Unutulmaz Dersler Veren 7 Fabl
Fabllar ve masallar, çocukları okumaya alıştırmak için harika bir yoldur. Hikayeleri birlikte okumak çocukların yaratıcı yeteneklerini, dil becerilerini ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirir, tüm bunlar çocuğun geleceği için hayati önem taşır.
Fakat ahlaki özellikleri olan hikayeler değerleri güçlendirmek ve kişiliği inşa etmek için harika birer eğitici kaynaktır.
Çocukları eğitmek için neden fabllar?
Fabllar, genellikle insan özelliklerine sahip hayvanları veya cansız nesneleri içeren kısa hikayelerdir. Eğlenceli ve ilgi çekicidir, aynı zamanda karakterlerinin tutumları ve davranışları ile önemli yaşam dersleri de verir.
Kısacası fabllar çocuklara anahtar değerleri ve davranışları öğretmenin ideal bir yoludur. Hikaye ile ders vermek çocuğun dikkatini çeker, öğrendiklerini özümsemesine ve muhafaza etmesine yardımcı olur.
Çocukları için eğitici ve eğlenceli 7 fabl
Hikaye anlatmak, bir nesilden diğerine bilgi aktarmanın en eski yoludur. Bugün, çocukları eğitmek ve eğlendirmek için çok çeşitli fabllar bulabilirsiniz.
İşte tüm zamanların en iyi 7 fablı
Fareler toplantısı
Bu komik hikaye, düşmanları olan kediden kurtulamaya çalışan bir grup farenin hikayesini anlatır. Hepsinin bir fikri vardır, ama kimse harekete geçecek kişi olmaya hazır değildir.
Çekirge ve karınca
Çocuğunuza bu kısa hikayeyi anlatarak, sıkı çalışmaya ve çabalamaya teşvik edebilirsiniz. Yaz mevsiminde kendine ev inşa etmek için çok çalışan bir karıncanın hikayesini anlatır.
Bu sırada çekirge tüm yazını şarkı söyleyerek geçirir ve kış geldiğinde pişman olur. Bu hikaye ile çocuğunuz zamanını verimli bir şekilde kullanmayı öğrenecektir.
Aletler
Çocuğunuz okula yeni başlıyorsa, bu hikaye onun için idealdir. Karakterler bir grup alettir. Her alet bir diğerindeki zayıflıkları görebilir.
Yine de, güzel bir mobilya yaratmak için birlikte nasıl çalışabileceklerini gördüklerinde, aletlerin kalbi değişiyor. Bu hikaye, çocuklara sınıf arkadaşlarının her birinin ne kadar önemli olduğunu ve her birimizin yolumuza katkıda bulunduğunu gösteriyor.
Yalancı çoban
Bu hikaye, çocuğunuzun yalan söyleme isteğine direnmesine yardımcı olmak için mükemmel bir yoldur. Hikaye, korkunç bir kurt hakkında onları uyararak insanları korkutmak isteyen bir çoban çocuğunun hikayesini anlatır. Bir zaman sonra, kasaba halkı oğlanın kurtla savaşmasına yardım etmeye karar verir.
Ancak bir gün, kurt gerçekten oradadır; ama bu sefer çoban çocuğunun yardımına kimse gelmez. Herkes bunun başka bir yalan olduğunu düşünür. Bu hikaye çocuklara yalanların felaketle sonuçlanabileceğini öğretir.
Aslan, geyik ve tavşan
Bu hikaye zor bir karar vermesi gereken bir aslanın hikayesidir: küçük bir tavşan ya da büyük bir geyiği avlayabilir. Seçtiği seçenek iyi sonuçlanmaz.
Bu fabl ile çocuğunuza sahip oldukları şeyle mutlu olmayı öğretebilirsiniz. Bu hikaye ayrıca riskleri tartarak akıllı kararlar vermekle ilgilidir.
İki kurbağa
Bu fabl iki küçük kurbağanın hikayesidir. Oldukça sıcak bir yaz mevsiminde, yaşadıkları göl kurur ve başka yerlerde su aramak için yola çıkarlar.
Derin bir kuyuya gelince, kurbağalardan biri derine dalmak ister, ama diğeri düşünmek için bekler. Kuyu kurursa, çıkış yolu olmayacaktır.
Bu hikaye çocuğunuza “atlamadan önce bakmayı” öğretecek ve her zaman yapacakları şeyleri düşünmelerine yardımcı olacaktır.
Kaplumbağa ve tavşan
Bu eski fabl, nesilden nesile başkalarıyla dalga geçmemeyi öğretmiştir. Ayrıca, kendi yeteneklerimizle çok fazla gurur duymanın büyük hatalara yol açabileceğini gösterir.
Hikaye, bir tavşana meydan okuyan bir kaplumbağa hikayesini anlatır. Tavşan yavaş kaplumbağayı kolayca yeneceğini düşünür, ama kimsenin kimseden daha iyi olmadığını da görür.
Eğitici fabllar, çocukların nasıl davrandıkları hakkında düşünmelerini sağlamak için harika bir yoldur. Hikayeler, kendimizi kahramanların yerine koyarak duyguları deneyimlememize yardımcı olur.
Bu güçlü öğretim aracının tüm avantajlarından faydalanmak için gece yatmadan önce çocuğunuza bu fablları okuyun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dido, J. C. (2009). Teoría de la Fábula. Espéculo. Revista de estudios literarios. Universidad Complutense de Madrid. https://biblioteca.org.ar/libros/152405.pdf
- Llorens García, R. F. (2015). Fábulas, educación literaria y didáctica de los valores: Leo Lionni. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/45248
- Rodríguez, A. B. R. (2010). La fábula en la educación primaria. Pedagogía Magna, (5), 19-26. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3391385.pdf