Bebek Hayatında Dördüncü Ay: Sosyalleşme Başlıyor

Bebek daha fazla hareket eder, güler ve insanlarla etkileşime girer. Bebeğin hayatındaki dördüncü ay, hem kendisi hem de anne ve babası için çok güzel anlar barındırır.
Bebek Hayatında Dördüncü Ay: Sosyalleşme Başlıyor

Son Güncelleme: 20 Aralık, 2018

Çocuğunuz için “bağımsızlık” çağı artık başlıyor. Dördüncü ayına gelen bebekler, nesneleri elleriyle tutmaya ve etrafındakilerle daha fazla iletişim kurmaya başlarlar. Ses çıkarmalar ve gülümsemeler de bunlara eşlik eder.

İlk üç aylık dönemde bebeklerin kasları, vücutlarını daha fazla kullanmaya elverişli hale gelecek kadar gelişir. Artık bebeğinizin oturmak gibi yeni pozisyonların arayışında olduğuna şahit olacaksınız. Ancak henüz bunu başaramayacaktır. Bu aşamada yüz üstü yatarken başını kaldırması için yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca yuvarlanmaktan ve yatak içerisinde dönmekten de hoşlanacaktır.

Dönme konusunda dikkat etmeniz gereken şey, bebeği yüksek yerlerde yalnız başına bırakmamanız gerektiğidir. Henüz kendi sınırlarının ve bazı hareketleri yapmanın ne denli tehlikeli olabileceğinin farkında olmayacaktır.

Bebeğin bu dönemde daha dikkatli ve etrafında olup bitenlerle daha fazla ilgili olduğunun farkına varacaksınız. Oyuncaklarıyla (özellikle ses çıkaranlarla) oynamaktan hoşlanacak, gürültü ve ses çıkarıp kendisine eşlik eden kişiden bir yanıt bekleyecek ve bulduğu her şeyi ağzına götürecektir. Bu konuda dikkatli olun. Bebeğin elinde, ağzına alarak boğulmasına yol açabilecek hiçbir şey bırakmamaya özen gösterin.

Sosyalleşme bakımından, kendini iyi hissettiğinde ya da yanındaki kişinin kendisini iyi hissettiğinin farkına vardığında yüksek sesle gülmeyi öğrenecektir. Anne ya da babası dışında başka bir kişi kendisine yaklaştığında ağlayabilir, ancak bu durum o kişiye karşı güven duyduğunda geçecektir.

Dördüncü ayında bulunan bebekler daha dikkatli ve çevreleriyle daha fazla etkileşim halinde olurlar.

Bebeklerin Dördüncü Aylarında Organizmalarında Meydana Gelen Değişiklikler

  • Kilo alma hızı yavaşlar. Her hafta ortalama 150 gram kilo alır.
  • Boyu da artık eskisi kadar hızlı uzamaz. İlk üç ayın aksine dördüncü ayda ortalama 6 ya da 7 cm. uzar.
  • Gece uykularını belirler. Gece süresince 8 ila 10 saat aralığında uyur. Ayrıca gündüzleri de kısa süreli uykuları olur.
  • Altını daha seyrek kirletir. Bebeğinizin bezini daha az değiştirmeniz gerekecektir. Çünkü altını daha az kirletmeye başlayacaktır.
  • Kolları ve bacaklarını daha iyi koordine eder. Nesneleri elleriyle tutabilir ancak henüz parmakları ile onları kavrayamaz. Sert yüzeylerin üzerinde ayağı üzerine kalkmayı isteyecektir.
  • Daha fazla sosyaldir. Yalnız kalmayı istemeyecektir. İlk seslerini ve hatta ilk hecelerini çıkarmaya başlayacaktır. Çok daha fazla gülümseyecek, bazen yüksek sesle güldüğü de olacaktır.
bebeğiyle baş başa uyuyan kadın
  • Yiyecekleri değişmez. Anne sütü bebeğin tek besin kaynağı olmaya devam etmelidir. Katı gıdalar ancak altı aydan sonra verilmeye başlanabilir.
  • Renkli olarak görme yeteneği gelişir. Aynı zamanda anne babasının ve kendisine en yakın olanların yüzlerini ayırt etmeye başlar.
  • Kulaklarını da iyi bir biçimde kullanmaya başlar.  Başta anne ve babası olmak üzere kendisi ile çok zaman geçirenlerin seslerini tanımlamaya başlar.
  • Bazı rahatsızlıklar görülebilir. Eğer bebeğiniz kabızlık, mide bulantısı, kramp, ishal ya da soğuk algınlığı gibi herhangi bir sebeple asabi davranıyorsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

Bebek Büyütme ve Yetiştirme Konusunda Tavsiyeler

Bu çağlardaki bebeklerin duyuları, gelişim açısından oldukça elverişli bir dönemdedir. Peki bu duyuların gelişimi için ne yapmak gerekir? Öncelikle onlara ses ve ışık çıkaran oyuncaklar verilerek tepkilerine göre hareket etmek gerekir. Böylelikle bebek, davranışlarını olası sonuçlarla ilişkilendirmeye başlayacaktır.

Dördüncü aydaki bebeklerde zihinsel gelişim anlamında önemli  değişiklikler meydana gelmektedir. Onu bir aynanın karşısına oturtun ve ismini tekrarlayın. Böylece bağlantı kurmayı öğrenecektir. Ayrıca ne zaman sizinle konuşmak isterse ona mutlaka cevap verin. Bu şekilde diğer insanlarla iletişim kurması konusunda onu cesaretlendirmiş olursunuz. Bunlara ek olarak onu dışarıda gezdirin ve dış dünyayı öğrenmesine yardımcı olun .

ağzında emzik ve oyuncağıyla bebek

Bebeğinizle konuşmak, ona şarkı söylemek ve bir şeyler okumak çok önemlidir. Bunları yaparken sesinizin tonunu değiştirin. Bu şekilde değişik ruh hallerinin de farkına varabilecektir.

Bebeğin hareket etme, nesnelerle oynama ve istediği şekilde hareketlerini koordine etme kabiliyetine sahip olması her zaman için çok önemlidir.

Dördüncü ayında bulunan bebekler için yaygın olarak tavsiye edilen oyun; onu sırt üstü yatırarak renkli bir oyuncak göstermek ve oyuncağa ulaşması için yukarı ya da yanlara doğru hareket etmesini sağlamaktır. Bu egzersizin iki adet temel faydası bulunmaktadır:

  1. Vücudunun üst kısmını yer çekimine karşı kaldırmaya çalışacağından, bebeğin esnekliğinin ve karın bölgesinin (abdominal) güçlenmesine yardımcı olur.
  2. Görsel, işitsel ve dokunma duyularının gelişmesine fayda sağlar.

Diğer Tavsiyeler

Her zaman dediğimiz gibi, aşı takvimini göz önünde bulundurun ve aşılarının zamanında yapılması konusunda  dikkatli davranın.

Emzik verilmeli mi verilmemeli mi? Bu çok tartışılan bir konudur. Emziğin, bebeklerin endişe ve kaygılarını azalttığı için faydası bulunmaktadır; ancak ters etkileri de gözlenmektedir. Eğer herhangi bir anormallik görürseniz ya da bebekte bir rahatsızlık durumu belirirse, vakit geçirmeden bir profesyonele başvurun. Bunun dışında bebeğinizin bu çağının keyfini çıkarın. Çünkü hemen uçup gidecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Shaffer, D. R. (2009). Desarrollo social y de la personalidad. México: Thomson, 2002..

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.