Yeni Doğan Bir Bebeği Kundaklamak İçin 4 Öneri

Yeni Doğan Bir Bebeği Kundaklamak İçin 4 Öneri

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2018

Hamilesiniz ve bebeğinizin kışın doğmasını mı bekliyorsunuz? Yeni doğmuş bir bebeği kundaklamak için kullanabileceğiniz aşağıdaki dört öneriyi okuyun.

Bebekler vücut ısılarını nasıl düzenlerler?

Yeni doğmuş bebeklerin  teni  çok hassastır. Bebeklerin çok az miktarda deri altı yağları vardır. Kan damarları tenlerine çok yakındır, bu yüzden hızlı şekilde ısı kaybederler. Bebeğin tenindeki reseptörler beyne vücudun üşüdüğü mesajını gönderirler.

Bebekler genellikle kimyasal termojenezle ısınırlar. Çocuklarda ısı üretmenin etkili bir yolu olan titreme, bebeklerde etkili bir yöntem değildir.

Bebeklerin vücut ısılarını düzenlemek için çok özel ve çok etkili bir yolları vardır. Bebeklerin yağ dokuları metabolizmaları aracılığıyla kimyasal reaksiyonlar sonucunda ısı üretir.

Yağ dokularının bu faaliyetleri sonucunda üretilen ısı kan damarlarına yayılır.  Kan damarları ısıyı vücudun tamamına iletir. Bu sırada bebek ısı kaybından kaçınmak için dertop olur.

Bebeği kundaklamak için 4 öneri

1. Bir kat daha

Bebekler üç aylık olana kadar vücut ısılarını düzenlemekte ve kolayca ısı kaybetmekte zorluk yaşarlar. Vücutlarında çok az yağ vardır ve pek fazla hareket etmezler.

Ani ısı değişimleri yeni doğmuş bebeğiniz için iyi değildir. Bebeğinizle vakit geçirirken yaptığınız etkinliğin ne kadar sürebileceğini belirleyin ve işi o alanda ne kadar sıcaklık derecesinde sürdüreceğinizi aklınızda bulundurun.

Bebeği kundaklarken birkaç kalın kat kullanmaktansa birçok ince kat kullanmak iyi bir fikirdir. Bu şekilde, eğer daha sıcak bir yere giderseniz çocuğu serinletmek için bir katı çıkarabilirsiniz.

Bir katı çıkarmak aşırı terlemeye engel olarak bebeğin giysilerinin ıslanmasını önler. Bebeğinizin giysilerinin ıslanması soğuk algınlığına sebep olabilir.

Bu yüzden, yanınızda bebeğiniz için daima bir kat daha taşımak, her zaman uygulanacak bir kural olarak, iyi bir fikirdir.

2. Giyim materyalleri

Bebeklerin  giysileri  pamuklu ve nefes alabilir türden olmalıdır. Bu materyaller bebeğinizin terlemesine yardımcı olur, terini emer ve alerjiye sebep olmaz. Organik pamuk tercih edilmesi gerekir. Kaliteli pamuk bulmak bugünlerde zor değil.

En iyi giysiler pamuktan, yünden, polardan ve kadifeden yapılır.

Yün giysilerin, bebeğinizin teniyle doğrudan temas etmesine engel olmaya dikkat edin. Bu çok rahatsız edici olabilir. Ayrıca, çocuğunuzun yün ipliklerini küçük burunlarıyla solumadıklarından emin olun.

Bebeğinizi kaşındırabilecek ve rahatsız edebilecek bütün etiketleri çıkarmak da önemlidir.

3. Ev sıcaklığı

Çocuğunuzun evde rahat ve güvende hissetmesi çok önemlidir.

Ev için ideal derece 20 ile 22 santigrat derece arasıdır. Ev içinde hava dolaşımının iyi olması önemlidir.

“Isı soğuk veya sıcak olmaz, sıcak veya soğuk hissettirir.”

-Anonim

Isıtıcılardan gelen sıcaklık bebeğinizin burun deliklerini kurutabilir. Böylece burun deliklerinin mikroorganizmalara karşı yaptığı koruyucu görev zorlaşır. Bu yüzden havayı nemlendirmek iyi bir fikirdir.

Kalorifer peteğinin üzerine koyduğunuz seramik bir kaba su doldurarak ortamı nemlendirebilirsiniz.

4. Çocuğunuzun üşüyüp üşümediğini kontrol edin

Çocuğunuzu yeterli şekilde kundaklayıp kundaklamadığınızdan şüphe ediyorsanız bebeğinizin boynuna veya giysilerinin altından sırtına dokunarak vücut ısısını tahmin edebilirsiniz.

Bu ayrıca bebeğinizin giysilerinin terli olup olmadığını anlamanızı sağlar. Eğer bebeğinizin giysileri terliyse, üstünü bir an önce değiştirmelisiniz.

Eller ve ayaklar genellikle çocuğunuzun sıcak mı soğuk mu olduğunu anlamak için iyi göstergeler değildir. Özellikle küçük bebeklerde eller ve ayaklar her zaman soğuktur çünkü küçük bebekler henüz vücut sıcaklıklarını düzenleyemezler.

Bu yüzden bebeğinizin burnuna termometre tutarak vücut ısısını ölçmek en iyisidir.

Gördüğümüz gibi, bebeğinizin fazla soğuk ya da fazla sıcak olması kötüdür. Tıpkı hayattaki gibi, mükemmel dengeyi bulmayı bilmek gerekir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.