Bebeğin Bezini Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Özellikle ilk kez çocuk sahibi olan anne babaların, bebeğin bezini ne zaman değiştireceklerinden emin olamamaları normaldir. Bu sorunun cevabı farklı durumlara bağlı olarak değişir. Bu yazımızda her şeyi öğrenebilirsiniz.
Bebeğin Bezini Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Son Güncelleme: 27 Nisan, 2019

Bebeklerin altı her zaman kuru olmalıdır ve kendilerini rahat hissetmelidirler. Bu nedenle de, anne babaların bebeklerinin bezini ne zaman değiştireceğini bilmeleri gerekir.

Yenidoğanlar günde neredeyse 20 kez idrar yaptıkları için, bu ilginç bir konudur. Bebeğinizin ıslak bezle uzun süre kalmamasına özen gösterin. Bununla birlikte bezi çok sık değiştirmekten kaçının.

Bebeğin bezini ne zaman değiştirmelisiniz?

Bebek kakasını yaptığında bezi hemen değiştirmek gerektiği herkes tarafından bilinen bir şeydir. Yeni doğan bebekler, bez değiştikten hemen sonra tekrar tuvaletini yapabilir ve böyle bir durumda bezi yeniden değiştirmeniz gerekir. Genellikle bu emzirmeden sonra gerçekleşir.

Bununla birlikte, bebeğiniz idrarını yaptığında bezi ne zaman değiştireceğinizi bilmek zor olabilir. Her çocuğun özel bir ritmi vardır. Bebekler genellikle sık idrar yapar, özellikle de emerken.

Bez değiştirmek için bir zaman belirlemek en iyisidir. Örneğin bunu emzirmeden hemen önce veya sonra yapabilirsiniz.

Aynı zamanda, gece uykusundan önce de bebeğinizin bezini değiştirmelisiniz. Böylece uyurken çok fazla sıvı birikmesini önlemiş olursunuz. Eğer dışarı çıkacaksanız, lazım olabileceğini göz önünde bulundurarak yanınıza mutlaka temiz bez alın.

Bebeğinizde reflü varsa ve emdikten sonra kusuyorsa, bezi emzirmeden önce değiştirmelisiniz. Eğer tam tersini yaparsanız bebeğinizin daha fazla kusmasına neden olabilirsiniz.

Bebeğin yaşına göre bez değişimi

Eğer bebeğiniz yeni doğmuşsa, bezi çok daha sık değiştirmeniz gerekir. Bunun sebebi, bebeğin her iki üç saatte bir emmesi ve sık sık kakasını yapmasıdır. Aynı zamanda, anne sütü ile çok fazla sıvı aldıklarından çok sık idrar yaparlar. Ayrıca, ısıya çok duyarlıdırlar ve üşümek sürekli idrar yapmalarına neden olur.

Bebek büyüdükçe, idrarın sıklığı azalırken yoğunluğu artar. Altı çok ıslanan bebek rahatsız hisseder ve ağlar. Bu yüzden bebeğin verdiği mesajlara dikkat etmeli ve gerektiğinde bezi değiştirmelisiniz.

bebek bezi ne zaman değiştirilmeli

Bebeğinizin bezi uzun bir süre kuru kalıyorsa, doktorunuzla konuşmalısınız. Bu bir çeşit anomalinin veya dehidrasyonun göstergesi olabilir.

Bezi vaktinde değiştirmek neden önemlidir?

Bebekler, genital bölgedeki rahatsız edici faktörlere karşı oldukça hassastır. Bu nedenle, idrar ve dışkının uzun süre kalması bebeğin cildine zarar verebilir.

İdrar ve dışkı, bezin neden olduğu tahrişle birlikte bakteri ve mantarların üremesine yol açabilir. Tedavi edilmediği takdirde bu durumlar rahatsızlığa, ciltte döküntüye ve enfeksiyona yol açabilir. Bazı bebeklerin bu hastalıklara diğer bebeklere kıyasla daha yatkın olduğundan da bahsetmek gerekir.

Bunun yanı sıra, bezin sadece belli miktardaki sıvıyı emdiğini unutmamak gerekir. Bu yüzden, eğer bebeğinizin idrarı bu miktarı aşarsa, idrar dışarı taşabilir ve bebeğin vücudunun diğer bölgeleri ile kıyafeti ıslanabilir. Eğer bebek uyuyorsa, yatağı da ıslanabilir.

“Gece uykusundan önce de bebeğinizin bezini değiştirmelisiniz. Böylece uyurken çok fazla sıvı birikmesini önlemiş olursunuz.”

Bebek uyurken bez değiştirilmeli midir?

Bebeğiniz gece uyurken bezi değiştirmemek iyi olacaktır çünkü bebeğinizin uyku düzenini bölebilirsiniz. Bununla birlikte, geceleri bebeğinizi emzirdiğiniz zamanları bez değiştirmek için bir fırsat olarak görebilirsiniz.

Ancak gündüz uykusunda bez değişiminin gerekli olduğunu düşünüyorsanız, bebeğinizi uyandırmada bir sıkıntı yoktur. Bu sırada güzel bir müzik açabilir ve bebeğinizle konuşabilirsiniz. Böylece bebeğiniz gün ışığına adapte olabilir.

anne ve bebeği

Bez değiştirirken ne yapılmalı?

Bez değiştirme vakti geldiğinde, bebeğinizin duyularını harekete geçirmeyi deneyin. Şarkı söyleyebilir, onunla konuşabilir veya müzik açabilirsiniz. Bunların hepsi adaptasyon sürecini hızlandırır.

İhtiyacınız olabilecek her şeyi elinizin altında bulundurun. Temiz bez, ıslak mendil, krem ve merhem bulundurmak faydalı olacaktır. Böylece, bir şeye ihtiyacınız olduğunda aramak için vakit harcamanız gerekmez. Aynı şekilde, bu malzemeleri evden çıktığınızda da yanınızda taşımalısınız.

Bununla birlikte, bebeğinizin yaşına ve kilosuna uygun bezi kullanmak da çok önemlidir. Bez çok büyük veya küçük olmamalıdır. Böylece bebeğinizin konforunu sağlayabilir ve bezin cildini tahriş etmesini önleyebilirsiniz.

Öte yandan, büyük bezler ise sızıntıya yol açabilmektedir. Ayrıca, bez düşebilir ve dolanabilir.

Son olarak, bezin değiştirileceği doğru zamanı belirlemek hiç de kolay değildir. Bununla birlikte, basit bir yönlendirme ile bebeğinizin ihtiyacı olan bakımı ve hijyeni sağlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sugimura T, Tananari Y, Ozaki Y, Maeno Y, Tanaka S, Ito S, Kawano K, Masunaga K. Association between the frequency of disposable diaper changing and urinary tract infection in infants. Clin Pediatr (Phila). 2009 Jan;48(1):18-20.
  • Wesner E, Vassantachart JM, Jacob SE. Art of prevention: The importance of proper diapering practices. Int J Womens Dermatol. 2019 Mar 3;5(4):233-234.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.