Bebeğinizin tırnaklarını kolayca kesmek için 10 ipucu

Bebeğinizin tırnaklarını kolayca kesmek için 10 ipucu

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2018

Konu bebeklere gelince, tırnak kesmek zorlu bir sürece dönüşebilir, çünkü narin ve küçüktürler. Bebeklerin parmakları, özellikle de tırnakları çok küçüktür. Deriyi ve tırnağı karıştırıp, bebeğinizi yaralamaktan korkabilirsiniz.

Temel bakımlar söz konusu olduğunda karşılaştığımız zorluklardan ilki, bebeğin narin olmasıdır. Bu yüzden, beslenmesine, hijyenine, kıyafetlerine ve ayrıca ihtiyacı olan bakım ürünlerine özen gösteririz.

Görünüşe göre, tırnak kesmek düşündüğünüzden çok daha fazla alıştırma gerektiriyor. Bu nedenle, ebeveynler bunu yapmaktan kaçınabilir, ki biz bunu önermiyoruz. Bu görevi daha deneyimli ve istekli olan birine bırakmayı da düşünebilirsiniz.

Bebeklerin tırnakları yetişkinlerinki kadar, hatta daha hızlı uzar. Bebeklerde tırnak uzaması daha da belirgin olabilir. Tırnak kesmenin zor bir iş olduğunu biliyoruz, bu yüzden bu kısımda size yardımcı olacak 10 ipucu vereceğiz.

Bebeğinizin tırnaklarını kesmek için 10 ipucu

Uzmanların tavsiyelerini takip ettiğiniz sürece, bebeğinizin tırnaklarını kesmek bir işkenceye dönüşmekten çıkacak. Bu uzmanlar hem pediatristler hem de anneler olabilirler. Çünkü deneyim, deneme-yanılmayla kazanılır.

bebeğinin tırnaklarını kesen anne

Mutlaka emin olmanız gereken iki temel faktör var. Tırnağı düzgünce görmek ve bebeğin hareketleri. Bu işin bu kadar zor olmasının nedeni bu saydığımız iki faktör olsa da; başarılı olmanız için elzem.

  • Bebeğinizin uyuduğu zamanı değerlendirebilirsiniz. Böylece hareket eder diye korkmazsınız. Ama bir yandan da onu uyandırmaktan korkabilirsiniz. O yüzden, eğer bebeğiniz uyanıksa, başka birinden yardım alın.
  • Doğru araçları kullanın. Bebekler için özel olarak tasarlanan tırnak makaslarını kullanmalısınız. Doğru araçları kullanmazsanız, daha çok risk almış ve işinizi zorlaştırmış olursunuz.
  • Alışkanlık edinin. Doğumdan itibaren bebeğinizin tırnaklarını kesmeye başlamalısınız, çünkü hızlı uzarlar. Bu da bebeğinizin yüzünü çizmesine sebep olabilir. Bu işi ertelemek yerine, ilk günden itibaren dikkat etmek yararınıza olacaktır.
  • Diğer teknikler. Bebeğinizin tırnakları narindir ve kolay kırılabilir, bu nedenle kesim yapmadan keskin kenarları kaldırmak için elektrikli veya manuel bir törpü kullanmak iyi bir fikirdir. Bu şekilde, sadece tırnaklar çok uzun olduğu zaman kesmeniz gerekir.
  • Banyodan sonra tırnakları daha yumuşak olacağı için işiniz daha kolaylaşır. Aynı zamanda parmağına zarar vermemek için çok derinden kesmemeyi unutmamalısınız.
  • Görüş açınızı geliştirin. Genelde herkes parmağı kaldırır ve tırnağı yukarıdan keser ama bu görüş açınızı engeller. Onun yerine, tırnak aşağıya bakacak şekilde kesmeyi deneyebilirsiniz.
  • Doğru mekanı seçin. Bebeğinizin rahatını bozmamak için beşiğinde yapmayı tercih edebilirsiniz. Ama biz, ışık ve hava alan bir yerde yapmanızı ve görüş açınızı daraltıp bebeğe zarar vermekten kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Tedbirli olun, ama korkmayın. Tırnağı keserken gösterdiğiniz metanet, başarıya giden yoldur. Endişelendiğimizde daha sakar olmaya meyilli oluruz ve bebeğimize zarar verebiliriz.
  • Dikkat dağıtacak bir şey bulun. Bebeğiniz büyüdükçe, tırnakları ve derisi sertleşecek. Bir yandan da yerinde duramamaya başlayacak; özellikle tırnakları kesilirken. Daha büyük çocuklar için dikkat dağıtma tekniği uygulayıp başka bir şeye odaklanmasını sağlayarak hareket etmesini engelleyebilirsiniz.
  • Kestikten sonra temizlik. Küçük zararsız parçalar gibi görünse de; kestiğiniz tırnaklar bebeğinizin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Çünkü ağzına ve gözlerine girebilir. O yüzden, ellerini, kıyafetlerini ve bebeğinizin olduğu yeri temizlemeniz tavsiye edilir.
    küvetteki bebeğinin elini avucunda tutan anne
  • Bu ipuçlarının, bu zorlu görev için ebeveynlerin motivasyonunu arttıracağını biliyoruz. Şunu da bilmek gerekir ki, ebeveynler de zamanla bu deneyimi elde edeceklerdir. Böylece, kendilerini rahat ve güvende hissettikleri şekilde ayarlayacaklar ve ellerindeki araçlarla çocuklarının özelliklerini göz önünde bulunduracaklardır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.