3-6 Ay Arası Bebeklerde Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları

Bebeğinizin huzuru sadece onu tehlikelerden korumak, beslemek ve temizliğini yapmaktan geçmez. Aynı zamanda gerektiği gibi dinlenmesini sağlayacak sağlıklı bir uyku ortamını sağlamak da önemlidir.
3-6 Ay Arası Bebeklerde Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları

Son Güncelleme: 16 Mayıs, 2018

0 ila 3 ay arasındaki bebeklerde sağlıklı uyku alışkanlığı edinmek, yeni doğmuş bebeğinizin dinlenmesi ve güçlenmesi için önemli bir gerekliliktir. Bu alışkanlıklar yalnızca uyku saatleri ile ilgili değildir. Aynı zamanda doğumundan itibaren uyku öncesi ve uyku sırasında yarattığınız alışkanlıkları da içerir.

Bebeğin Uyku Saatleri

Her ne kadar bebekler günde ortalama 15 saat uyusalar da genellikle bu uykular düzensizdir; yarım saat ile 4 saat aralığında çeşitli dilimlerde gerçekleşir.

Bazı bebekler sabah saatlerinde uyuyup günün erken saatlerinde uyanık olduğu için gece ile gündüzü birbirine karıştırır. Ancak haftalar ilerledikçe gündüz saatlerindeki uyku döngüleri uzar, gece uyku döngüleri ise kısalır.

kıvrılmış uyuyan bebek

Toplum içinde, bebeğin yorulmasını sağlayıp daha iyi uyumasına yardımcı olunabileceğine dair bir inanış bulunmaktadır.

İlk haftalarda, temel olarak anne rahmindeki yaşam paternini devam ettirdiğinden böyle bir gereklilik bulunmasa da, haftalar ilerledikçe gün içerisindeki aktivite zamanını artırmak daha uzun uyuması için gerekli olacaktır.

0 ila 3 ay arasındaki bebeklerin rutinleri öğrenmeyecekleri bir gerçekse de, annelerin bu aşamada bebekleri alışkanlıklar konusunda eğitmeye başlamaları önemlidir.

0-3 Ay Arasındaki Bebeklerde Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları

0-3 ay arasındaki bebeğinizin daha iyi bir uyku almasına yardımcı olmak için Ben Anneyim olarak uygulayabileceğiniz bazı sağlıklı uyku alışkanlıkları önereceğiz.

Uyku Rutini Oluşturun

Gece olunca belirli giyecekleri giydirin, şarkı söyleyin, ışıkları kapatın ve “iyi geceler” deyin. Bebek sizin sözlerinizi anlamayacaktır, ancak yavaş yavaş kurduğunuz cümleleri uykuya dalmak ile ilişkilendirmeye başlayacaktır.

Gündüz saatlerinde ise bir müzik açın, perdelerin açık olduğu bir odaya yerleştirin ve “uyku zamanı geldi” deyin.

Uyku Programını Asla Değiştirmeyin

Bebeği her zaman belirli saatlerde uyutmalısınız. Uykusunun olmadığını görseniz bile eğer uyku zamanı geldiyse o zamana kadar gerçekleştirdiğiniz rutinleri mutlaka yapmalısınız.

Her Zaman Aynı Yerde Uyutun

Bebeği gündüz saatlerinde bir uyku sepetinde, gece ise daha büyük bir beşikte uyutmayı tercih ediyorsanız, bu tür kurallarınızı hiç bir şekilde bozmayın. Bebek için gündüz uykusu ile gece uykusu arasındaki farkı hissetmek önemli olacaktır.

pembe havluya sarılı bebek

Bebeği Asla Kendi Yatağınızda Yatırmayın

Anne ve babalarıyla beraber uyuyan bebekler bir çok tehlike ile karşı karşıya kalırlar. Ayrıca her gece sizinle uyuması, siz ve partneriniz arasındaki duygusal ilişkiyi de olumsuz yönde etkiler.

Kucağınızda Uyutmayın

Bebeği uyurken kucakta tutmak çok hoş bir duygu olsa da, bu sağlıklı bir alışkanlık değildir.

Bebeğinizi beşiğe yerleştirin, ona şarkılar söyleyin ve pışpışlayın, ancak tamamen uyumadan önce odadan ayrılmayı ihmal etmeyin. Tüm gece uyumayı ona öğretin.

Bebeğin Uyuması İçin Çok Yorulmasını Beklemeyin

Çok uykusu gelen ve yorulan bir bebek mutsuz olabilir ve kontrolsüz bir biçimde ağlayabilir. Bu durum uykuya dalmasını engeller ve yeterince dinlenmesini olumsuz yönde etkiler.

Gece ve Gündüz Arasındaki Fark

Gündüz bebeği farklı bir odada bulunan bir beşiğe yerleştirin ve odada bir miktar ışık bulunmasını sağlayın. Normal bir gün içerisinde oluşan gürültünün çıkmasından kaçınmayın.

Gece saatlerinde ise tam tersini yapın. Işıkları açmayın ve ses çıkartmayın. Az konuşun, gülümsemeyin ve oyun oynamayın.

Unutmayın ki bazı şeyler ancak anne olunca öğrenilebilir. Bebeğinize sağlıklı bir uyku alışkanlığı bulmak ve bunu devam ettirmek de anne olunca öğrenilecek şeylerden biridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.