Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bir bebek diş çıkarmaya başladığında, farklı belirtileri olabilir. Size hangilerinin en yaygın olduğunu ve bu konuda neler yapabileceğinizi söyleyeceğiz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme: 21 Nisan, 2020

Bazen çocuklar diş çıkarma dönemine girdiğinde, ebeveynlerin semptomların diş nedeniyle mi olduğunu yoksa bebeğin başka bir sorunu mu olduğunu anlamaları zor olabilir. Bu nedenle, bu makalede, diş çıkarmanın ana semptomlarının neler olduğunu ve çocuğunuzun daha iyi başa çıkmasına nasıl yardımcı olacağınızı anlatacağız.

Diş çıkarma ne zaman başlar?

Bebek dişlerinin ortaya çıkışı diş çıkarma olarak bilinen bir dönemdir. Her çocuk farklı olmasına rağmen, bu aşama genellikle 6 aylıkken başlar. Biraz önce veya sonra gerçekleşebilir; bu da gayet normaldir. Bununla birlikte, bir yaşına ulaştıktan sonra dişler çıkmıyorsa diş hekimine gitmeniz tavsiye edilir.

Bu süreç yavaş gerçekleşir. Görünen ilk dişler alt merkezi kesici dişler, ardından üst merkezi kesici dişlerdir. Daha sonra yan kesici dişler ortaya çıkar. Sonunda, köpek dişleri ve azı dişleri çıkar.

Bahsettiğimiz gibi, bu yavaş bir süreçtir ve tüm bebek dişlerinin çıkmış olduğu ortalama yaş olan 2 yaşına kadar sürecektir.

diş çıkarma dönemindeki bebek

Diş çıkarma belirtileri

Dişler ortaya çıkmaya başladığında, diş etlerinde ağrı ve tahrişe neden olabilir. Ortaya çıktığı yaş nedeniyle, bebek henüz yaşadığı şeyi ifade edememektedir. Çoğu zaman sinirliler, ağlarlar, yemek istemezler ve genellikle gece ağlarlar.

Bu belirgin olmayan semptomlara ek olarak, diş çıkarmanın gerçekleştiği hakkında bize daha fazla ipucu veren başka semptomlar da vardır. Bebeğin diş çıkarmaya başladığı en açık belirtilerden ikisi:

  • Bebek elleri de dahil olmak üzere her şeyi ısırır. Bunu yaparlar çünkü diş etleri üzerindeki baskı birkaç dakika boyunca ağrıyı yatıştırır.
  • Aşırı tükürük. Bu süreç başladığında çocuk daha fazla tükürük üretmeye başlar.

Bu olduğunda, ebeveynler bebeğin ağzının içine bakabilirler. Bebek dişlerinin yakında çıkacak olduğunu doğrulayacak kırmızı, şişmiş diş etleri ve küçük sert beyaz lekeleri görebilirler.

Öte yandan ateş, kusma veya ishal gibi belirtiler diş çıkarma ile ilişkilendirilmemelidir. Bu tür bir semptomun ortaya çıktığı durumlarda, çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Diş çıkarma nedeniyle ortaya çıkan ağrı nasıl giderilebilir?

Bebeğin ağrısını, tahrişini ve rahatsızlığını azaltmak için uygulanabilecek birkaç önlem vardır. Bunlardan bazıları:

  • Çocuk her şeyi ısırmak isteyeceği için, ona güvenli olan diş kaşıyıcılar verebilirsiniz. Diş kaşıyıcıları vermeden önce buzdolabında bir süre soğutursak, soğuk acıyı daha da hafifletir.
  • Emziği de buzdolabında soğutulabilirsiniz, şişeler de bu gibi bir yatıştırıcı etki sağlayacaktır. Soğuk yiyecekler aynı nedenden dolayı onlara daha çekici gelecektir.
  • Temiz bir parmakla, bebeğinizin diş etlerine masaj yapmayı deneyin. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu hafif baskı onlara rahatlama sağlayacaktır.
  • Çocukların çok etkilendiği veya çok fazla acı çektiği durumlarda, onlara normalde kullandığınız, parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler verebilirsiniz.
dişlerini kaşıyan bebek

Sonuç olarak

Diş çıkarma, tüm çocukların geçmesi gereken bir aşamadır. Çocuğa bağlı olarak daha erken veya daha sonra ortaya çıkabilir. Semptomların yoğunluğu da bebekten bebeğe değişir.

Diş çıkarma konusunda tipik olmayan diğer semptomların farkında olmak önemlidir. Çocuğunuzun yaşadığı şeyin diş çıkarma olduğundan emin olduktan sonra, sakin olmanız ve rahatsızlıklarını mümkün olduğunca hafifletmeye çalışmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.