Bebeğinizin Beslenmesine Tahılları Ne Zaman Eklemelisiniz?
Annelik güzel ancak göz korkutucu bir tecrübedir. Bilinmezlikler her gün ortaya çıkar. Bebeklere tahılları yedirmek için uygun zamanı belirlemek, anneler için önemlidir.
Özellikle ilk kez anne olan kadınlar için, bebeğin beslenmesi her zaman çok hassas bir konudur. Tahıllar, meyve suları ve çorbalar, bebeğinizin gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Peki, bebeğinize tahılları yedirmeye başlamak için en ideal zaman hangisidir? Tahılları hazırlamanın özel bir yöntemi var mıdır? Tahılları bebeğinize nasıl vermelisiniz?
Bu konudaki genel tavsiye, bebeğin ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğidir. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini sağlar.
İlk altı ayın sonunda, bebeğin beslenmesini çeşitlendirebilir ve farklı tat ve dokulardaki yiyecekleri vermeye başlayabilirsiniz. Bunun için, tahıllar harika bir seçenektir.
Bebek beslenmesine tahılları eklemek
Tahıllar, lif ve karbonhidratlar bakımından zengin yiyeceklerdir.İçerdikleri besin maddeleri, bebeğin gelişimine ve vücut fonksiyonlarının doğru çalışmasına yardımcı olur. Bu faydaları elde edebilmek için, tahılları bebeğinize nasıl yedireceğinizi bilmeniz önemlidir.
Tahıllar bebeklere ne zaman ve nasıl verilmeli?
Bebeğiniz 8 veya 9 aylık olduğunda ve tek başına oturabildiğinde, isterse ona tahıl grubundaki besinleri yedirebilirsiniz. Tabii ki, bunu bir yetişkinin gözetiminde yapmalısınız.
Bu sürede, çocuğunuz elleriyle yemek yemek, önündekileri önce elleriyle hissetmek sonra ağzına götürmek isteyecektir. Gün geçtikçe, bebeğiniz yeni yiyeceklerin tadına ve dokusuna daha iyi alışacaktır.
Bu deneyimin bebeğiniz için keyifli olması gerektiğini unutmayın. Bir diğer önemli nokta ise, bebeğinizin vücudunun yediklerini kabul edip etmediğidir. Herhangi bir alerjik reaksiyon konusunda dikkatli olmalısınız.
Bebeklerin tahıl yemesine yardımcı olmak için, yiyecekleri ezerek lapa şeklinde kaşıkla yedirmelisiniz. Bebeğinizin kaşık kullanmaya alışması önemli bir adım olduğundan, sabırlı davranmanız gerekiyor.
Glutenli ve glutensiz tahıllar
Çocuğunuza verdiğiniz tahılların içerisinde ne olduğunu bilmek önemlidir. Günümüzde glutenli ve glutensiz olmak üzere pek çok seçenek vardır.
Her çocuğun gluteni tolere edemeyebileceğini bilmelisiniz. Çölyak hastalığı olarak da bilinen gluten intoleransı, gluten içeren besinler tüketildiğinde ince bağırsaklarda iltihaplı bir bağışıklık sistemi tepkisine yol açmaktadır.
Her 1000 çocuktan sadece 1 tanesinde çölyak hastalığı görülür ve bu genetiktir. Bununla birlikte, ailede çölyak hastalığı öyküsü olmasa da çocukta görülebiliyor.
Bebeklere tahıl yedirmek için tavsiyeler
Eğer bazı noktalara dikkat ederseniz, çocuğunuza tahıl yedirmeye başlamak sizin için kolay olacaktır. Aşağıdaki tavsiyeler, sorun yaşamadan bebeğinizin beslenme programını çeşitlendirmenizi sağlar.
En az 6 aylık olana kadar gluten yedirmeyin
Burada amaç herhangi bir alerjik reaksiyondan kaçınmaktır. Bebeğinize pirinç ve mısır gibi tahıllar verebilirsiniz. Ancak altı aylıktan daha küçük bebeklerde buğday ve buğday içeren tüm yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Altı ay sonrasında bu tür yiyecekleri deneyebilirsiniz.
Bebeğinize gluten içeren tahılları vermeye başlamadan önce, az miktardaki tahılları sütle birlikte bir şişede karıştırabilirsiniz. Eğer bebeğiniz buna herhangi bir tepki vermiyorsa, tahıl miktarını yavaş yavaş artırabilirsiniz. İlk kez verdiğiniz yiyeceklerde vücudun tepkilerine dikkat edin.
Gluten içeren tahılları püre haline getirmek
Biberondan uzaklaşmaya çalışırken, püre doyurucu ve nişasta ve protein bakımından zengin bir seçenektir. Bebeğiniz bu yeni besin kaynağını büyük ihtimalle beğenecektir ve doyacaktır.
Bu püreleri hazırlarken içerisine şeker, kakao, bal, tuz veya diğer malzemeler eklememek önemlidir. Ne kadar doğal olursa o kadar iyidir.
Buğday ve arpa
Buğday enerji verir, kabızlığı önler ve B vitamini başta olmak üzere diğer vitaminler bakımından da zengindir. Mümkünse, püreleri son derece pürüzsüz yapmaya çalışın. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu yiyeceklerin hepsi bebeklere altı aydan sonra verilmeye başlanmalıdır.
Arpanın sindirimi son derece kolaydır. Ayrıca, niyasin, E ve B vitamini bakımından zengindir. Buğday gibi, arpayı da bebeğinize püre olarak, tam tahıllı ekmek olarak veya mısır gevreği olarak verebilirsiniz. Özetlemek gerekirse, tahıllar bebeklerin beslenmesinde önemli bir yer kaplar. Süreç yavaştır ancak harika sonuçları vardır.
Bebeğinizin yaşaması gereken süreçlerde aceleci davranmayın. Verdiğiniz besinlerin bebeğinizin yaşına uygun olduğundan emin olun. Bebeğinizin yiyeceklerini seçerken sorumlu davranmak, komplikasyonsuz maksimum gelişmeyi sağlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Introducing solid foods. NHS. UNICEF United Kingdom. [Online] Avaiable at: https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/wp-content/uploads/sites/2/2008/02/Start4Life-Introducing-Solid-Foods-2015.pdf
- Baby’s first foods. Child and Adolescent Health Service. 2011. [Online] Avaiable at: https://www.health.wa.gov.au/docreg/Education/Population/Child_Health/Feeding/HP003055_babys_first_foods.pdf