Bebeğin rahimdeki ay ay gelişimi
Bebeğin gelişimi hızlı gerçekleşir. Birçok değişiklik fark edilmeden gerçekleşmesine rağmen, bütün bunlar fetüsün oluşumunu tamamlamak ve yaşamsal süreçlerin sağlama alınması içindir. Bebek, her ay yeni fizyolojik yapılar kazanmakla birlikte, her geçen hafta büyük ölçüde evrim geçirir.
Gestasyonel yaşa karar vermek için, menstrual döngünün ilk gününden itibaren hesap edilir. Bu nedenle, kadın henüz hamile kalmadığında bile hamileliğin ilk haftaları sayılır.
Hamilelik: Yaşam mucizesi
Normal şartlarda gestasyonel periyod 37. ila 41. haftalar arasında gerçekleşir. Bu da yaklaşık 9.5 aylık bir periyoda karşılık gelmektedir. Eğer hamileyseniz veya hamile kalma planları yapıyorsanız, sizi, bebeğinizin rahimde yaşadığı değişimleri ay ay okumaya davet ediyoruz.
İlk Ay
Menstrual döngünün başladığı iki haftada ve yumurtanın salınması gerçekleştiğinde, bebeğiniz henüz gelişimine başlamamıştır. Ancak, şimdiden sürecin ilerlemesi hakkında konuşabilirsiniz. İlk ay döllenme ve zigotun fallopius tübünden uterusa ilerlemesi içindir.
Zigot, bebeği oluşturmak için gerekli bilgileri içerir. Bu nedenle önce blastosist ve daha sonra embriyo olur. Bu arada, annenin vücudu, gelişiminin devamında fetüsü korumak için gerekli elementleri oluşturmaktan sorumludur.
İkinci Ay
Beşinci haftanın gelmesiyle birlikte gerçekleşen değişimlerden bahsedebiliriz. Bu evrede, “embriyotik periyod” dediğimiz süreç başlar. Bu periyodda, fetüsün yaşamsal sistemleri destekleyecek ana yapısı oluşur.
Bu ayda, hücre bölünmelerinin çoğu gerçekleşir. Bu da, farklı fonksiyonlarla kendini ayrıştırmasına olanak sağlar. Örneğin, nöronlar ve çoğu kan hücresi gelişir.
Aynı zamanda:
- Beyin
- Omurilik
- Kalp
- Sindirim yolu
- Dış özellikler oluşur.
Üçüncü Ay
Hamileliğin altıncı ve dokuzuncu haftaları, üçüncü aydır. Bu ayda değişiklikler daha belirgindir. Bu evrede, bacakları ve kollarını oluşturacak formlar oluşmaya başlar. Aynı zamanda, kemik oluşumunu sağlayacak dokular gelişmeye başlar.
Bu ayın sonunda birçok durumda, üst ve alt uzuvlar çoktan uzamıştır. Bu nedenle, parmakların görünümü çok daha belirgindir.
Diğer değişiklikler:
- Oluşmaya devam eden kalbin ritim düzeni
- Ana damarlar boyunca kan pompalanmaya başlar
- Gözler ve kulaklar yavaş yavaş oluşur
- Ciğerler oluşmaya başlar
- Kafatasının bazı sinirleri belirginleşmeye başlar
Dördüncü Ay
Bu evrede, organların çoğu oluşmuştur ve tam olarak büyümüştür. Bu nedenle, artık embriyo olmaktan çıkıp fetüs olarak adlandırılmaya başlar. Aynı zamanda, bu evreden itibaren yüz hatları daha belirgin olmaya başlar.
Bunlara ek gelişmeler ise aşağıda belirtildiği gibidir,
- Dirsekler
- Meme uçları
- Ayak parmakları
- Saç telleri
- Göz kapakları
- Kulaklar
Beşinci Ay
Oldukça gelişmiş halde olmasına rağmen, kafası halen vücudunun geri kalanından büyüktür ve cildi neredeyse transparandır. Bu evreden itibaren, göz kapakları oluşmuştur ve kapalı haldedir. 28 haftalık olana dek bu şekilde kalacaktır.
Gelişen diğer şeyler:
- Diş oluşumunu destekleyecek kemik yapısının ortaya çıkması
- Daha belirgin yüz hatları
- Genital organların oluşumu
- Tırnakların oluşumu
- Karaciğer, kırmızı kan hücreleri üretmeye başlar
Altıncı Ay
Bu evrede bebek büyük oranda gelişmiş olsa da, halen oldukça transparandır. Ama yavaş yavaş kafasında lanugo adı verilen ince saç telleri oluşmaya başlar. Kemikler ve kaslar güçlenmeye başlar.
Bu evrede bebek çoktan hareket etmeye, esnemeye ve kendi isteğiyle emmeye başlar. Aktiviteleri artar. Artık duyabilmektedir ve bu nedenle uyarılara tepki verir. Kalbi de stetoskop yardımıyla duyulabilir.
Yedinci Ay
Yedinci ayda, bebeğin gözleri tamamen oluşmuştur. Sindirim yolunda ilk hareketleri görülür. Akciğerlerinde hava kabarcıkları oluşmaya başlasa da henüz uterus dışında nefes alma kabiliyeti yoktur.
Bu evrede beyin neredeyse oluşmuştur. Bu yüzden, fetüs birçok fonksiyonunu kontrol edebilir. Çünkü sinir sistemi oldukça gelişmiştir.
Sekizinci Ay
Sekizinci ayda bebeğin akciğerlerinin halen gelişmeye ihtiyacı vardır. Ancak, ritmik olarak nefes almaktadır. Büyümeye ve yağ biriktirmeye hızlıca devam etmektedir. Kemikleri tamamen oluşmuştur ama halen oldukça yumuşaktır.
Bu evrede, fetüs birçok besini abzorbe etmeye ve saklamaya hazırlanır. Ana besin kaynakları, demir, fosfor ve kalsiyumdur.
Dokuzuncu Ay
Gestasyon periyodu 34. ila 40. haftalar arasındadır. Bu evrede fetüs iki buçuk kilo ağırlığında olabilmektedir. Bu çok olmasa da artabilir. Cildin altında biriken yağ, kırışmamasını sağlar.
Ayrıca bütün organları tam olarak gelişmiştir; kasları ve kemikleri de öyle. Vücudunun çoğunu kaplayan lugano artık sadece omuz ve kollarında bulunur. Saçları da daha sıktır.
Bebek çoktan 38 haftalık oluşumunu tamamlamıştır. Bu yüzden doğumu an meselesidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cabanyes Truffino, J. (2014). El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Pediatría Atención Primaria, 16(63), e101-e110.
- Carlson, B. M. (2019). Embriología humana y biología del desarrollo. Elsevier.