Bir Bebeğin Ağlamasına İzin Vermek İyi mi Kötü mü?

Ağlamak, bebeklerin ihtiyaçlarını anlatabilmek için kullanabildiği tek yoldur. Öte yandan, bebeklerin fazla ağlamasına izin vermek onları herhangi bir şekilde etkiler mi?
Bir Bebeğin Ağlamasına İzin Vermek İyi mi Kötü mü?

Son Güncelleme: 29 Nisan, 2019

Bebekler, aç olduklarında, üşüdüklerinde, temasa ihtiyaçları olduğunda ya da bir rahatsızlık hissettiklerinde ağlarlar. Bebekler ağladığında, bizimle bir ihtiyaçlarını paylaşmaya çalıştıkları açıktır. Peki ya bir bebeğin ağlamasına izin vermek iyi mi kötü mü?

Bu çelişkili bir soru olabilir çünkü buna verilebilecek iki karşıt cevap vardır: Bazı uzmanlar bebeğin ağlamasına izin vermenin olumsuz etkileri olduğunu söylerken diğerleri ise bunun çocuklara sabırlı olmayı ve davranışlarını kontrol etmeyi öğrettiğini savunmaktadır.

Bu tartışmanın iki tarafını da gösterirken size bebeklerin ağlamasına izin vermenin artı ve eksilerinden bu yazımızda bahsetmek istiyoruz.

Bir bebeğin ağlamasına izin vermek iyi mi kötü mü?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu konuda iki taraf vardır. Bir tarafta uzmanlar, bir bebeğin ağlamasına uzun süre izin vermenin nörolojik sorunlara yol açacak şekilde stresi tetiklediğini savunmaktadır.

Diğer tarafta ise, bazı çocuk doktorları, bebeklerin uzun süre ağlamasının kanıtlanmış olumsuz bir sonucu olmadığını söylemektedir. Hatta, onlar bebeğin ağlamasına izin vermenin onların dünyaya açılmasını, daha bağımsız olmasını ve sabırlı olmayı öğrenmesini sağladığını düşünmektedir.

Tabii ki, bu son argüman çocuğun bir ihtiyacı olduğundan değil sadece sızlanmak için ağladığı durumlar için geçerlidir. Bu iki tarafı daha iyi gösterebilmek adına, bu durumun faydaları ve zararlarından bahsedeceğiz.

ağlayan bereli bebek

Bebeğin ağlamasına izin vermek ile ilgili olumsuz sonuçlar

Bir bebeğin ağlamasına izin vermek söz konusu olduğunda, bununla ilgili birçok negatif bakış açısı vardır. Çocukların muzdarip olduğuna dair detaylı bir çalışma olmasa da bu eylemin zararlı olduğunu söylememize sebep olacak birkaç etken faktör bulunmaktadır.

Yeni doğmuş ya da altı aylık bir bebeğin ağlaması ile iki yaşındaki bir bebeğin kapris yapmak için ağlaması arasında farklar olduğunu hesaba katmamız gerekir. Bu konuda doğru kararlar vermek için çocuğun yaşı ve ağlama sebebi önemli birer faktördür.

Özellikle, bebeklerin ağlamasına izin vermenin aşağıdaki gibi sonuçları olabilir:

  • Ağlamasına izin verilen çocuklar daha az zeki olabilir.
  • Gergin olabilir ya da anksiyete yaşayabilirler.
  • Diğer insanlarla ilişki kurmada başarısız olabilirler.
  • Daha sonra özgüven sorunu yaşayabilirler.
  • Psikomatik tıbba göre bu çocukların psikolojik sorunları olabilir.
  • Bu çocuklar terk edilmiş hissedebilir ve bu his zihinlerinde kök salabilir.
  • Ağlayan çocuğa bakmamak onun daha sonra kaçınmacı bağlanma geliştirmesine yol açabilir.

Son argüman ise birçok insanın inandığı eğer çocukla ilgilenilirse çığlıkları ve huzursuzluğunun artacağı düşüncesinin aksine, eğer çocukla hemen ilgilenilirse ağlamasının biteceğini söyler.

Bu konuda doğru kararlar vermek için çocuğun yaşı ve ağlama sebebi önemli birer faktördür.

Nötr etkiler

Bu bölümde bu konuya karşı nötr bir bakış açısı olan uzmanların düşüncelerine yer vereceğiz. Bu kişiler, örneğin, eğer ebeveyn tuvalete gitmişse ya da biberon hazırlıyorsa bu kısa aralıkta bebeğin ağlamasına izin vermenin önemli bir sorun yaratmayacağını savunurlar.

Hatta, bilimsel kanıtlara bakılmış ve hiçbir kalıcı sonuca sebep olacak durumlar ile karşılaşılmamıştır. Tabii ki bu, çocukların uzun süre ağlamasına izin vermek ya da onları bilerek ihmal etmek anlamına gelmez.

kulaklarını tutarak ağlayan bebeğin ağlamasına izin vermek

Öte yandan, uzmanlar, çocukların kaprisli davranışlarını teşvik etmemenin onları daha sabırlı ve hoşgörülü bireyler haline getireceğine katılmaktadır. Ayrıca, aşağıdaki durumlar da desteklenmektedir:

  • Eğer ebeveynler kaprisli ağlamaya hemen müdahale ederse, çocuk ebeveynlerini manipüle edecektir.
  • Altı aylıktan büyük olan ve bir acısı olmayan, aç olmayan ya da uykusuzluk çekmeyen çocuğunuzun ağlamasına bir süreliğine izin verebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun ağlamasına tabii ki müsaade edebilirsiniz, fakat bu süre beş dakikayı kesinlikle aşmamalıdır.

Sonuç olarak, her durumun farklı olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bebeklerin araba koltuğunda oturmamak için ağlaması ile aç olduğu için ya da bezinin değişmesi gerektiği için ağlaması arasında çok fark vardır.

Her durumda, sağduyunuzu kullanın, sabırlı olun ve küçük çocuklara karşı şefkatli olmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.