kalınlığındaki farklılıkları, aynı zamanda koku veya kaşıntıyı fark edebilirsiniz. Bunlar vajinal akıntınızı değiştirebilecek sebeplerden bazıları:

  • Antibiyotik, hormonal doğum kontrol hapı veya steroid kullanımı.
  • Bakteriyel vajinozis. Bu, hamile kadınlarda veya birden çok partnerle cinsel ilişkileri olanlarda daha sık görülen bir enfeksiyondur.
  • Rahim ağzı kanseri.
  • Klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
  • Mantar enfeksiyonları, cerrahi veya pelvik inflamatuar hastalığı takiben pelvik enfeksiyon.
  • Trichomoniasis, parazitik bir enfeksiyon genellikle korunmasız cinsel ilişki sırasında geçer .
  • Diyabet.
  • Vajinal duş, sabun, köpük banyosu veya kokulu losyon kullanımı.
  • Vajinit: vajinada veya etrafında tahriş.
  • Vajinal atrofi, menopoz sırasında vajinal duvarların incelmesi ve kuruması.
doktoruyla konuşan kadın


Vajinal akıntı çeşitleri

Anormal vajinal akıntı türleri enfeksiyon veya başka bir durumun belirtisi olabilir. Doktorunuza mutlaka danışın.

Vajinal akıntı, adet döngüsü boyunca değişebilir ve bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Ancak, akıntının rengi, kokusu veya kıvamı normal değilse, özellikle bir yanma veya kaşıntı hissi varsa, bu bir enfeksiyon veya başka bir durumun belirtisi olabilir.

Renklerine ve kıvamlarına göre sınıflandırılan çeşitli vajinal akıntı türleri vardır. Bu sekresyonların bazıları normaldir, ancak diğerleri tıbbi tedavi gerektiren bir hastalık belirtisi olabilir.

  • Beyaz. Bu normal bir vajinal akıntı rengidir. Bununla birlikte, beyaz akıntı kalınsa ve kaşıntı eşlik ediyorsa, bir candida enfeksiyonu belirtisi olabilir.
  • Berrak ve sıvı. Bu tamamen normaldir ve ayın herhangi bir zamanında gerçekleşebilir.
  • Sulu. Akıntınız normalden daha sulu ise, bu uçuk nedeniyle olabilir. Bu durumda, genital bölgede ağrı gibi diğer semptomların eşlik etmesi muhtemeldir. Diğer taraftan, normalden daha kalınsa, nedeni doğum kontrol hapı veya kimyasal hassasiyet ve alerjiler olabilir.
  • Şeffaf ve esnek. Daha önce olduğu gibi, bu normal vajinal akıntı tiplerinden biridir. Birkaç gün veya bir hafta öncesine kadar daha yapışkan veya esnek bir akış fark edebilirsiniz.
  • Sarı veya yeşil. Sarımsı veya yeşilimsi bir akış, özellikle de kalın veya hoş olmayan bir koku eşlik ediyorsa, bir şeyin yanlış olduğuna dair bir işarettir. Genellikle vajinada enfeksiyon veya bakteriyel dengesizliklerin bir belirtisidir.
  • Yeşilimsi gri ve köpüklü. Bu tip akıntı muhtemelen bakteriyel vajinoza bağlıdır. Bu rahatsız edici bir enfeksiyondur, ancak tedavi edilmesi kolaydır.
  • Kahverengi ya da kanlı. Kan içeren sekresyonlar normal olabilir (özellikle adet döneminizi takip eden günlerde). Çok kırmızı kanlı döneminizin dışında kanama yaşarsanız, sebebini bulmak için jinekoloğunuza danışın.
    Topaklı. Akıntınızın topakları varsa, bu sizin bereketli olduğunuzu gösteren bir işaret olabilir. Bununla birlikte, aynı zamanda hafif bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.

Menstürasyon ve hamilelikte değişiklikler

Adet döngüsü de akıntınızın kıvamını değiştirebilir. Döngünün aşamasına bağlı olarak farklı değişiklikler görebilirsiniz.

Döneminiz bittikten sonra, akıntınızın için biraz kanlı ya da kahverengimsi renkte olması yaygındır. Renk hafif sarıysa veya akıntı normalden daha kalınsa, bu bir hamilelik olasılığını gösterebilir.

Bununla birlikte, vajinal akıntınız sıvı ise (yumurta beyazı dokusuna benzer), bu durum şu anda en yüksek doğurganlık seviyesinde olduğunuzu gösterir. Bu tür bir akıntı, lubrikant görevi görür ve spermin servikse ulaşmasına yardımcı olur.

Akıntınız daha sulu ise, hamilelik olasılığınız daha yüksektir.

Hamileliğin sonraki aşamalarında, daha bol vajinal akıntı doğuma yakın olduğunuzu gösteren bir işaret olabilir.

Hamilelik sırasında meydana gelen birçok değişiklik arasında, vajinal akıntı miktarı da yaygındır.Bunun nedeni daha fazla östrojen üretilmesi ve vajinaya az kan akışının gerçekleşmesidir. Hamileliğin başlangıcında bu akıntılar servikal mukus yani hamilelik boyunca rahmi koruyacak bir bariyer oluşturabilir. Bu mukus, doğumdan önce atılıp biraz kanla gelebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barald, D. Secreción vaginal. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
  • Barald, D. Prurito y secreción vaginal. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Morris M, Nicoll A, Simms I, Wilson J, Catchpole M. Bacterial vaginosis: a public health review. Br J Obstet Gynaecol 2001;108-439-50.
  • Rivera, Antonio. (2016). Características del flujo vaginal en infecciones cervico-vaginales. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. 36. 43-46.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.