Bebekler için Rutin ve Önemi

Bebekler için Rutin ve Önemi

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2019

Birçok yeni anne, bebekler için rutin ve öneminin er ya da geç farkına varır ve bu durum özellikle yenidoğanlar için geçerlidir. Bebekler yeni ortamlarında güvende ve sakin hissedebilmek için bir rutin izleme ihtiyacı duyar.

Bebekler için günlük rutinler kurmak onların kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olur. Bu ayrıca tüm aile için de hayatı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Aklımızda tutmamız gereken önemli şey ise, hayatlarının ilk birkaç ayında işleri yavaştan alıp onları tanımak için kendinize zaman vermenizdir. Bu sayede bebekler için rutin ve iyi alışkanlıklar edinebileceksiniz.

Bebekler için rutinin önemi

Öncelikle, bebekler etraflarında olan şeylerin çoğunu anlayamazlar. Bu nedenle her gün aynı zamanda bazı görevleri yapmaya onları alıştırmak gereklidir.

Hem sizin hem de çocuğunuz için rutin yaratmanıza yarayabilecek bazı fikirlere göz atalım.

1. Bebeğinize gece ve gündüz arasındaki farkı gösterin

Birçok bebek gece ve gündüzü birbirinden ayırt edemez. Şüphesiz, bebeğinizin gün içinde daha uzun süreler uyuyup bazen gece uykusunda sorun çektiğini fark edeceksiniz. Onlara, bu ikisinin arasındaki farkı ayırt edebilmeyi öğretmek pratik bir rutin yolunda önemli bir adımdır.

Bunu mümkün kılabilmek için bebeğinizi yatırmadan önce kıyafetlerini değiştirin ve sonra uyandığında ona ne zaman gece olduğu ve ne zaman gündüz olduğunu gösterebilmek için bunu yeniden yapın.

Ayrıca, evi gün içinde aydınlık ve gürültülü, gece ise karanlık ve sessiz tutun. Bu değişiklikler ona gece uyumayı öğrenme ve gündüzden faydalanarak oyun oynama ve sosyalleşme imkanı tanıyacaktır.

bebekler için rutin

2. Bebeğinizin rutini önceliklidir

Bebeğinizin rutinini mümkün olduğunca istikrarlı tutmak en iyisidir, özellikle alışma sürecindeyken. Bazı şeylerin belirli zamanlarda gerçekleştiğini anlamasına yardımcı olmak adına çocuğunuzun rutinini bir öncelik haline getirin.

Bir bebeğin duyabileceği ihtiyaçlar ve ilginin ortasında bir alışkanlık gün içinde odağınızı ve düzeni korumanıza da yardımcı olabilir.

Elbette bebeğinizin gelişi sizin daha meşgul olmanıza neden olur ve karşınıza çıkacak her aksiliği önceden tahmin edemeyebilirsiniz. Fakat bebeğin dışarı çıkarak etrafındaki dünyayı keşfetmeyi öğrenmeye alışması için yürüyüşe çıkmak veya arkadaşlarınızla buluşmak gibi günlük bir gezmeye çıkmanızı öneririz.

Bebeğin rutinini her zaman öncelikli hale getirmek ilk aşamada ürkütücü olabilir, özellikle ilk defa anne olanlar için. Dolayısıyla eğer ihtiyaç duyarsanız arkadaşlarınızdan, ailenizden veya bir uzmandan yardım istemekten korkmayın.

Çocuklara okumayı öğretmeden önce onların sevgi ve gerçeğin ne olduğunu öğrenmelerine yardım etmelisiniz.

–Mahatma Gandhi–

3. Bebeğinizin verdiği sinyalleri okumayı öğrenmek

Sinyaller bebeğinizin kendini nasıl hissettiği ve neye ihtiyaç duyduğunu göstermek için verdiği belirtilerdir. Bir anne olarak çocuğunuzun sinyallerinin ne anlama geldiğini ve onlara nasıl cevap vermeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

Bu bağlamda bebeğinizin kendisine en iyi uyan rutine doğru sizi yönlendirmesine müsaade edin. Sinyallerine dikkat ederseniz size neye ihtiyacı olduğunu söyleyecektir.

Fakat bebeğinizin ifade ettiği şeyleri anlamayı öğrenmek oldukça fazla vakit ve sabır gerektirir. Dolayısıyla çocuğunuz yorgun, aç veya oyuna hazırken nasıl olduğuna dikkat edin. Bu bilgiler size etkili bir rutin oluşturmanızda yardımcı olacak ve beklentilerini tahmin edebilme imkanı tanıyacaktır.

4. Bebeğinizin rutinini yaşına göre düzenleyin

Bebeğinizle oldukça tahmin edilebilir bir rutin oluşturduğunuzda bunu tekrar değiştirmek zor gelebilir. Fakat bebeğiniz büyüdükçe gün içinde daha az şekerleme yapacak ve oyun oynamak, aktiviteler yapmak için daha fazla vakti olacak.

Buna ek olarak 6 aylık yaş civarında katı yiyecekler de tüketmesi gerekecek. O zaman yemeklerini hazırlamak için daha fazla vaktiniz olacak. Bebeğinizin ihtiyaçlarını öğrendikçe bu rutin değişimleri daha doğal görünecek.

anne baba ve bebek

5. Mükemmeliyet beklemeyin

Bebeğinizin rutini her zaman mükemmel işlemeyecektir. Çocuklar istikrar ve devamlılığı sevse de bebek büyüdükçe bazı değişimler gerçekleşecektir.

Ufaklığın bazen öğle uykusuna yatmak istemeyebileceğini, normalde yediği gibi yemek istemeyebileceğini veya aynı saatte kalkmak istemeyebileceğini göz önünde tutmalısınız. Dolayısıyla kendinizi sabır ile donatın ve beklenmedik şeylere karşılıklı hazırlıklı olun.

Son olarak, bebeğinizin rutinini anladığınızda dinlenme saatlerini gücünüzü toplamak ve kendinizle ilgilenmek için vakit ayırarak kullanın. En sevdiğiniz programları izleyin veya bebeğinizin büyümesinin keyfini çıkarmak için gerek duyacağınız enerjiyi vermesi adına güzel sıcak bir banyo yapın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.