Olumlu Bir Şekilde Hayır Demeyi Öğrenin

Olumlu Bir Şekilde Hayır Demeyi Öğrenin

Son Güncelleme: 11 Kasım, 2018

Kimse çocuklarını istedikleri bir şeyden mahrum etmekten hoşlanmaz. Ne yazık ki anne-baba olarak, bazen hayır demek önemlidir. İşte bu yüzden bunu nasıl düzgün söyleyeceğimizi bilmeliyiz.

Çocuklar çok sevimli olma hediyesine sahiptir, ancak aynı zamanda bize kontrolümüzü kaybettirebilirler. Genellikle masum ve neşeli olmalarına rağmen, kafalarına taktıkları bir şey olduğunda oldukça inatçı olabilirler.

Bu gibi durumlarda, onlara hayır dememek zordur. İşte bu yüzden, hayır demek için olumlu ve sağlam bir şekilde söylemememiz önemlidir.

Başkasının çocuğu bile olsa yetişkinlerin çoğu bir çocuğa hayır demeyi çok zor buluyor. Çünkü çok masum, saf ve tatlılar.

Onları bir şeyden mahrum bıraktıklarında üzgün ya da öfkeli gördüğümüzde, suçluluk dayanılmaz hale gelebilir. Ne olursa olsun, sorumluluk sahibi olmalıyız ve hayatın kendi kendini şımartıcı bir oyun alanı olmadığını anlamalıyız.

Gereken dersi ne kadar çabuk öğrenirlerse, nasıl yaşayacaklarını da o kadar çabuk öğrenirler.

Hayal kırıklığına karşı toleranslarını geliştirmeye başlamalılar. Bu bilginin onları sevenler tarafından paylaşılması daha iyidir.

Size kızıp nefret etmesinden endişelenmeyin.Çocuğunuza hayır demek için çok pratiğe ihtiyacınız yok. Sadece derin bir nefes alın yeter.

Yaptığınız her şey onun iyiliği için, bu yüzden kendinizi suçlu hissetmemelisiniz.

Olumlu bir şekilde hayır demek için ipuçları

1. Neler olduğunu açıklayın

Karar vermeden önce onlarla konuşun. İsteklerini neden reddettiğinizi açıklayın, gerekçelerinizi onlarla paylaşın.

Sesinizi yükseltmeden sessizce yapın bunu, aksi takdirde onlar da haksızlığa uğrayacaktır.

Bazen küçüklerimize yetişkin gibi davranmak daha iyidir. Nasıl davranacaklarını öğrenirken sorumluluk almalılar.

Onlara neden hayır dediğinizi sakin ve hoş bir şekilde açıklarsanız, anlayacaklardır.

çocuk ve annesi


2. Uyanık olun

Ağlayabilir, çığlık atabilir veya duygusal şantaj yapmaya çalışabilirler . Tuzaklarına düşmekten kaçınmak için uyanık olmak önemlidir.

Bu sayede böyle bir şey olduğunda hazırlanacaksınız. Çocuklar bir yetişkinin zayıflık göstermesi durumunda durumdan faydalanabileceklerini bilirler.

Bunu akılda tutarak, onları çok zorlamayın. Duyguları vardır ve hisleri incinebilir.

Kötü bir şekilde tepki verirlerse, anlamalı ve hayır demenizin dünyanın sonu olmadığını onlara göstermelisiniz.

“Yaşam, ölümsüzlüğümüzün çocukluğudur”
-Johann Wolfgang von Goethe–

3. Kötü hissetme

Çocuğa hayır demeyi öğrenmek çok zor. Ancak sınırlar yaratmak, onların kötü huylu yetişkin olmalarını önleyecektir. Her şeyin istedikleri gibi bitmediğini keşfedecekler.

Sana zarar verse bile kötü hissetme. Yeni nesli yetiştirmek ebeveynler olarak bizim sorumluluğumuzdur – yaşlandıklarında bunu takdir edeceklerdir.

Bu nedenle sakin olun. Çocuğunuz için zehirli bir ebeveyn değilsiniz, onların geleceği hakkında endişeleniyorsunuz.

çocuğuna kızan anne


4. Tutarlı olun

Önce bir şey ve sonra başka bir şey söylemeyin. Kararınızı verdikten sonra ağlayıp sızlasa da geri dönüş yoktur.

F ikrinizi tekrar tekrar değiştirirseniz, sadece çocuğunuzun aklını karıştırmış olursunuz. Hayır sözü karşısında nasıl davranacaklarını öğrenmelerine engel olursunuz.

“Hayır”, “hayır” anlamına gelir. Tutarlı olun, şüphelerinize odaklanmayın. Çocuğunuz kararlarınızın ruh halinize göre değiştiğini düşünmeye başlarsa, sizi ciddiye almayacaktır.

İlişkiniz büyüdükçe, durum daha karmaşık hale gelir. Bu ebeveyn olarak istediğimiz son şeydir.

5. Kendinize güvenin

Çocuğunuzla konuşurken kendinize güvenmek önemlidir. Bir şeye “hayır” derken, başka bir şeye “evet” diyebilirsiniz. Bu şekilde, onlara karşı hiçbir şeyiniz olmadığını anlar- sadece kendi iyilikleri için hayır dediğinizi görür.

Onlarla bir anlaşma da yapabilirsiniz. Kabul eder ve anlaşmaya bağlı kalırlarsa çocuğunuza küçük bir sürpriz yapabilirsiniz

Sorumluluklarına bağlı oldukları için onlarla ne kadar gurur duyduğunuzu söylemeyi unutmayın. Bu kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak.

Sonuçta, ebeveynler olarak her şeyin istedikleri gibi gitmeyeceğini ve herkesin onlar için hayatı kolaylaştırmayacağını çocuklarımıza öğretmek bizim sorumluluğumuzdur.

Çocukluklarında hayal kırıklığı yaratan ve sinir bozucu durumlarla karşılaşmak onları olgunlaştıracak. Tepkilerinin önemini anlamaya başlayacaklar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.