Bebeğinizin İyi Uyumamasının 5 Nedeni

Bebeğinizin İyi Uyumamasının 5 Nedeni

Son Güncelleme: 15 Nisan, 2018

Bebeğiniz 6 aylıkken tüm gece uyumaması oldukça muhtemeldir. Öte yandan, bazen iyi uyumadıklarını da fark edebilirsiniz.

Ve bunun sebepleri çok çeşitli olabilse de, her birinin bir çözümü olduğunu ve çoğu zaman bu çözümlerin çok kolay olduğunu bilmek işinize yarayabilir. Anne babaların çok bol miktarda geliştirmesi gereken iki özellik vardır; sadece sabır ve sevgi.

Bebeğinizin iyi uyumamasının 5 nedeni

Yalnız uyumayı bilmiyor

Yalnız başına uyumak, bebeklerin yavaş yavaş başardığı bir görevdir. Bazen hızlıca uykuya dalarlar, fakat bir sebeple uyanırlar ve geri uyumak için ne yapmaları gerektiğini bilmezler.

Bu çoğu zaman ebeveynleri de etkileyen, oldukça yaygın bir problemdir. Eğer dürüst davranacak olursak, çoğumuzun gece uyanma sebebinin uyku döngüsü fazları olduğunu kabul edebiliriz. Bu sebeple, her döngü tamamlandığında uyanırız, fakat bir şey bizi uyanık tutmadığı sürece anında tekrar uykuya dalarız.

Bebekler de bunu yapar ve bir uyku döngüsü bittiği zaman, bir ses, sıcaklık, bezlerini ıslatmaları ya da aç hissetmeleri gibi bir sebeple uyanırlar. Bu ihtiyaçların çoğunu da ağlayarak ifade ederler. Ağlamak, aynı zamanda beşikte yalnız olmaktan korktuklarını ifade etmek için de kullanılır.

İhtiyacı ne olursa olsun, erkenden müdahale etmeye çalışın ve onu tekrar kollarınızda uyutmayı deneyin. Uyku rutininin ne kadar sabitlendiğini gözlerinizle göreceksiniz.

bebeğiyle uyuyan anne

Beşiğin dışında uyumayı öğrendi

Sadece beşiklerinin dışında uyuyabilen çocuklar da vardır. Bu genelde, çocukların dinlenme saatini, mesela oturma odasındaki kanepede ya da anne ve babasıyla birlikte yatakta olmak gibi, fark etmeden uykuya dalabilecekleri yerlerle ilişkilendirmelerinden kaynaklanır. Onları beşiğe ya da yatağına götürürken uyanırlarsa problemler baş gösterir.

Bu kötü alışkanlık, bebeğin beşiğini güzel bir dinlenme ile ilişkilendirmesine yardım ederek değiştirilebilir. Beşiğe, onun için güzel ve rahat bir yer olarak davranın ve evin içinde farklı bir yerde uykuya dalmadan önce bebeğinizi beşiğine yatırmaya çalışın. En başta ağlaması oldukça muhtemel, fakat sabırlı olmaya çalışın.

Ev hayatı için ne kadar güzel bir gece, dudaklar ve çocuk şarkıları ikilisi için! Eğer bir oğlum olsaydı, onu uyurken izleyebilmek için parmaklarımın ucunda beşiğine giderdim.

-Manuel Gutiérrez Nájera-

Ona nazikçe, burada uyuması gerektiğini söyleyin ve burada güvende hissedebileceğini, çünkü sizin onla her zaman ilgilendiğinizi söyleyin. Bir başka iyi ipucu ise beşiği sadece uyumak için kullanmak ve oyun oynamak gibi diğer aktiviteler için kullanmamaktır. Bu şekilde, beşiği uykuyla ilişkilendirmek onun için daha kolay olacaktır.

Uyku saatinde oyun oynamak

Eğer bebeğiniz 7 aylıktan büyükse ve uyumak için hazırlanması gereken saatte oyun oynamak istiyorsa, o zaman yeterince yorgun değil demektir.

Eğer bu ara sıra olan bir durumsa, bir akşam yürüyüşüne çıkın; çünkü bir başka çevreden gelen uyaranlar rahatlatıcı olabilir. Öte yandan, eğer bu sıkça yaşanan bir problemse, onu uykuya hazırlamak için bir yürüyüşe çıkarmaya ek olarak, programını kontrol etmeniz gerekir, çünkü çok geç uyanıyor olması ve sizin onu çok erken yatırıyor olmanız oldukça muhtemeldir.

uyuyan mutlu çocuk

Bebek yalnız hissediyor olabilir

Ayrılık kaygısı, bebek ebeveynlerini yakınında görmediği zaman çok korkması şeklinde kendini gösterir. Bu, bebek 7 ya da 8 aylıkken ortaya çıkar. Endişelenmeyin; bu kaygı, onların görüş açısında olmasanız bile yakınlarda olduğunuzu öğrendikten sonra geçer.

Bu yüzden şimdilik, iyi bir anne olarak, ağladığı anda yanına gitmeye ve ızdırabını sevgi, ilgi ve sözlerinizle rahatlatmaya çalışın. Çok küçük olsa bile, sizi anlayacak ve daha iyi hissedecektir.

Bebeklerine kendi kokularını taşıyan bir peluş ayı ya da bir kumaş parçası veren ebeveynler vardır. Bu çocuk, bu objeyi kendi anne babasıyla özdeşleştirir ve odasında onla güvende hisseder. Bu hilenin işe yaraması için, o oyuncakla birkaç dakika oynamanız gerekir.

Beşiğindeyken sizden bir şeyler istiyor

Bir kez konuşmaya başladıktan sonra, beşiklerindeyken bir şeyler isteyen bebekler vardır. Bir ve bir buçuk yaşındaki çocuklarda bu oldukça yaygındır ve eğer bu sizin bebeğinize de olursa, kullanabileceğiniz strateji şudur:

Bebeğinizi yatağına tüm ihtiyaçları karşılandıktan sonra koyun ve sizden bir şeyler istemeye başladığı zaman, ona zaten yemek yediğini, su içtiğini ve diğer tüm ihtiyaçlarının karşılandığını hatırlatın. Onla sadece bir kez konuşun. Bu konuda katı olmaya ve kendi uyku rutinini yavaş yavaş sabote eden bu alışkanlığı değiştirmeye çalışın. Anneler, sabırlı olun, bebeğiniz yalnız başına uyumayı yakın zamanda öğrenecek!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.