Bebek Banyosunun İdeal Su Sıcaklığı

Bebek Banyosunun İdeal Su Sıcaklığı

Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2018

Bu makalemizde bebeğinizin banyo zamanını hem siz hem de bebeğiniz için keyif ile vakit geçirilecek bir zamana çevirmenin ipuçlarını paylaşırken aynı zamanda da uygun su sıcaklığından bahsedeceğiz.

Bir bebeğin dünyaya gelişinden sonra ihtiyacı olan genel bakım, özellikle ilk defa ebeveyn olan kişilerde birkaç ay sürebilecek endişelere sebep olur.

Bebek banyosunun ideal su sıcaklığı da ebeveynlerin en çok sordukları sorulardan biridir.

Suyun ısısı

Isıl düzenleme (termoregülasyon) fizyolojik bir fonksiyondur. Vücut ısısını normal bir seviyede tutmak için üretilen ve kaybolan ısının dengelenmesi olarak açıklanır.

Bebek vücudunun ortalama ısısı 36.5° ila 37.5° santigrat   derece arasındadır.

Bununla birlikte bebeklerin vücut ısı değişimlerine karşı yetişkinlere nazaran çok daha duyarlı olmalarından dolayı bu konuya azami dikkat göstermeliyiz.

Her gün gerçekleşmekle birlikte yine de özel bir durum olan bebek banyosunda, hem suyun hem de odanın ısısını dikkate almalıyız.

Öncelikle bulunduğumuz odanın sıcaklığı 20 ila 25°C arasında, yani ılık denilebilecek bir seviyede olmalıdır.

banyo yapan bebek

Bebeği sudan çıkardığımızda hissedeceği ısı farkı çok olmamalıdır. Bebeğimizi yıkarken kullanacağımız suyun sıcaklığı 37°C civarında olmalıdır.

Bebeğinizin banyo keyfini aranızdaki özel bağı kuvvetlendirmek için bir fırsata çevirin.

Sık sorulan sorular

Sırada, anne ve babaların bebeklerinin banyo zamanı konusunda sordukları en temel soruları yanıtlamamız var.

Bebeğime ne sıklıkta banyo yaptırmalıyım?

Başlangıç olarak bu sorunun cevabının her bebeğin kendi durumuna, bulunduğu ülkenin koşul ve geleneklerine göre değişebileceğini not etmekte fayda vardır. Bunun ile birlikte bebeklere hayatlarının ilk birkaç gün içerisinde banyo yaptırılmaması tavsiye edilmektedir. Bebeğinizin ilk banyosu için biraz beklemenin bir zararı olmaz.

Temizlik açısından baktığımızda, İspanya’da birkaç aylık bebeklere haftada bir ya da iki kere banyo yaptırılır. Bebeklerin emekleme çağına gelmeden önceki yaşayışlarında kirlenmek için pek de fazla nedenleri bulunmamaktadır.

Ama emeklemeye başladıkları andan itibaren temizliklerine çok daha fazla özen göstermelisiniz. Bebeğinizin ellerini, yüzünü ve hatta cildindeki her kıvrım aralığını sık sık yıkayıp temizlemelisiniz. Bezini değiştirirken üreme organlarını ve çevresini de nazikçe temizleyebilirsiniz.

Birçok ülkede yeni doğmuş bebeklere her gün banyo yaptırılır. Ebeveynler, banyo yapmanın bebeklerini rahatlattığını düşünüp bu uygulamayı günlük bir rutin haline getirirler.

Birçok çocuk doktoru da bebeğin her gün yıkanmasını temiz ve sağlıklı olmak dışında ebeveyn ile çocuk ilişkisini kuvvetlendirmek ve bebeği daha iyi uyutmak için tavsiye ederler.

Yeni doğmuş bebeklere banyo yaptırırken aklınızda tutmanız gereken en önemli şey, bebeğinizin göbek bağı düşmeden vücudunu tamamen suya sokmamanızdır. Göbek bağı henüz düşmemiş bebekler nemli bir sünger ile nazikçe silinerek temizlenebilirler.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bebeklerin yıkanma sıklığı ebeveynlerinin tercihlerine göre şekillenir. Bebeklerin çok nazik olan ciltleri ile uyumlu özel bebek sabunları kullandığınız müddetçe, onlara her gün banyo yaptırmanızda bir sakınca yoktur.

banyo yapan yenidoğan

Bebeğimi yıkamanın en doğru şekli hangisidir?

Aşağıda, bebeğinizi yıkamayı kolaylaştıracak çeşitli uygulamalardan bahsedeceğiz.

Biraz ilgi ve dikkat ile bebeğinizin banyo zamanının, keyif ile beraber vakit geçirdiğiniz bir aktiviteye dönüştüğünü fark edeceksiniz.

  1. Banyo için gerekli tüm ekipmana sahip olduğunuzdan emin olun: temiz bir havlu, banyo sonrası için temiz kıyafetler, bebek bezi ve sabun olmazsa olmazlarınızdandır. Bebeğinizin üşümemesi için oda sıcaklığını mutlaka kontrol edin.
  2. Küvete su ekleyin. Küvetin ılık bir su ile 5 ila 7 santimetre dolaylarında doldurulması tavsiye edilir.
  3. Bebeğinizi suyun yakınında bir yere güvenli bir şekilde yerleştirin ve tüm kıyafetlerini çıkarın.
  4. Bebeğiniz nazikçe suya sokarken bir eliniz ile her zaman başına ve boynuna destek olun. Bebeğinizin başı ve boynu son derece hassas bölgeleridir. Bir bardak ya da sürahi benzeri bir şey kullanarak bebeğinizin gövdesine kısa aralıklar ile ılık su dökmeyi sürdürün ve üşümesini engelleyin. Bebeğinizin su yutmamasına özen gösterirken elinizden kaymamasına da çok dikkat edin.
  5. Bebeğinizin cildine zarar gelmemesi için sabun kullanımınızı asgari düzeye indirin. Bebeğinizin saçlarını küçük bir el bezi ile yıkayın. Bir parça pamuk ile de yüzünü ve gözlerini temizleyin. Her ne kadar bebeklerin üreme organları ve çevresinin daha çok temizlenmesi gerektiği düşünülse de, aslında bu bölge de vücudun kalan yerleri kadar temizlense yeterlidir. Bebeğinizin üreme organları ve çevresini nazikçe temizleyin.
  6. Bebeğinizi çok dikkatli bir şekilde küvetten çıkarın. Tercihen kukuletalı bir havlu ile sarmalayın ve nazik hareketler ile kurulayın. Bebeğinizin bez bağlanan cilt bölgelerinde herhangi bir kuruma fark ederseniz mutlaka nemlendirici bir krem ya da losyon kullanın.

Bebeğiniz büyüdüğünde, banyo zamanı gününün en keyifli anlarından biri haline gelecektir.

Bebeklerde hijyen, özellikle hayatlarının ilk birkaç ayında çeşitli bulaşıcı hastalıklara yakalanmalarını engelleyen çok önemli bir etkendir.

Banyo zamanı bebeğiniz ile beraber rahatladığınız ve keyif aldığınız çok özel anlara dönüşebilir.

Yazımızda bahsettiğimiz aşamaları sırası ile uygulamak ve bol bol pratik yapmak, bebeğinize banyo yaptırmak konusunda sizi geliştirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.