Bebeğinizin Fiziksel Gelişiminin İlk Günleri
Yeni doğan bebeklerin göğüs kafesi yuvarlaktır, kafaları nispeten büyüktür, elleri ve ayakları kısadır ve karınları çıkıntılıdır.
Yaklaşık 50 cm boyunda olurlar ve genellikle cenin pozisyonunda yatarlar. Ağrılıkları 3-4 kilo arasında değişir ve erkekler kızlara göre biraz daha kilolu olur.
Bebeğin Gelişim Alanları
Bebeğin gelişimi aşağıdaki alanlarda meydana gelir:
- Bilişsel gelişim
- Dil gelişimi
- İnce ve kaba motor becerileri gibi fiziksel gelişim
- Sosyal becerilerde gelişim
Günler geçtikçe, bunların nasıl geliştiğini gözlemleyebiliriz.
Bebeğinizin Fiziksel Gelişiminin İlk Günleri
Doğal olarak, zaman içerisinde bebekler pek çok yönden gelişir. Sadece etraflarındaki dünyayı keşfetmekle kalmazlar, aynı zamanda yavaş yavaş kendilerini de tanırlar.
Bebeklerin fiziksel gelişimi kafa ile başlar ve vücudun farklı kısımlarında devam eder.
Duyular
Doğduktan sonraki ilk birkaç günde, bebekler vücutlarını bilmezler. Aslında, kendi vücutları ve annelerinin vücutları arasındaki farkı ayırt edemezler.
Bulanık görürler ve bunun sonucu olarak da sadece yarım metre uzaktaki cisimleri gölgeler olarak algılarlar.
Bebekler, ışıklarla ve seslerle dikkatlerinin çekilmesinden hoşlanırlar. Bebeğiniz biraz mızmızlanmaya başlarsa, onunla şefkatli bir şekilde konuşun. Bebeğe onu sevdiğini ve koruduğunu hissettirmek, güven hissini geliştirebilmek için oldukça önemlidir.
Bu yazımızı da okuyun:Çocuklar İçin Müzikli Oyuncaklar ve Faydaları
Uyku
İlk aylar boyunca, bebekler zamanlarının çok az bir kısmını uyanık geçirirler. Günün neredeyse 16-20 saati uyurlar ve sadece acıktıkları için uyanırlar.
Ayrıca, uyku sırasında bebeklerin sesli bir şekilde nefes alması ve nefeslerinde düzensizlik olması normaldir. Emzirmek için 2-3 saatte bir bebeğinizi uyandırabilirsiniz.
Beslenme
Pediyatristler ilk aylarda bebeklere sadece anne sütü verilmesini tavsiye ediyor. Eğer bir sebepten ötürü anne bebeğini emziremiyorsa, anne sütü biberon ile de verilebilir. Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe hiçbir takviye gıda gerekli değildir.
Annelik bağı
Bebeğiniz kucağa alınmayı ve göğsünüzde yatmayı sevecektir. Bebeğinizi tutarken çok hassas bir bölge olduğu için başına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi kucağınıza alıp, farklı sesler duyabilmesini sağlamak için evin farklı bölümlerinde yürüyebilirsiniz.
Bebekler annelerini kokularından, kalp atışlarından ve kendilerini tutuşundan tanıyabilir. Bu süreçte, bebekler ilgi çekmenin en iyi yolunun ağlamak olduğunu keşfederler.
Ağırlık
Doğduktan sonraki birkaç hafta boyunca, bebekler çok fazla büyümezler. Hatta önce biraz kilo verip sonrasında kilo almaları da normaldır. İlk hafta sonunda, bebeğiniz doğumdaki kilosuna tekrar ulaşacaktır.
Doğum izleri
Bebeğin burnunun ve başının doğumdan sonra hafif ezilmiş görünmesi normaldir. Bu, doğum sırasında bebeğin leğen kemiğinden geçmesinin bir sonucudur.
Bunların yanı sıra, bebeğinizin gözleri şişmiş ve kızarmış olabilir ancak bu durum da birkaç gün içerisinde geçer. Ayrıca, bebeğinizin cildinin renginin de daha doğal bir hal aldığını göreceksiniz.
Bebeğinizin İnce Motor Becerileri Nasıl Gelişir?
Bebeklerin fiziksel ve ince motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunabilmek için 0-4 ay arası yapabileceğiniz bazı aktiviteler vardır. Bu, özellikle kol-ağız ve göz-kulak koordinasyonu ile ilgilidir.
- Bebeğinizin zararsız nesneleri ağzına götürmesine ve emmesine izin verir.
- Bebeğinizin görüş alanınızı kapatmadan ona doğru eğilin, başınızı hareket ettirin, farklı tonlarda konuşun ve farklı sesler çıkarın. Eğer bebeğiniz hareketlerinizi takip etmeyi bırakıyorsa, dikkatini tekrar çekmeyi deneyin.
- Parmağınızı bebeğinizin avuç içine koyun ve sıkmasına izin verin.
- Bebeğinizin saçlarınıza ve yüzünüze dokunmasına izin verin.
- Bebeğiniz oyuncağını düşürdüğünde, kendisi alabilir.
- Bebeğinizin elinin dış kısmına hafifçe vurun ve elini açtığında, avcunun içine küçük nesneler koyup sıkmasına izin verin.
Bebeğinizin Kaba Motor Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz?
Kaba motor becerilerini geliştirmek için de 0-4 ay arası yapabileceğiniz bazı aktiviteler de mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Bebeğinize rahat kıyafetler giydirin. Çok fazla sarıp sarmalamayın böylece rahat hareket edebilir.
- Bacaklara, kollara, ellere ve ayaklara hafif hafif vurun. Böylece bebeğinizi hareket etmeye teşvik etmiş olursunuz.
- Beşikte bebeğinizin pozisyonunu değiştirin ve onu hafifçe sallayın.
- Bir elinizi bebeğin baldırlarına diğer elinizi de dizlerine koyarak, yatay pozisyonda bacakları bükmeye çalışın. Leğen kemiğini gözlemleyin. Bel bölgesi, bebeğin yattığı zeminle desteklenmelidir.
- Bebeğiniz elini ağzına götürmek isterse buna izin verin.
Büyüme ve gelişme süreci boyunca, bebeğiniz pek çok değişim geçirecektir. Bunların hepsine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Eğer alışılmadık bir şey fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cloherty, J. Manual de Neonatología. Lippincott Williams & Wilkins, 2008.
- M. Cruz, M. Crespo, J. Brines, R. Jiménez. Compendio de Pediatría. Ciudad habana: ciencias Médicas; 2006.
- VV. AA. Desarrollo evolutivo de los neonatos: utilidad clínica de la escala Brazelton (NBAS). Actas do X Congresso Internacional Galego-Português de Psicopedagogia. Braga: Universidade do Minho, 2009 ISBN- 978-972-8746-71-1.