Bebeğinizin Boğazına Süt Kaçtığında Ne Yapmalısınız?
Anne olduğunuzda, karşılaşacağınız en zor deneyimlerinden biri, bebeğinizin boğazına süt kaçtığında ne yapacağınızı bilemediğiniz zamanlardır. Bebeğiniz göğsünüzden ya da biberondan süt içerken boğulma riskiyle karşılaşabilir. Asfiksi adı verilen bu durum, esasen erken çocukluk döneminde oldukça yaygın görülmektedir.
İlk kez anne olmak, çocuğunuzun bakımı ve korunması ile ilgili birçok yeni şeyle yüzleşmek anlamına gelir. Bu süreçte, hem annenin hem de çocuğun sağlığını etkileyebilecek ve potansiyel olarak tehlikeli durumların farkında olmak önemlidir.Yeni anneler sakin bir tutuma sahip olmalı ve süt içerken bebeğin boğazına süt kaçması durumunda derhal harekete geçmelidir. Panik yapmanın bir faydası olmayacaktır. Tam tersine çocuğunuzun sağlığını riske sokarak çözümü engelleyebilir.
Bebeğinizin boğazına süt kaçtığında ne yapmalısınız?
Her zaman sakin olmaya çalışmanın yanı sıra, izlemeniz gereken bazı ipuçları şunlardır:
- Çocuğu derhal yüz üstü olarak bacaklarınızın üstüne yerleştirin.
- Avucunuzun içiyle yumuşak ama sağlam bir şekilde çocuğun sırtına dokunarak öksürmesini sağlayın.
- Bu yeterli olacaktır, çünkü öksürük hava yollarını temizleyecektir.
Bununla birlikte, çocuk katı bir şey yüzünden boğulabilir. Bu durumlarda, ebeveynler Heimlich Manevrası denilen yönteme başvurabilir. Bu işlemin sadece 12 aydan büyük çocuklara yapılabileceğini belirtmemiz gerek.
Heimlich manevrası
- Bu meşhur yöntemi gerçekleştirmek için oturun ve kollarınızı çocuğun etrafına sarın.
- Ellerinizi solar pleksus yani midenin üzerine koyun.Ardından, bir el diğerinin üstündeyken, baskı uygulayın.
- Toraks ve göbek arasına uygulanan baskı, hava yollarını tıkayan nesneyi veya yiyecek parçasını çıkaracaktır.
Diğer teknikler
- Çocuğu yüzü yukarı bakacak şekilde yere veya sert bir yüzeye koyun.
- Ellerinizi sternum ve göbek arasındaki alanın üzerine yerleştirin.
- Beş defa olacak şekilde göğse doğru bastırın.
Bunu yapmak sorunu çözmezse, hemen acil durum servisini aramalısınız. İlgili tüm numaraların kolay erişilebilir bir yerde olması önemlidir. Hafıza bu gibi durumlarda başarısız olabilir.
Bebeğinizin boğazına süt kaçtığında yapılacak ilk şey çocuğu hemen yüzüstü olacak şekilde bacaklarınızın üstüne koyup avucunuzun içiyle yumuşak ama sağlam şekilde dokunmaktadır.
Boğulma nedenleri
Boğulma birden fazla faktöre bağlı olabilir. Bunlardan bazıları önleyebileceğimiz şeyler, bazıları da küçük bebeğinizin yeni oluşmakta olan bedeniyle ilgilidir.
Bebeğinizin sık sık boğulduğunu fark ederseniz, doktorunuzla konuşmak en doğrusudur. Ne yapılması gerektiğine karar verecektir.
Bebeğinizin boğazına süt kaçmasına yol açabilecek dış faktörler
Çocuk anne sütüyle beslendiğinde süt doğrudan boğazına akar. Süt akışının çok güçlü olması mümkündür. Bu sorun meme ucunu bastırarak ya da emzirmeden hemen önce bir miktar süt çıkartarak çözülebilir.
Doğru emzirme bebeğinizin boğazına süt kaçmasını önler. Çocuğun annenin memesine doğru şekilde tutunmasını sağlamak çok önemlidir. Anne, çocuğun karnının kendi karnına ve burnunun ise meme ucuna baktığından emin olmalıdır. Bu pozisyon, çocuğun doğru şekilde
süt emmesini sağlar.
Öte yandan, çocuk biberonla besleniyorsa, sıvı çok hızlı akabilir. Çok küçük çocuklar buna kendi başlarına adapte olamazlar, ancak bu durum sabırla çözülecektir.
İç faktörler
Bazı çocuklarda iç rahatsızlıklar olabilir. Bu nedenle çocuğun yutma yeteneği etkilenebilir veya gastroözofageal reflü gibi sorunlar ortaya çıkabilir.İkinci durumda, midedeki gıdalar çocuğun ağzına geri döner.
Sorunun içsel mi yoksa beslenme hatalarıyla mı ilgili olduğunu anlamak için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Bebeklerde boğulma riskini azaltmak
Bebeğiniz kısa süre içinde sizin yardımınız olmadan yiyip içebilecek duruma gelecek. Ancak bu arada, bebeğinizin boğazına süt kaçtığında şu ipuçlarını izlemeniz önemlidir:
- Bebeğinizi besledikten sonra yatırmayın, dik tutun. Böylece reflü olması durumunda, çocuk rahat bir şekilde öksürebilir veya kusabilir.
- Çocuğun sizin gözetiminiz olmadan biberonu kullanmasını önlemek gerekir.
- En azından ilk altı veya yedi ay boyunca çocuğun beşiğini yanınızda bulundurun.
Bu basit önerilerle, bebeklerde boğulma riskini azaltabiliriz. Yine de, yukarıda belirtilen reflü gibi daha ciddi problemlerin farkına varırsanız, mümkün olan en kısa sürede bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.