Yeni Doğan Bebeğinizle İlgili Yapmanız Gereken 9 Şey

Yeni Doğan Bebeğinizle İlgili Yapmanız Gereken 9 Şey

Son Güncelleme: 27 Eylül, 2018

Yeni doğmuş bebeğinizi kucağınıza almanın heyecanı, çektiğiniz tüm acıya değer. Fakat doğumdan sonra atılması gereken birkaç önemli adım vardır.

Anın heyecanıyla, bazı şeyleri unutmak mümkündür. Anneler olarak, bebeğimizle ilgili her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için almamız gereken bazı önlemler var.

Yeni doğan bebeğimle ilgili hangi adımları atmalıyım?

Çocuğunuzu nüfusa kaydedin

Çocuğunuzun nüfusa kayıt edilmesi çok önemlidir. Yaşadığınız yere bağlı olarak, bebeğinizin kayıt prosedürü farklılık gösterebilir.

Bazı ülkelerde yenidoğanların kaydı, doğdukları hastaneden ayrılmadan önce yapılır. Bazı durumlarda ise, daha sonra yapılabilir.

Karışıklığa sebebiyet vermemek için, bebeğinizin adını önceden belirlemiş olmanız tavsiye edilir.

Evi hazırlayın

Hastaneye gitmeden önce evin hazır olması idealdir. Evin önceden organize edilmesini ve temizlenmesini sağlamak akıllıca olacaktır.

Bebeğin evdeki ilk günlerinde kalacağı odanın belirlenmesi de önemlidir. Beşiğinin uygun bir şekilde tasarlandığından ve şiltesinin iyi durumda olduğundan emin olun.

Bebeği sağlık sigortanıza dahil edin

İyi bir sağlık sigortasına sahip olmak yenidoğanlar için önemlidir. Bebeği de kapsayan birçok annelik sigortası seçeneği bulunur. Bazılarında ise bu hizmet ayrıca edinilmelidir.

Ebeveynler, doğumdan önce bu seçeneklerle ilgili her şeyi öğrenmelidir. Her şey doğru şekilde yapılırsa, çocuk doğduğu andan itibaren sigortalı olacaktır.

bebek ayakları

İyi bir çocuk doktoru bulun

İyi bir çocuk doktoru, bebeğinizdeki anormallikleri tespit edebilir. İyi durumda olduklarından emin olmak için bebeğinizin sağlığını düzenli olarak kontrol ederler. En iyi çocuk doktorunu bulmak adına, çevrenizden öneriler alın.

Aşı takvimine dikkat edin

Yenidoğanları bölgedeki virüs ve hastalıklara karşı korumak için her ülkede farklı aşılar bulunur.

Bebeğin ihtiyaç duyduğu aşıları ve bu aşıların uygulanacağı tarihleri içeren bir listeye sahip olunması önemlidir.

Çocuk doktorunuz bu konuda zaten size yol gösterecektir, ancak annelerin de bu konudan haberdar olması önemlidir.

Ebeveyn olmak nasıl bir duygu? Ebeveynlik, dünyadaki en zor şeylerden biridir, ancak karşılığında bize koşulsuz sevginin anlamını öğretir.

-Nicholas Sparks-

Göbek bağını takip edin

Ebeveynlerin çoğu göbek bağı ile ne yapacakları konusunda sorular sorar. Bu çok karmaşık bir konu değil, ama yine de buna dikkat etmeli ve hiçbir komplikasyonla karşılaşmamak için önlemler almalısınız.

Göbek bağının çevresini kuru tutun. Temizliğini dikkatlice yapın ve kendi başına düşmesine izin verin.

Bilgi sahibi olun

Ebeveynlerin, bebeği kucağa almadan önce bilgi sahibi olmaları önemlidir. Pek çok ebeveyn, tamamen normal olan bu durumla karşı karşıya kaldıklarında korkar ve çaresiz hisseder.

Bilgi sahibi olmak, çocuğunuzla geçireceğiniz ilk günlerde kendinize daha fazla güvenmenizi ve huzurlu hissetmenizi sağlar.

baba ve çocuğu

Bebeğe sevginizi verin

Bir bebek, ebeveynleri tarafından korunduğunu hissederse rahatlar. Aradaki bağ zamanla kurulur. Günlük aktivitelerinizde sevginizi onlara göstermeniz önemlidir.

ABD’de Duke Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, yeterince kucaklanmamış çocukların nöronlarının ölmeye daha eğilimli olduğu görülmüştür.

Kendinizi de ihmal etmeyin

İlk haftalarda, zamanınızın çoğu bebeğinizle ilgilenmekle geçer. Annelerin kendi sağlıklarıyla ilgilenmeleri de önemlidir.

Bağışıklığınızı yüksek tutmak için doğum öncesi vitaminlerinizi almaya devam edin. Ayrıca hafif egzersizler yapmaya ve yavaş yavaş rutin işlerinize dönmeye başlayabilirsiniz.

Hamilelikten sonra vücudunuzda değişen hormonların bir sonucu olarak ruh haliniz etkilenebilir.

Duygularınızı kontrol edemediğinizi veya bunaldığınızı düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz. Müdahale edilmesi durumunda, doğum sonrası depresyonun tedavisi mümkündür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.