Süt Üretimini Artırmak İçin Yapılacaklar

Süt Üretimini Artırmak İçin Yapılacaklar

Son Güncelleme: 29 Temmuz, 2018

Birçok anne, süt miktarının bebeğine yeterli olup olmadığı konusunda endişeye kapılır.

Anne sütüyle beslemenin şart olduğu zaman aralığında, anneler süt miktarını artırmak için evde çeşitli yollara bile başvurur.

Ancak anne sütünü artırır ümidiyle başvurulan yollar genelde bir işe yaramayan şeylerdir. Çözüm ise, aslında zannedilenden çok daha basittir.

Eğer bebeğinizin hayata gözlerini açtığı ilk günden itibaren, yeterli miktarda anne sütüyle beslenmesini istiyorsanız, aşağıdaki önerileri yerine getirin.

Bebeğinizin doğumundan sonraki birkaç saat

Anne sütü bebek doğduktan sonraki ilk birkaç saat içerisinde annenin bedeni tarafından üretilmeye başlar.

Bu süre zarfında, annenin bebeğini anne sütüyle beslemesi hayati önem taşımaktadır. Bu yapıldığı zaman, bebeğin laktasyonla, yani yaşamını devam ettirmesinin en büyük koşulu olan sütle, tanışması ve sevmesi kolaylaşmaktadır. Anne sütü içtikten sonra bebek ile anne arasındaki bu eşsiz bağ oluşacak ve bebek sakin bir ruh haline sahip olacaktır. Bu dakikalar oldukça önemli ve samimi dakikalardır.

Doğum sonrası kısa bir süre bebeğiniz uyanık kaldıktan sonra bebeğiniz 6 ile 12 saat sürecek derin bir uykuya dalacaktır. Yorulmuş olan bebeğiniz bu uzun uykuyla dinlenecektir. Bebeğiniz uykudayken sizin onu anne sütüyle beslemeniz biraz zor olacaktır.

Ancak sabır ve özenle, öğrenerek yeni doğmuş bebeğinizi anne sütüyle beslemeye başlayacaksınız.

Süt miktarını artırmak için yapabileceğiniz şeyler

Bebeğinizi gece gündüz düzenli olarak besleyin. Bu anne sütü üretimi konusunda bedeninizi uyarır ve daha çok süt salgılanmasını sağlar.

Yani bebeğiniz doğduktan sonraki ilk haftada, 24 saat içerisinde en azından 8-10 kere anne sütüyle bebeğinizi beslemeniz gerekmektedir. Bu besleme düzenini hem gündüz hem de gece olacak şekilde yapmanız gerekmektedir.

anne sütünü artıran öneriler

Birkaç püf noktası

  • Bebeğiniz emerken, doğru pozisyonda olduğundan emin olun.
    Yanlış pozisyonda emzirme hem süt üretimi keser, hem de annenin meme ucunun deforme olmasına sebep olur. Dolayısıyla eğer bebeğinizi doğru pozisyonda beslemezseniz bebeğiniz gerekli anne sütünü almayacaktır. Bu sebeple emzirirken yapmanız gereken ilk şey doğru pozisyonu bulmaktır.
  • Peki, en iyi pozisyon hangisidir o halde? Bebeğiniz ve sizin için en iyi pozisyon, bebeğinizin kafasını düz tutabildiği, emerken boynunu eğmediği pozisyondur. Bir diğer önemli husus ise, bebeğinizin ağzı ve sizin meme ucunuz aynı seviyede olmalıdır.
  • Bebeğinizi, emzirirken kullanabileceğiniz bir yastığın üzerine yavaşça yerleştirin. Bu bebeğinizin ve meme ucunuzun aynı seviyede olmasını sağlayacaktır. Bebeğiniz, ancak meme ucuyla aynı seviyede olduğu sürece doğru bağı kurup sağlıklı şekilde emebilir. Bebeğiniz beslenirken meme ucunun bir kısmını değil, hepsini ağzının içine almalıdır. Hatta meme ucunun etrafındaki kısmı da emerken kullanabilir. Bebeğinizin alt dudağı emerken dışarıya doğru eğimli olmalıdır ve emerken herhangi bir ses çıkartmamalıdır.
  • Bir göğüsten diğerine geçmeden önce, bebeğinizin göğsünüzdeki sütü bitirdiğinden emin olun. Bu göğsünüzdeki sütün doğru şekilde boşaltılabilmesinin en kolay ve sağlıklı yoludur. Göğsünüzdeki sütün tamamıyla boşaltılması oldukça önemli olup, tekrar süt üretimi olması için şarttır aynı zamanda. Bebeğiniz bu şekilde anne sütünün en besleyici kısmını içmektedir.
    Beslenmeye başladığınız ilk dakikalarda bebeğinizin içtiği süt biraz daha sulu olup, daha az konsantredir ve bebeğin susuzluğunu giderebilmesi için oldukça uygundur. Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sütün kıvamı da artmaktadır. Bebeğin sonunda ulaştığı süt, yağ ve vitamin bakımından daha zengindir.
  • Bebeğiniz ne zaman isterse o zaman besleyin. Saatinizi unutmanız, program yapmamanız, tamamıyla çocuğunuzun isteğine göre hareket etmeniz gerekir. Her çocuğun farklı bir beslenme ritmi vardır. Bazı bebekler her iki saatte bir acıkırken, bazı bebeklerin acıkması daha uzun sürmektedir. Bir başka husus ise, her bebeğin emme süresinin farklı olduğudur. Bazı bebekler 8 ila 10 dakika arasında sütü bitirebiliyorken, bazı bebekler daha uzun sürede bitirebilir.

Emzirmeyle, insanların yaşamlarını devam ettirebilmelerini mümkün kılan duygusal bağ kurulur. Bu duygusal bağ, duygusal anlamda güven hissini bebeğinize verecektir.

–Anonymous–

  • Bebek formülü, glukoz çözümü, vs. evet mi hayır mı?
    Eğer başından itibaren emzirme doğal ve düzgün olarak gerçekleştirildiyse, bebeğinizin ihtiyacı olan miktarda süt anne vücudu tarafından üretilecektir. Anne sütü dışındaki herhangi bir ek besin, doktor önermediği taktirde kesinlikle gereksizdir. Bazen duyduğunuz formüller ve glukoz çözümü istediğinizin aksi yönde sonuç verebilir. Bakarsınız ki bebeğiniz her geçen gün daha az süt içmeye başlar; bu durumda vücudunuz bebeğinizin süte ihtiyaç duymadığını zannedip, daha az süt üretmeye başlar.
  • Sakinleştirici kullanmaktan kaçının
    Bebeğinize, doğumdan sonraki ilk 10 gün boyunca herhangi bir sakinleştirici vermeniz önerilmez. 10 gün sonrasında, anne sütü ile beslenme düzeni yerleştikten sonra ancak sakinleştirici verebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin dengesinin bozulmasının önüne geçebilirsiniz. Bebeğiniz sakinleştirici etkisindeyken beslenme ritmi ve sakinleştirici etkisinde değilken beslenme ritmi büyük farklılık gösterir. Eğer bebeğinize çok erken dönemde sakinleştirici verirseniz, anne sütünü de sakinleştirici niyetine kullanması durumuyla karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu alışkanlık bebeğinizin beslenme ritminin ve beslenme alışkanlıklarının bozulmasına neden olur.
  • Anne sütü ile beslenmenin büyük faydaları vardır. Diğer hiçbir tekniğe gerek duymadan, sadece anne sütü ile beslenmenin bebeğinize sakinleştirici etkisi vardır. Bu sebeple, bebeğiniz emmek istediği zaman aç olduğunu düşünmeyin, emmenin sakinleştirici etkisini kullanıyor olabilir. Derinizin birkaç dakikalığına da olsa çocuğunuza değmesi, onun üzerinde etkili bir rahatlık ve güvenlik hissi yaratabilir.
emziren anne
  • Dinlenin ve düzgün beslenin.
    Her gün düzenli bir şekilde 2.500 kalori civarında bir diyetiniz olsun ve bundan şaşmayın. Aynı zamanda ne zaman fırsatını bulursanız hemen dinlenin. Bu enerjinizin korunmasını ve sizin sağlıklı olabilmenizi garantileyen bir şeydir. Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk haftalarda gecenin büyük bir kısmını, hem sizin hem de eşinizin uyanık olarak geçirmesi gayet normaldir. Bu sebeple gün içerisinde olabildigğince fazla kestirmeye çalışın. Çocuğunuzun uyuduğu dakikalarda sizin de kestirmeniz çok büyük bir öneme sahiptir.
  • Masaj yaptırın.
    Masaj yaptırmak insanı çokça rahatlatan bir şeydir. Masaj aynı zamanda vücudunuzdaki kasları gevşeterek süt üretiminde ve sütün çocuğunuza ulaşmasında da faydalı olmaktadır. Eşinizden sırtınıza dairesel hareketlerle masaj yapmasını isteyebilirsiniz. Bu hareketi omurganın çevresinde yoğunlaşarak yapması ve yavaş yavaş yukarı doğru çıkması gerekmektedir. Size masaj yapılırken siz de oturur pozisyonda olabilirsiniz.
  • Eğer yardıma ihtiyacınız varsa, yardım almayı ihmal etmeyin.

Ailenize yardıma ihtiyacınız olduğu zamanlarda danışmanız gerekir. Arkadaşlarınıza ve çocuk doktorunuza da yardıma ihtiyacınız varsa danışabilirsiniz. Her şeyi kendi başınıza yapmaya çalışmak hem yorucu hem de sağlığınıza zarar verici olabilir. Özellikle anne sütü söz konusu olduğunda aileniz, doktorunuz ve arkadaşlarınız sizin yardım dayanağınız olmalıdır.

Aynı zamanda çevrenizde süt üretimi destek grupları olabilir. Eğer isterseniz bu gruplara katılabilirsiniz. Diğer insanların size yardım etmesine izin verirseniz, göreceksiniz ki, her şey sizin için daha rahat olacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Binns C., Lee MK., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healht, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Ciampo LA., Ciampo IR., Breastfeeding and the benefits of lactation for women’s health. Rev Bras Ginecol Obstet, 2018. 40 (6): 354-359.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.