Yeni Bir Kardeşin Gelmesi En Güzel Hediyedir
Yeni bir bebeğin gelmesinin evdeki büyük kardeşe de mutluluk ve sevinç getirmesi gerekir. Ancak çocukların aileye yeni katılan bu küçük birey nedeniyle küsmeleri ve onu kıskanmaları da oldukça sık rastlanan ve aslında normal bir durumdur. Çünkü bu süreç hiç kuşkusuz bir çok değişikliği de beraberinde getirecektir. Genellikle çocuklar bu değişen duruma adapte olmakta çeşitli zorluklar çekmektedirler.
Büyük Çocuğunuzu Olumlu Bir Şekilde Nasıl Adapte Edebilirsiniz?
Büyük kardeşin yeni doğan bebek konusunda kendini mutlu hissedebilmesi için ona yardım etmenize ihtiyaç duyacaktır. Aşağıda sizin için sıraladığımız tavsiyelerin size çok faydalı olduğunu göreceksiniz.
Büyük Kardeşin Bebekle Hastanede Tanışması
Büyük kardeşin yeni gelen bebekle hastanede tanışması iyi bir fikirdir. Çünkü bu şekilde hem annesi ile yeniden birlikte olabilecek hem de küçük kardeşini ilk kez görme şansına sahip olacaktır. Bu şekilde küçük bebeğe bakmasını ve onu severek kardeşiyle zaman geçirmesine izin verebilirsiniz. Ayrıca böylelikle kardeşi ile aralarındaki bağı güçlendirme şansını da elde edecektir.
Diğer bir pratik çözüm ise yeni doğan bebek tarafından büyük kardeşine verilecek olan bir hediyedir. Çocuğunuza beslemiş olduğunuz sevginizde hiçbir şekilde bir değişme olmadığını hissettirmeniz ve onun ailenin en önemli parçası olmaya devam ettiğini anlamasına yardımcı olmanız önemli bir gereksinimdir.
Günlük Rutinlere Devam Etmek
Yeni bebeğin katılması ile birlikte evde bir takım değişiklikler meydana gelir. Ancak yine de elinizden geldiği kadar büyük çocuğunuz için evde alışılmış olan rutinleri devam ettirmeniz önemlidir. Bu şekilde çocuğun aklının karışmasının önüne geçme şansına sahip olursunuz.
Eğer evdeki rutini olduğu gibi sürdürmeyi başaramıyorsanız, bazı değişikliklerin sebeplerini çocuğunuza uygun ve nazik bir biçimde açıklayın. Onun evdeki özel yaşam bölgelerine saygı göstermek ve eşyalarının yerlerini değiştirmemek de uygulanabilecek diğer bir pratik yöntemdir.
Zaman Ayırmak
Büyük çocuğunuza zaman ayırmanız her ne kadar zor olsa da, yine de günün belirli bir bölümünde onunla yalnız kalabileceğiniz bir zaman dilimi yaratmaya çalışmanız gerekir. Hem anne hem de babanın çocuklarının her biriyle geçirmek üzere özel zaman ayırmaları önemlidir.
Yeni Doğan Bebekle İlgili Aktivitelere Diğer Çocuğunuzu Da Dahil Edin
Çocuğunuzun bebeğin bakımına katılmasına izin verin. Örnek olarak, bebeğin bezini ya da biberonunu tutabilir veya yaşına göre yapabileceği diğer bazı küçük yardımları yapabilir. Bu şekilde kendisinin de işe yaradığını ve önemli olduğunu hissedecek, ayrıca ailenin yeni üyesini kabullenmesi daha kolay olacaktır.
Diğer bir alternatif yöntem de yeni doğan bebeğinizin bulunduğu ortamlarda büyük çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirmektir. Bu şekilde çocuk, annesinin onunla şarkı söylemeye, oyun oynamaya ve hikayeler okumaya devam ettiğini görecektir. Burada amaç, çocuğun yeni doğan bebeğin aileye bir hediye olarak geldiğini düşünmesidir.
“Hiç erkek ve kız kardeşi olmayan ben, arkadaşlarının doğduğunu gördüklerini söyleyen kişilere her zaman imrenmişimdir.”
– James Boswell –
Çocukla İletişime Dikkat Etmek
Çocuğunuza, yaşına ve olgunluk derecesine uygun bir şekilde ailede neler olduğu hakkında dürüst bir biçimde açıklamalarda bulunun. 2 yaşına geldiğinde artık çocuklar bir çok şeyi anlayabilecek seviyeye ulaşmış olurlar. Kaygılarını ve sorunlarını dikkatli bir biçimde dinleyin ve anlayabileceği ifadelerle cevap vermeye çalışın.
Çocuğunuza ayrıca, onun bebek olduğu zamanlardan bahsedebilir ve o dönemde onunla nasıl ilgilendiğinizi anlatabilirsiniz. Ona, bebeklik dönemine ait bazı fotoğraflar gösterebilirsiniz. Bu şekilde kendisini tanımlama fırsatı bulacaktır. Ona karşı her zaman sevginizi göstermeniz ve ifade etmeniz çok önemli bir gerekliliktir. Bu şekilde çocuk, anne ve babasının yeni doğan kardeşini sevdikleri gibi kendisini de sevmeye devam ettiklerini anlayacaktır.
Diğer Aile Bireylerinin Üstlenecekleri Önemli Roller
Büyük anne ve büyük babalar ile amca ve dayı gibi ailenin diğer bireylerinin de çocukla kaliteli zaman geçirmek için çaba sarf etmeleri faydalı olacaktır. Çocuğu oyun oynamak için parka götürmek, beraber bir şeyler yemek, sinemaya gitmek ya da bunun gibi diğer aktiviteler, birlikte yapabilecekleri faaliyetler arasında bulunmaktadır.
Bu şekilde çocuğun, yeni doğan bebek nedeniyle annesinin ona eskisi kadar zaman ayıramayacağı gerçeğinin şiddetli bir biçimde farkına varmasının önüne geçilecektir.
Anne ve Babaların Kaçınması Gereken 4 Durum
Çocuğunuzun yeni doğan kardeşi hakkında hissedebileceği bazı rahatsız edici ve yanlış anlaşılmalara yol açabilecek durumların önüne geçebilirsiniz. Bunu yapabilmek için aşağıda sıralanan tavsiyelere uymanız önemlidir:
- Büyük çocuğunuzun, anne ve babasının dikkatini çekebilmek için gereğinden fazla çaba sarf etmesine kesinlikle izin vermeyin.
- Anne ve babalar olarak, bebeğinizle ilgilenmek için harcadığınız zaman konusunda kendinizi kötü ya da suçlu hissetmeyin.
- Çocuğunuzun sinirli, aksi davranışları ve kontrol edilemez ağlamaları ile durumu domine etmesine asla müsaade etmeyin.
- Olumsuz durumları düzelterek kontrol altına almak için dayanıklı olun, ancak sabırlı olarak sevginizi de göstermeyi ihmal etmeyin.
Büyük Kardeş Neden Yeni Doğan Bebeği Kıskanır?
Küçük çocuklarda görülen kıskançlık, kabul edilebilir sınırlar içerisinde bulunduğu sürece oldukça normal ve pozitif bir duygudur. Çünkü bu durum çocuğun, anne ve babasına karşı güçlü bir sevgi bağı oluşturduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Çocuğun hayatı boyunca sevmesi ve sevilmesi için hissettiği bu duygular çok büyük bir öneme sahiptir.
Genellikle, başta anne ve baba olmak üzere yeni doğan bebeğe karşı aşırı bir ilgi gösterilir. Bu nedenle de büyük kardeş, anne ve babasının kendisi ile olan ilişkilerinin tehdit altında olduğunu düşünerek bunu aşırı bir takım davranışlar sergileme yoluyla ifade etmeye çalışır.
Bu sorunun önüne geçebilmek için, hem yeni doğan bebeğe hem de büyük kardeşine karşı evde dengeli bir tutum sergileyerek onlara hak ettikleri sevgiyi gösterebilirsiniz. Bu şekilde, yeni doğan kardeşin gelişi çocuğunuz tarafından ona verilen en güzel hediye olarak algılanacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- SHUGULI MANGUIA, C. Y. (2013). ESTABILIDAD EMOCIONAL. GUÍA DE ORIENTACIÓN SOBRE LA PREPARACIÓN DEL NIÑO/A PARA LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA (Bachelor’s thesis). http://www.dspace.cordillera.edu.ec:8080/xmlui/handle/123456789/1304
- BAÑOS CHORLANGO, J. L. (2014). ¿ COMO APRENDER A SOBRELLEVAR LOS CAMBIOS CONDUCTUALES DE NIÑOS Y NIÑAS DE 3 AÑOS DE EDAD POR LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO O HERMANA AL HOGAR? ESCUELA PARA PADRES DIRIGIDA A CREAR UN AMBIENTE ESTABLE ENTRE LOS MIEMBROS DE LA FAMILIA Y EL NUEVO BEBE DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA DEL CENTRO DE DESARROLLO INFANTIL” RINCÓN DE LUZ” DEL DMQ DURANTE EL AÑO LECTIVO 2014-2015 (Bachelor’s thesis). https://dspace.cordillera.edu.ec/handle/123456789/1748
- Paredes Rojas, N. A. (2017). Nano-llega un nuevo hermano(Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/18902/u729228.pdf?sequence=1