Bebeğinizin Hafızasını Geliştirmenin 3 Yolu

Bebeğinizin Hafızasını Geliştirmenin 3 Yolu

Son Güncelleme: 07 Nisan, 2018

Bebeğinizin hafızasını geliştirmek için tek yapmanız gereken, yavrusunu seven bir anne olmak ve onun gelişim sürecinin içerisinde bulunmaktır. Bunu nasıl yapacağınızı bilmek ister miydiniz? O zaman şu ipuçlarını dikkatle okuyun ve güzelce not alın.

Bebeğinizin Zekası

Bebekler “şekillendirilebilir” zekaya sahiptir ve bu zeka biçim değiştirebilir. Gelişme sürecinde yetişkin bir seviyeye ulaşana kadar değişik zeka türlerine bürünür. 

Doğumdan itibaren 2 yaşına kadar çocuklar çok büyük oranlarda zihinsel gelişim gösterirler. Bu süreç içerisinde yürümeyi, konuşmayı ve gözle görülmeyen kavramlar hakkında düşünmeyi öğrenirler.

Akıllı insan, başkanlarının tecrübelerinden öğrenen insandır.

-Voltaire-

Piaget Teorisi

Piaget Teorisi’ne göre çocuklar, olgun ilişkileri algılamaya yönelik anlama yetenekleri ve kabiliyetleri ile doğru orantılı olarak bazı özel etaplardan geçerler. Çocuk gelişimindeki bu aşamalar, tüm çocuklarda ve dünyanın her ülkesinde aynı şekilde gerçekleşir.

Bebekler ya da erken yaşlardaki çocuklar başkaları ile etkileşime girdiklerinde, kendilerini bir yetişkin yerine koymayı bilemez ve “ben-merkezli” bir düşünce şekliyle hareket ederler. Çocukluk çağlarında doğal bir kavramsal gelişim yaşanır, nasıl düşünüleceği, yani içinde bulundukları dünya ile nasıl etkileşime girecekleri öğrenilir.

Piaget’e göre, doğumdan 2 yaşına kadar devam eden sürece “Sensio Motora Evresi” adı verilmektedir. Çocuğun gelişimi, onun dünyayı anlaması, duyusal tecrübelerini fiziksel hareketler ile koordine etmesi ile şekillenir. Bu periyotta gelişim doğuştan gelen reflekslerle gerçekleşmektedir.

Sensio Motor Evresinde Zekanın Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

  • Döngüsel reaksiyonları güçlendirin. Bir bebek şans eseri aynı hareketleri yapıyorsa, döngüsel reaksiyon durumu ile karşı karşıyayız demektir. Anne babalar olarak döngüsel reaksiyondaki değişiklikleri ön plana çıkarmalı, böylece bebeğin değişiklikler olduğunu görmesi ve keşfetmeyi öğrenmesine yardımcı olmalıyız.
  • Değişik nesneleri ve oyuncakları keşfetmek. Böylelikle kendisinden başka şeylerin de olduğunun farkına varacaktır.
  • Nesneleri saklama oyunu oynamak. Ona bir oyuncak gösterin, daha sonra bu oyuncağı saklayın. Böylece çocuğunuza saklı nesneleri nasıl bulacağını öğretin. Aynı oyunu tekrarlayın, ancak bu kez oyuncağı kendisinin bulmasını sağlayın.
kucağında kızıyla oynayan anne

Tomatis Metodunu Biliyor Musunuz?

Bu metot, öğrenme yeteneğini artırmak ve genel kişisel gelişime katkıda bulunmak için kulakların yeniden eğitilmesi temeline dayanmaktadır. 

Tomatis Metodu, dinlemeye dayanan müzikal bir terapidir:

  • Belirli yüksek frekanslar
  • Mozart eserleri
  • Gregoryen şarkıları
  • Rahimden itibaren duyulan anne sesi.

Kulağın algı kapasitesi yükseltilerek öğrenme ve iletişim yetenekleri uyarılır ve motor yetenekleri geliştirilerek denge problemlerinde iyileşmeler sağlanır.

Bu Metodun Faydaları

  • Espri yeteneğinde gelişim
  • Yorgunluğa karşı önemli derecede direnç
  • Hafıza kapasitesinde ilerleme
  • Daha fazla konsantrasyon
  • İyi seviyede yaratıcılık
  • Dinginlik hissi
gözlüklü kitap okuyan bebek

Bebeğinizin Hafızasını Geliştirmenin 3 Yolu

1. Bebekle Bağ Kurmak

Beyin, güvenli bir ortam için programlanmıştır. Eğer güvende olduğunu hissetmezse öğrenemez. Bu nedenle bebeğinizin kendisini güvende hissetmesi oldukça önemlidir. Peki, bunu başarmak için neler yapabilirsiniz?

  • Doğumdan itibaren onunla ten teması kurun.
  • Bebekle, başka hiçbir şeyle ilgilenmeden mümkün olduğunca fazla zaman geçirin.
  • Bebeğe yapabildiğiniz her an masaj yapın.
  • Onunla sürekli konuşun.
  • Bebeğinizi her zaman kucağınızda taşıyın.

2. Çağrışım Hafızası

10 aylık bir bebek, bir kaç saniye önce saklanmış olan bir nesneyi bulabilecek seviyeye gelmiştir. Çağrışım hafızası, ortada olmayan nesneleri bulabilme kabiliyetini içermektedir. Bebeğinizin bu aşamada, insanların temel karakteristiklerinden olan, entelektüel ve kültürel gelişime olanak sağlayan sembolizasyon kapasitesi de sağlam bir şekilde oluşmuştur.

Çocuklar, bir yaşından sonra uzun süredir görmediği nesneleri bulmaya başlayınca, dil oluşmaya başlar. Artık çocuğun, görünürde olmayan nesneleri isimlendirerek onları bulması olası bir durum haline gelir.

3. Şarkılar Söylemek

Çocuklarımıza tekrar tekrar şarkılar söylememiz gerekir. Çocukların, tekrarlanan şarkıların melodisini içselleştirmesi, onların rahatlamasına ve sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Biraz daha büyüdüklerinde bu tekniği kullanarak ufaklıkların ezberleyebilecekleri dörtlükler oluşturabilirsiniz.

Bu eğitime, çocukların acil durumlarda kullanabilecekleri ev adresi ya da anne babaların telefon numaraları gibi basit şeyleri ezberleterek başlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.