Vajinal Salgı ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Vajinal salgı, kadın sağlığında önemli bir rol oynar; çünkü vajina içinde doğal bir kendi kendini temizleme işlevi görür. Ek olarak, cinsel sağlık ve üreme işlevleri için de önemlidir.
Vajinal Salgı ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2019

Vajinal salgı kadınlarda kesinlikle normaldir ve vajinayı temizleyerek ölü hücrelerin yanı sıra, yabancı madde ya da kirliliği gidererek vücuda hizmet eder.

Bu akıntılar açık renkli ya da süt beyazı olur. Genellikle kokusuzdur ve herhangi bir ağrı ya da acı yaratmaz. Miktar ve rengin salgıya neyin sebep olduğuna göre değiştiğini bilmelisiniz.

Vajinal salgı, elbette ki vajinanın farklı kısımlarından, özellikle de servikste bulunan salgı bezlerinden gelir. Bu salgı bezleri günlük olarak vajina duvarı boyunca akan, akışkan olmayan ve hafif yapışkan olan bir sıvı salgılar. Bu sıvı, mevcut olan her türlü mikrobu, özellikle de vajinanın ölü hücrelerini taşır.

Kadınlarda Vajinal Salgı Olması Yaygın Bir Durum Mudur?

Vajinal salgılar kadınlarda çok yaygındır. Çoğu durumda, vajinanın mükemmel bir şekilde sağlıklı olduğunu gösterir; çünkü vajinayı enfeksiyonlardan korumasına izin veren asitli bir pH seviyesine sahiptir.

Sağlığı iyi olan bir vajina, düzenli olarak ölü hücreleri ve bakterileri dışarı çıkaran salgıları salgılar. Başka bir deyişle, çoğu vajinal salgı sağlıklıdır. Temel olarak, vücudun kendisini korumanın doğal bir yoludur.

Bununla birlikte, bu sıvıların bazen enfeksiyon ya da bir hastalığın belirtisi olup olmadığını bilmek önemlidir. Bu nedenle, sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için normal ve anormal salgıları ayırt edebilmeniz gerekir.

Normal Akıntı Miktarı Ne Kadardır?

Eğer vücudunuz çok fazla vajinal salgı üretiyorsa ya da normalden farklı bir görünüme sahipse, bu konuda birkaç faktör etkili olmuş olabilir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Hormonal değişiklikler, salgıların miktarını ve kokusunu etkileyebilir.
  • Cinsel uyarılma gibi vücuttan atılan sıvılar, stres ve duyguların etkisiyle geçici olarak değişebilir.
  • Antibiyotikler, kortikosteroid ilaçlar ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar da vajinal florayı değiştirebilir.
  • Vajinal enfeksiyonlar genellikle normalden daha fazla salgıya neden olur ve bazen normalden farklı bir renk ya da kokuya sahip olabilir.
mutlu çift

Vajinal Salgı Neden Olur?

Vajinanızın salgılarında bir değişikliğe neden olabilecek pek çok sebep vardır. Vajinal akıntıdaki değişikliklerin en yaygın nedenlerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:

1. Ovulasyon

Bu aşamada vajinal salgının hacim olarak artması normaldir. Vajinal akıntı ya da salgılar ovulasyon döneminde daha açık renkli, daha lif benzeri ve daha yapışkan olurlar. Bu değişimin nedeni, yumurtanın döllenmeye hazır olması gerektiği andan itibaren spermin geçişini kolaylaştırması gereğidir.

“Vajinal salgı, vajinanın farklı kısımlarından, özellikle de rahim ağzı kısmında bulunan salgı bezlerinden gelir. ”

2. Hamilelik ve doğum sonrası

Hamile kadınların vajinal akıntılarında da artış olur. Bu dönemde görülen akıntı görünüş olarak da farklı olur. Bu, özellikle de doğumdan önceki son haftalarda, salgının daha yoğun ve daha bol bir şekilde gelmeye başladığı zaman gerçekleşir.

Bebek doğduktan sonra vajinal akıntı hamilelik sırasında meydana gelen ve rahim iç zarından kopan kan, küçük pıhtılar ve dokudan oluşan bir karışıma sahip olabilir. Zaman geçtikçe bu salgılar giderek daha akışkan, ıslak ve pembe olur ve sonunda da iyice azalır.

3. Menopoz

Menopoz sırasında ve sonrasında vücutta meydana gelen bu hormonal değişiklikler vajinal salgıdan sorumludur. Ancak yaşamın bu aşamasında, menopozun son evresinde östrojen seviyeleri azaldıkça akıntı azalmaya başlar.

4. Cinsel uyarılma

Akışkan, ıslak, berrak ya da hafif beyaz akıntı, cinsel uyarılmanın bir işaretidir. Bu tip vajinal sıvı, cinsel ilişki sırasında vajinayı yağlamak ve korumak için tasarlanmıştır.

Anormal Vajinal Salgılar: Ne zaman endişelenmelisiniz?

Kötü bir kokusu olan, yeşil ya da sarı bir renkte ve topak topak bir akıntı fark ederseniz ve bu akıntıya ateş, yanma, kaşıntı ve karıncalanma gibi durumlar eşlik ediyorsa, endişelenmeniz gereken bazı belirtiler yaşıyor olabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda, mantar, parazit gibi jinekolojik bir enfeksiyon ya da alt karına yayılan daha ciddi bir enfeksiyon var olabilir. Bu noktadan itibaren, bir doktor ya da bir jinekoloğun görüşü şiddetle tavsiye edilir. Bazı enfeksiyonların rahim boynuzlarına yayılabileceğini ve kısırlığa neden olabileceğini unutmayın.

vajinal enfeksiyon

Anormal Vajinal Akıntının Belirtileri Nelerdir?

Anormal vajinal akıntı ve enfeksiyonu gösteren bazı belirtiler şunlardır:

  • Akıntının renginin, yoğunluğunun ve miktarının değişmesi.
  • Salgıda görülen sürekli artış.
  • Kaşıntı ya da rahatsızlık.
  • İdrar yaparken vajinal yanma.
  • Regl dönemi dışında da kan gelmesi.
  • Lor peynirine benzer bir kıvamda akıntı.
  • Sarımsı, yeşilimsi ya da beyazımsı vajinal akıntı ile birlikte hoş olmayan bir koku.

Son olarak, iyi bir vajinal hijyen uygulamanızı, yumuşak ve sabunsuz bir ürün seçmenizi ya da vajinanızı sadece suyla yıkamayı denemenizi öneririz. Adet sırasında, herhangi bir tahrişten kaçınmak için pedi düzenli olarak değiştirmek gerektiğini de hatırlatmak isteriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.