2 Yaşındaki Çocuklara Sınırlar Koymak Onları Daha Sorumlu Kişiler Yapıyor

Birçok ebeveyn 2 yaşındaki çocuklarına sınırlar koymak için daha erken olduğunu düşünür. Bununla birlikte, küçük yaşlardan itibaren sınırların belirlenmesi önemlidir, böylece istediklerini elde edemediklerinde öfke nöbetleri geçirmesinin önüne geçmek amaçlanır.
2 Yaşındaki Çocuklara Sınırlar Koymak Onları Daha Sorumlu Kişiler Yapıyor

Son Güncelleme: 06 Ocak, 2019

2 yaşındaki çocuklar için sınırlar belirlemek kolay bir iş değildir. Çocukların bağımsız olmak istemesi ve bu çağda istediklerinin peşinden gitmesi gayet normaldir. Dahası, öfke nöbetlerinin istediklerini elde etmelerine yardımcı olacağını düşünürler. Bu nedenle, durumu sakin bir şekilde karşılamak ve kontrol altında tutmak önemlidir.

Ebeveynler kurallar ve sınırlar belirlediklerinde, çocuklarının sürekli o yoldan gitmesini engellemek adına bunu yaparlar. Ayrıca, böyle yaparak onlara değer vermeyi ve kendilerine saygı duymalarını öğretirler.

Bunu akılda tutarak, kurallar koymaya nasıl başlarız? Ve bunun faydaları nelerdir?

2 yaşındaki bir çocuğa kurallar koymaktan kim sorumludur?

Her iki ebeveyn de çocuklarına kural koymaktan sorumludur. Anne ve baba konulmuş olan kurallara uymalıdır. Kurallara riayet edilmesi ve uygulanmasının sağlanması için ailenin geri kalanı da bilgilendirilmelidir.

Bu nedenle, koyacağınız kuralları seçerken, her çocuğun bu kuralları aşma kapasitesini de aklınızda bulundurun.

2 yaşındaki çocuklara kurallar koyarken kullanabileceğiniz 7 tavsiye

Çocukların ebeveynleri ve diğer aile üyeleriyle ne kadar ileri gidebileceklerini öğrenmek için sınırlar koymak şarttır.

Aşağıda, ufaklığınız için sınırlar oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçları bulunmaktadır:

1. Ebeveynler net ve somut emirler vermeli

2 yaşındakilerin soyut mesajları anlayamadıkları göz önüne alındığında, kendilerinden beklediğiniz davranışları onlara açıklamanız gerekir. “İyi davran” veya “doğru otur” demek yeterli olmaz.

İyi davranmanın ya da doğru şekilde nasıl oturulacağının gerçekte ne anlama geldiği konusunda spesifik olmanız gerekir.

sebze yemek istemeyen çocuk

2. Kararlı ve sakin bir şekilde konuşun

Çocuğunuz yanlış davranıyorsa, hangi kuralı ihlal ettiğini ona açıklamalısınız. Bunu yaparken, sakin olmanız ve ciddi bir ses tonu kullanmanız gerekir.

Yararlı olabilecek bir diğer şey, kuralları yazmak ve herkes tarafından görülebilecek bir yere asmaktır. Açıkçası, kuralların görünür olması oldukça faydalı olacak, böylece 2 yaşındaki çocuğunuz bu kuralların önemini daha iyi anlayacaktır.

Eğer bir çocuk bir kuralı ihlal ederse, kuralları ona hatırlatmak yerinde olur, ancak bunun bağırmadan yapılması gerekir, çünkü bağırmak yalnızca daha kötü davranışlar sergilemesine yol açacaktır.

3. Çocuğunuz sinirlense bile ona teslim olmayın

Ebeveynler, cevap HAYIR olduğunda ve çocukları istediklerini yapmadığında teslim olmamalıdır. Çocuklar istedikleri olmadığında bunun için yalvarabilir, ağlayabilir, hatta saldırabilirler.

Çocuğunuz eğer bu şekilde davranarak cevabınızı değiştirmekte başarılı olursa, ileride bunları muhtemelen tekrarlayacaktır.

Ancak, koyduğunuz kurallarla ilgili olarak sağlam bir duruş sergilerseniz, çocuğunuzun gelecekte onlara saygı gösterme olasılığı daha yüksek olacaktır.

4. Beklentilerinizi olumlu bir şekilde ifade edin

Çocuklar, olumlu bir şekilde ifade edilen kurallara uymaya daha fazla eğilim gösterirler. Çocuğunuzun ağlamamasını istemek yerine, ona yumuşak bir sesle, sakin kalmasını söyleyebilirsiniz.

Örneğin, çocuğunuz başka bir çocuğa vurursa, çocuğunuza vurmaması gerektiğini söylemek yerine, başkalarına sevgi ve saygıyla davranması gerektiğini söyleyin.

Çocuğunuzun hala dil ile ilgili yeteneklerini geliştirdiğini ve henüz “hayır” ve “yapma” sözcüklerini tam olarak anlayamadığını unutmayın.

5. Çocuğunuzun özel kişiliğini göz önünde bulundurun

Çocuğunuzun kişiliğini dikkate almanız ve tüm çocukların aynı olmadığını hatırlamanız gerekir. Bazı çocukların itaat etmesi için hafif bir uyarıda bulunmak yeterli olurken, diğerlerinde daha dikkatli olunması gerekir.

Çocuğunuz ilk kez bir kurala uymuyorsa, uyana kadar ısrar edin.

6. Ebeveynler ortak bir şekilde hareket etmelidir

Bir anne bir şeyi yasaklamışsa, baba da onu desteklemeli ve aynı şekilde babanın koyduğu kuralları da anne desteklemelidir. Bu şekilde davranılmazsa, çocuk kurallara itaat etmek yerine hep izin veren ebeveyne yönelir.

Bu, çocuk için kafa karıştırıcı bir durum yaratır ve genellikle bir ebeveynin, hatta bazen iki ebeveynin de otoritesine saygı duyulmamasıyla sonuçlanır.

7. Rutinler oluşturun

Rutinler çocuklar için son derece önemlidir, bu yüzden bazı rutinler oluşturmalı ve onları takip etmeliyiz. Örneğin yemek saatlerini veya yatma zamanlarını ayarlamışsanız, bu rutinleri düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir.

Bu, çocuğunuzu gün boyunca neyin beklediğini ve ondan ne beklendiğini bilmesine yardımcı olacaktır.

Eğer ufaklığınız uyumak istemiyorsa, yine de onu yatağa yatırıp, yeterince uyuyamazsa yarın yorgun ve uykulu olacağını söyleyin.

uyuyan tulumlu bebek

2 yaşındaki çocuğunuza kurallar koymanın faydaları

Ebeveynler çocukları için kurallar ve sınırlar belirlediklerinde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birtakım kazanımlar elde ederler:

  • Çocuğunuz büyüdükçe, kurallara uymanın önemini daha iyi kavrayacaktır. Bunun etkilerini, özellikle genç ve yetişkin birer birey olduklarında daha iyi göreceksiniz.
  • Çocuklarınıza sorumluluğu öğretecek.
  • Çocuklarınız kendilerinden hangi davranış ve tutumların beklendiğini bilecekler ve daha iyi bir doğru – yanlış anlayışına sahip olacaklardır.
  • Kurallara uymayı öğrenmek, çocuğunuzun olumlu bir öz saygı geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, itaat etmelerini sağlamak ve sorumluluk duygusu kazandırmak için 2 yaşındaki çocuklara kurallar koymak gerekir. Bu, karmaşık görünmesine rağmen, çocuğunuzun gelişimi için hayati önem taşır.

Umarız bunun düşündüğünüzden çok daha basit olduğunu fark etmişsinizdir. Çocuğunuzu sevgiyle ve kurallarla yetiştirin. Yetişkin bir birey olduklarında bunun için size teşekkür edeceklerinden emin olabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.