Bebek Taşıma Kangurusu İle İlgili Temel Öneriler

Bebek taşıma kangurusu bebeğinizi taşırken başvurabileceğiniz en iyi gereçlerden biridir. Bu yazımızda, bebek kangurusunu güvenle kullanmabilmeniz için bazı önerilerde bulunacağız.
Bebek Taşıma Kangurusu İle İlgili Temel Öneriler

Son Güncelleme: 03 Ağustos, 2019

Bebeğinizi taşımanız için sırt çantaları, keseler, kundaklar gibi pek çok farklı bebek taşıma gerecine  ulaşmanız mümkün. Bu gereçlerin aralarındaki farkları ve bebeğinizi bebek taşıma kangurusu ile güvenli bir şekilde taşıyabilmeniz için neler gerektiğini anlamanız oldukça önemli.

Bebeğinizi taşırken ve bir yerden bir yere götürürken bebek taşıma kanguruları size çok sayıda avantaj sağlar. Anne, baba ve bebekle ilgilenen diğer kişiler bebek taşıma kangurusu kullanabilir ve bebekle bu şekilde doğrudan bir bağ kurmanın faydalarını rahatlıkla gözlemleyebilirler.

Bebek Taşıma Kangurularının Faydaları

Bebek taşıma kangurularının bebeklere sağladıkları faydalardan bazıları şunlardır:

  • Bebek ve onunla ilgilenen kişi arasındaki fiziksel teması artırır. Bu temas aralarındaki bağı güçlendirir ve bebeğin güvenli hissetmesine yardımcı olur.
  • Bebeğin daha az ağlamasını sağlar ve daha iyi bir uyku çekmesine yardımcı olur.
  • Emzirmeye olumlu katkılarda bulunur, bebeğin istediğinde emmesini destekler.
  • Plagiosefaliyi (yamuk kafalılık) önler.
  • Sağlıklı bir bağ kurulmasına katkı sağlar.

Bebek taşıma kangurularının ebeveynler ve bebeğin bakımını üstlenen kişilere sağladıkları faydalardan bazıları ise şunlardır:

  • Bebek arabası kullanmaya gerek kalmayacağı için daha esnek ve bağımsız hareket imkanı sağlar.
  • Özgüveni destekler.
  • Annelerde doğum sonrası depresyon riskini azaltır.
  • Doğru şekilde kullanıldığında sırt kaslarını korur ve hatta güçlendirir.

Bebek Taşıma Kangurusu Kullanılmaya Ne Zaman Başlanmalıdır?

Sırt çantası tipindeki bebek taşıma gereçleri kendi başlarına oturamayan 6 aylıktan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır. Eğer ilk 6 ayda bebek kangurusu kullanmak istiyorsanız, kundak tipi olanları tercih etmelisiniz.

Kundak tipi bebek kanguruları bebeğinizin gelişmekte olan vücuduna gerekli desteği sağlar. Bu gereçler, yeni doğanın fizyolojik vücut pozisyonuna, yani “C” şeklinde eğimli sırtına uyumludur.

Bebek taşıma kangurusu içinde etrafa bakan bebek

Bu dönemde bebek taşıma kanguruları doğru bir şekilde kullanılırsa bu, bebeğiniz için oldukça faydalı olacaktır. Bu gereçler sayesinde bebekler, ebeveynleri ve bakımlarını üstlenen kişilerle temasa geçerek sakin ve güvende hissederler.

Bebekle ilgilenen kişilerin, bebeğin yüzünün kapanmadığından ve her daim görünürde olduğundan emin olmaları gerekir. Bu sayede, bebeğinizin düzgün bir şekilde nefes aldığından emin olabilirsiniz.

Bebeklerin Yüzleri İçe Mi Yoksa Dışa Mı Dönük Olmalı?

Bebeklerin yüzleri her daim içe dönük olmalı, yani onları tutan kişiye doğru oturuyor olmalılar. Buna dikkat etmeniz oldukça önemli. Eğer bebekler dışa doğru oturtulurlarsa bu, onların omurgalarının eğriliğine etki ederek fizyolojilerini olumsuz yönde etkiler.

Dahası, bu şekilde bir oturuş bebeklerin bacaklarının sallanmalarına sebep olacağı için kalça kayması riskini artırır. Son olarak, bebekler dışa dönük oturduklarında çevrelerince aşırı derecede uyarılırlar ve savunmasız hale gelirler.

Daha büyük bebeklere yönelik daha fazla bebek taşıma kangurusu seçeneği bulunmaktadır. Bebekler ö rneğin, bebeği taşıyanın kalçasının ya da sırtının üstünde de taşınabilirler ve bu, onların fizyolojisi açısından bir sorun yaratmamakla birlikte, etrafı daha rahat görmelerini sağlar. Tabii nasıl taşınırlarsa taşınsınlar, bebekler her daim onları taşıyan kişiye doğru oturtulmalıdır.

Ergonomik Konumlandırma

Kullandığımız taşıma gerecinin (sırt çantası, kundak, kese vb.) hem bebek hem de bebeği taşıyan kişi için ergonomik konumlandırma sunabilmesi oldukça önemlidir.

Kanguruyu giyen kişi taşıma sırasında rahatsız olmamalıdır. Sırtınıza tam olarak uyan bir taşıma gereci bulabilmek için satın almadan önce farklı farklı bebek kanguruları denediğinizden emin olun. Taşıma gerecinin giydiğinizde gevşememesi de aynı derecede önemlidir.

Bebek kangurusunu önce bebeğiniz olmadan deneyin, bu şekilde daha rahat kullanabilirsiniz. Hem bebeğiniz gün geçtikçe büyürken ona uyum sağlayacak hem de nefes alabilen kumaştan yapılmış bir gereç seçmeniz uygun olacaktır. Sorun yaratabilecekleri için fermuarlı ve düğmeli modelleri tercih etmemeye çalışın.

İlk birkaç ay bebekler kundaktayken beşik pozisyonunda tutulmalılar. Yüzleri her daim görülebilir olmalı ve kolaylıkla nefes alabilecekleri yükseklikte olmalılar. Güvenli bebek taşıma kangurusu konusunda her zaman uzmanların tavsiyelerine uymalısınız.

6 ayı doldurduktan sonra bebekler kendi başlarına kalkabilir hale geldiklerinde, sırt çantası tipindeki bebek kanguruları kullanılmaya başlanabilir. Fakat bebeğinizin bacaklarının doğrudan aşağı sallanmasına sebep olacak bebek kangurularını seçmekten kaçının.

Bu pozisyon bebeğinizin kalça anatomisini desteklememekle birlikte sakatlığa (kalça kayması) sebep olabilir. Bebeğiniz bacakları her iki tarafa da açık olacak şekilde oturabilmeli ve dizleri bükülü olmalıdır. Bacakları ve kalçaları “M” şeklinde olmalı ve taşıma gerecinin alt kısmı bebeğinizin iki dizini de desteklemelidir.

Bebeğimi Ne Kadar Yukarıda Taşımalıyım?

Bebeğinizi her zaman serbestçe hareket edebileceği bir yükseklikte taşımalısınız. Nefes almasına engel olmamak ve yüzünü görebileceğiniz bir mesafede tutmak için bebeğin burnu ile vücudunuz arasında mesafe bıraktığınızdan emin olun. Bebeğiniz kangurudayken başını rahatça öpebilecek konumda olmanız iyi bir referans olabilir.

Bebek taşıma kangurusundaki bebeğini öpen anne

Bebek Taşıma Kangurusu İle İlgili Temel Öneriler

  • Hareket halindeki bir araç içindeyken asla bebek kangurusu giymemelisiniz. Eğer seyahat ediyorsanız, bebeğinizi kilosu ve boyuna uygun bir araba koltuğuna oturtmalısınız.
  • Kangurudayken bebekler kafalarını serbestçe hareket ettirebilmeli ve yüzleri rahat nefes alabilecekleri şekilde açık olmalıdır.
  • Düşme ihtimaliniz olan şeyler yaparken (kaykay, tırmanma, bisiklet sürme gibi) asla bebek kangurusu kullanmamalısınız.
  • Bebeğin yanarak yaralanması riskine karşı yemek yaparken bebek kangurusu giymeyin.
  • Düşmenize sebep olabilecek kaygan zeminlerde bulunmaktan kaçının.
  • Bebek kangurusunu bebeğinizin kilosu ve boyuna göre ayarlayın ve gerecin sağlam olduğundan her zaman emin olun.

Son olarak, kafanızda soru işaretleri varsa bir uzmana danışın. Sizin ve bebeğinizin bebek taşıma kangurularına bayılacağınızdan eminiz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.