Bebek Oto Koltukları Hakkındaki Düzenlemeler
Bebek oto koltukları hakkındaki düzenlemeler son yıllarda pek çok değişikliğe uğramıştır. Tüm bu değişimlerin sadece tek bir amacı vardır. Bebek oto koltukları hakkındaki düzenlemeler, çocukların arabada seyahat ederken güvenliğini garanti etmek için yapılmaktadır.
14 yaşından küçük çocukların ölüm sebepleri arasında başta trafik kazası gelmektedir. Ayrıca, yetişkin emniyet kemeri ve bebek oto koltukları, ölüm ve ciddi yaralanmaları büyük oranda azaltmaya yardımcı olur.
Bu yüzden, bebek oto koltukları ile ilgili kurallara uymak, sadece cezalardan ve yaptırımlardan kaçınmakla ilgili değildir. Burada asıl önemli olan şey, çocuğunuzun hayatını kurtarmaktır. Aşağıda, bu düzenlemeleri daha iyi anlamanız için birkaç faktörden bahsedeceğiz.
En yaygın yaralanma türleri
Çocukların trafik kazası sonucu yaralanması çok ciddi bir durumdur. İki yaşına kadar olan çocuklarda en yaygın görülen kaza sonucu yaralanmalar boyun bölgesindedir. Bu da bebeklerin başlarının büyüklüğü ve omurgasının hassaslığına bağlıdır.
İki ila dört yaş aralığındaki çocuklarda kazadan en çok etkilenen bölge baştır. Bunun sebebi de çocukların boyun omurunun henüz ani hız azalmasına karşı koyacak kadar güçlü olmamasıdır.
Dört ila on yaşındaki çocuklar içinse en yaygın görülen yaralanma türü karın bölgesinde olanlardır. Bu aşamada, çocukların organları henüz tam olarak karın bölgesine tutunmuş değildir. Bu yüzden, kaza olduğunda bu yaştaki çocuklar, iç kanama ya da karın bölgesinde yaralanmalardan muzdarip olabilir.
Oto koltukları ve çocuk koruma sistemlerinin doğru kullanımı, kaza sonucu yaralanma riskini %90, ölüm oranını ise %75 azaltmaktadır. Ayrıca bu düzenlemeler, hangi çocuğun ne türde bir koruma sistemi kullanması gerektiğini de belirlemektedir. Bunu etkileyen faktörler ise yaş, boy ve kilodur.
Bebek oto koltukları hakkındaki düzenlemeler
Tüm bebek oto koltukları, sertifikalı olmalı ve oto koltukları düzenlemelerine uygun olduğuna dair bir etiket taşımalıdır. Eğer başka bir ülkeye araçla seyahat edecekseniz, oto koltuğunuzun o ülkenin kurallarına uyup uymadığından emin olmanız gerekir.
Doğru oto koltuğunu seçmeyi ve bunun ne zaman değiştirilmesi gerektiğini bilmeniz çok önemlidir. 8 yaşından küçük ve 120 cm den kısa tüm çocuklar, koruma sistemi kullanmalıdır.
Bu sistem, çocuğun kilosu ve boyuna göre ayarlanmış olmalı ve de her zaman aracın arka koltuğuna yerleştirilmelidir. Ne sebeple olursa olsun, araçla seyahat ederken çocuklar asla birinin kucağında oturmamalı ve yetişkin koltuğu kullanmamalıdır.
Her grup için farklı bir oto koltuğu
Koruma sistemleri, çocukları dört gruba ayırır. İlk grup, yenidoğan ve 10 kilograma kadar olan çocukları kapsar. Bu gruptaki çocuklar için kullanılacak olan koltuklar, arkaya dönük olmalı ve aracın arka koltuğunda yer almalıdır.
Bu pozisyon, bebeklerin başının daha iyi korunmasını sağlar. Ayrıca, bu koltuklar 5 nokta emniyet kemerine de sahip olmalıdır.
İkinci grup, 10 ila 20 kilogram arasındaki çocukları kapsar. Bu gruptaki koltuklar ya emniyet kemeri ya da isofix kemeriyle sabitlenmelidir. Koltuğu yerleştirirken, satın aldığınız firmanın yönlendirmelerine uymanız da önemlidir.
Koltuğu doğru yerleştirdiğinizden ve sabitlediğinizden emin olmadan asla çocuğunuzu oturtmayın. Son olarak, çocuğunuzu 5 nokta emniyet kemeri ile korumaya almayı unutmayın.
Üçüncü grup 20 ila 40 kilogram olan çocukları kapsar. Bu kategorideki çocuklar bebek koltuğu için büyük olan ama normal araç koltuğu için de hala küçük olan çocuklardır ve yükseltici araç koltuğu kullanmaları gerekir.
Yükseltici araç koltuklarının amacı çocuğun emniyet kemerini güvenli bir şekilde kullanabilmesi için boyunu dengelemektir. Arkalıklı olan yükseltici koltuklar daha fazla güvenlik sağlayacağı için en iyi seçenektir. Bu koltuklar, çocukların hem bel bölgesini hem de boynunu korur.
Son olarak 120 cm’den uzun olan çocuklar, ekstra bir koruma sistemine gerek olmadan emniyet kemeri kullanabilirler. Bunların genel yönlendirmeler olduğunu unutmayın.
Çocuğunuz için bir koruma sistemi seçmeden önce, bu konudaki yerel kanun ve düzenlemeleri kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca, son bir güvenlik önerisi olarak, çocukların arabada kışlık ceket ile oturmamaları gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- sillasdecoche.fundacionmapfre. Partes importantes de una silla infantil. Extraído de: https://sillasdecoche.fundacionmapfre.org/infantiles/images/partes-fundamentales-silla_tcm725-151603.pdf
- Dirección General Tráfico. (2015). Sistemas de retención infantil. Extraído de: http://www.dgt.es/Galerias/seguridad-vial/educacion-vial/recursos-didacticos/infancia/2015/Sistemas-de-Retencion-Infantil-DGT.pdf