Bebek Biberonla Beslenmek İstemezse Ne Yapmalı?

Bebekler rutinlerinin dışındaki herhangi bir şeyi reddedebilirler. Burada zor olan olabildiğince hızlı bir şekilde yenilikleri kabullenmelerini sağlamaktır. Bebeğinizi biberonla besleyebilmek için ipuçlarımızı bir göz atın. 
Bebek Biberonla Beslenmek İstemezse Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 01 Ağustos, 2020

Bebeğim biberonla beslenmek istemezse ne yapmalıyım? Bu, emzirmeyi bırakmak veya ek gıda vermek isteyen annelerin yaygın olarak sorduğu bir sorudur.

Bu geçiş karmaşık olabilir. Bu nedenle hem ebeveynler hem de bebek için mümkün olduğunca az travmaya neden olacak bir yol bulmak istemeniz normaldir.

Doktorunuz veya başka bir doğum uzmanı, bir aylık olduktan sonra bebeğinizi biberonla beslemenizi tavsiye edebilir. Bu dönemde genellikle anneler doğum izninden sonra işlerine geri dönerler. Bu nedenle eskisi kadar sık emzirmeleri mümkün olmayacaktır.

Ancak bebeğinizin emzirmeyi tamamen bırakması bazı sorunlara neden olabilir. En iyisi hem emzirmeye hem de mamaya devam etmektir. Böylece bebeğiniz anne sütünden ihtiyacı olan tüm besinleri alabilir. Bunun yanında mama da iyi bir ek olacaktır.

Bebeğinizin diyetine yavaş yavaş hazır süt eklemek çok önemlidir. Böylece bebeğinizin bunu reddetme olasılığı daha düşük olacaktır.

Çocuk doktorunuzun her zaman bebeğinizin beslenme programını değiştirme sürecini denetlemesi gerektiğini unutmayın. Size doğru formülü söyleyecek ve olası tüm reaksiyonlarla ilgilenecektir.

Neden bebeğim biberonla beslenmek istemiyor?

Yeni doğan bebekler anneleriyle çok fazla fiziksel temas kurmak ister ve bunu talep ederler. Bunu elde edemediklerinde strese girerler ve ağlarlar.

Bu yakınlık onları korunmuş ve güvende hissettirir. Beslenme programlarına ten temasını azaltan bir değişiklik eklediğinizde kendilerini reddedilmiş gibi hissedebilirler.

His, doku ve emme tekniği zaten daha önce bildiklerinden tamamen farklıdır. Bu nedenle reddetmeleri tamamen normaldir.

biberon bebek

Bebeğinizin beslenme programında değişiklik yapıp anne sütünden mamaya geçmek bebeğinizin bunu reddetmesine neden olabilir. Mamanın tadını, dokusunu, kokusunu ya da vücudunun ona verdiği tepkiyi beğenmeyebilir.

Uzun ve hassas bir süreç olduğu için bu süreçte sabrın önemli bir rolü vardır. Bebeğiniz, yeni bir yiyecek ve yeme aracı nedeniyle kendini eksik ve garip hissedecek. Bu nedenle bu geçişi nasıl kolaylaştıracağınız hakkında size bazı ipuçları vereceğiz.

Keşfetmesine izin verin

Bebeğinizin biberonu keşfetmesine, elinde tutmasına ve biberonun ucunu ısırmasına izin verin. Onu biberonla tanıştırmak uyum sağlamasını kesinlikle kolaylaştıracaktır.

Daha fazla yardımcı olmak için biberonun içine birkaç damla anne sütü ekleyin. Böylece biberonun içindeki şey ona tanıdık gelecek.

Kendini güvende hissetmesini sağlayın

Biberonla beslerken ona sarılmanızı öneririz. Eğer başka birisi besliyorsa, onu, annesi gibi kokan bir şeye sarabilir.

Kendini güvende hissetmesi için yumuşak ve yatıştırıcı bir sesle onunla konuşabilirsiniz. Bunun yanında en başından itibaren birinin onu biberonla beslemesi sütten kesme sürecinde yardımcı olacaktır.

“En iyisi hem emzirmeye hem de mamaya devam etmektir. Böylece bebeğiniz anne sütünden ihtiyacı olan tüm besinleri alabilir. Bunun yanında mama da iyi bir ek olacaktır.”

Sakinleşmiş hissetmesini sağlayın

Onu ileri geri sallarken iyi bir pozisyonda tutmanız, beslenme anını sakin bir ana dönüştürecektir. Böylece bebeğinizin biberonla sakinleşmeyi ilişkilendirmesine yardımcı olacaksınız.

Kabullenme

Bebeğiniz hemen veya bir gecede biberonla beslenmeye alışmayacak. Bu nedenle çok sabırlı olmalısınız.

Ayrıca ağlarsa veya biberonu reddederse onu zorlamayın. Üzülmeyin. Biberonu reddeder reddetmez emzirmeye geri dönmeyin. Bebeğinizin biberonla beslenmek istemesini sağlamak zaman alır.

Bu süreci hızlandırmak için iyi bir yöntem, biberonun ucunu ağzına yakın tutmak ve zorla ağzına yerleştirmek yerine dudaklarına sürtmektir. Onu beslerken her zaman aynı biberonu ve aynı teknikleri kullanın.

biberon bebek anne

Sıcaklık

Mamanın sıcaklığı çok önemlidir. Çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Biberonun uç kısmını suya batırmak iyi bir hiledir. Böylece bebeğiniz için biberonla beslenmek daha keyifli hale gelebilir.

“Bebeğim biberonla beslenmek istemiyor” diyen annelerden biriyseniz iyi bir tavır takının ve çocuğunuzun uyum sağlaması için uğraşırken sabırlı davranın.

Sakin olmak ve hayal kırıklığına uğramamak önemlidir. Sütten kesme süreci inişli çıkışlı yavaş bir süreçtir. Bazı anneler başarısız olduklarını hissettiklerinde depresyona bile girebilirler.

Süreci kolaylaştırmak için bu ipuçlarını uygulamayı unutmayın. Ayrıca bebeğiniz açısından en iyi gıdayı tavsiye etmesi için bir uzmana danışın.

Unutmayın, anne sütünde çocuğunuz için gerekli olan tüm besinler vardır. Onun yerine geçecek bir şey ararken doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.