Doğum Sonrası Depresyon: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Doğum Sonrası Depresyon: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 28 Haziran, 2018

Doğum sonrası depresyon ifadesini duyunca, kucağında ağlayan bir bebekle bunalmış bir anneyi düşünürüz . Ancak doğum sonrası depresyon bundan çok daha fazlasını içerir.

Doğum sonrası depresyon, doğumdan hemen sonra kadınlarda ortaya çıkan ve bir yıl kadar sürebilen bir depresyon türüdür.

Erkeklerde de doğum sonrası depresyon vardır ancak kadınlara göre çok daha düşük bir oranda görülmektedir.

Çalışmalara göre, kadınların yaklaşık % 25’i, doğum sonrası depresyonun bir veya daha fazla karakteristik semptomunu yaşayabilir.

Dolayısıyla, oldukça sık görülen bir durumdur. Bu yüzden elimizden geldiğince çok şey öğrenmeye değer.

Doğum Sonrası Depresyonun Nedenleri

Kadınlarda doğum sonrası depresyon çeşitli faktörlerin bir sonucu olabilir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Fiziksel değişiklikler. Hamilelik bir kadının vücudunu tamamen değiştirir. Doğum yaptıktan sonra, tüm bu değişikliklerin arkasındaki sebep aniden vücudunuzdan dışarı çıkmıştır, bu yüzden vücudunuzun iyileşmek için biraz zamana ihtiyacı olduğunu kabul etmek zordur.
  • Çevresel değişiklikler. Artık çocuğunuz yanınızdadır. Bebeğiniz, en başından beri tüm kaynaklarınızı talep eder. Sosyal ve profesyonel ilişkilerin etkilendiğini göreceksiniz, çünkü artık her şeyi yönetecek durumda değilsiniz.
  • Bağımsızlık ve kişisel alanın kaybı. Bebeğinizin ilginize duyduğu ihtiyaç, hayal ettiğinizden çok daha fazla olacaktır. Bir süre için artık kendi alanınız olmayacaktır.
  • Uyku eksikliği. Ebeveynliğin ilk aylarına eşlik eden yorgunluk iyi bilinir. Dinlenme eksikliği, bitkinliğe yol açar ve bu da depresif düşünceleri beraberinde getirir.
  • İyi bir anne olmak için baskı hissetmek. Yapmanız gereken şeyler hakkında etrafınızdaki kişilerin söylediklerinden etkilenmek, işin içine bir de kendi fikirleriniz girdiğinde, gerçeklikle çatışabilir. Bu fikir çatışması kafa karıştırıcı olabilir.
  • Depresyon, bipolar bozukluk veya anksiyete gibi durumlar.
  • Hamilelik sırasında uyuşturucu, alkol veya diğer zararlı maddelerin kullanılması.
depresyonda anne

Bebeğinize kendinizin en iyi versiyonunu sunabilmek için iyileşmeye odaklanın.

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri

Semptomlardan bahsetmeden önce, doğumdan sonraki ilk iki hafta ağlayıp endişeye kapılmanın ve kendinizi bunalmış hissetmenin normal olduğunu açıkça söylemek gerekir. Ancak doğum sonrası depresyon, üzüntüyü bir başka düzeye getirir ve annenin bebeğine yönelik davranışında değişikliklere neden olur:

  • Yenidoğana karşı aşırı ilgi veya tam bir ilgisizlik.
  • Çocukla yalnız kalmaktan korkma.
  • Annenin kendi bakımını ve bebeğinin bakımını tamamen ihmal etmesi.

Bu davranışsal değişikliklere aşağıdaki belirtiler eklenmiştir:

  1. Ajitasyon ve sinirlilik.
  2. Yüksek kaygı seviyeleri.
  3. Uyku problemi.
  4. İştahtaki değişiklikler.
  5. İşe yaramazlık veya suçluluk duygusu.
  6. Konsantrasyon ve enerji kaybı.
  7. Ölüm / intihar düşünceleri.

Doğum sonrası depresyonla mücadele etmek için neler yapılabilir?

En önemli şey, bu durumun göründüğünden daha yaygın olduğunu bilmek. Annelik zordur. Hızlı bir şekilde adapte olmanız gereken birçok değişiklikle birlikte gelir ve bunların tümünü kabul etmek kolay değildir.

düşünceli kadın

Bebeğiniz doğduktan iki hafta sonra üzüntünüz devam ediyorsa, profesyonel yardım isteyin.

İster ilaç isterse terapi önerilmiş olsun, bir profesyonelin tavsiyelerini takip etmek size yardımcı olacaktır.

Bu ipuçları da doğum sonrası depresyonla baş etmek için yararlı olabilir:

  • Çevrenizdekilerden destek isteyin. Eşiniz, aileniz ve yakın arkadaşlarınız ev işlerinde veya bebeğinizin bakımı konusunda size yardımcı olabilir.
  • Yaşadıklarınızdan utanmayın. Duygularınızı saklamayın veya bu yüzden kendinizi suçlu hissetmeyin. Durumunuzla ilgili olarak üzülme ve kendinizi bunalmış hissetme hakkına sahipsiniz.
  • Diğer annelerle konuşmayı deneyin. Birçok anne, mutlu olmaları gerektiğine inanmakta ve yargılanmaktan korktukları için yaşadıkları şeyleri gizlemektedir.
  • Mükemmel bir anne diye bir şey yoktur, ama iyi anneler vardır. Bebeğinize kendinizin en iyi versiyonunu sunabilmek için iyileşmeye odaklanın. Endişelenmeyin, çocuğunuz sizi her halükârda sevecektir.

Her şeyden önce, çocuğunuzun size dünyadaki herkesten daha fazla ihtiyaç duyduğunu bilmek, ihtiyacınız olan iç gücü bulmanıza yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.