Çocuğunuz Yürümeyi Öğrenirken Kaçınılması Gereken 9 Hata
Çocuğun gelişim için ihtiyaç duyduğu teşvikler, bulunduğu aşamaya göre değişir. Bazı aşamalar diğerlerinden daha az teşvik gerektirir, ancak hepsi de önemlidir. Örneğin, çocuklar yürümeyi öğrenirken, doğum öncesi uyarımlar bazen tamamen devre dışı kalabilir.
Bebeklik döneminin diğer aşamalarında, bazen bu uyarımlar fark edilmez. Bununla birlikte, bu uyarımları sürekli gözlemlemek, yanlış yönde gelişmelerine izin vermekten daha iyidir.
Gelişim sırasında, çocuklar kendi başlarına birçok şeyi öğrenebilirler. Bazı görevleri ya da hedefleri az yardımla ya da hiç dış yardım almadan gerçekleştirebilirler.
Öyle olsa bile, çocukların ebeveynlerinden destek ve teşvik görmeleri her zaman önemlidir. Öğrenmenin her aşamasında anne ve babanın sabırlı olması gerekir.
Çocukların yeterli gelişime sahip olması için teşvik etmek önemlidir. Bu, çocukların çevrelerine uyum sağlamak için ihtiyaç duydukları araçlara erişebilmelerini sağlar.
Bununla birlikte, ebeveynlerin kaçınması gereken bazı şeyler de vardır. Bazen anne-babalar aşırıya kaçma hatasında bulunabilirler. Aşırı teşvik çocuklar için iyi değildir, bu uygun bir uyarım yöntemi olmaz.
Çocuklar yürümeyi öğrenirken kaçınılması gereken hatalar
Ebeveynler çocuklarını yetiştirme şeklini seçmekte özgürdürler. Ancak uzmanlar, bazen gerçekten kaçınılması gereken hatalar gerçekleştirdiğimizi söylüyorlar.
En yaygın hataların, bir çocuğun yürümeyi öğrenme sürecinde yapıldığına inanılmaktadır. Küçük yavrularımızın, kötü alışkanlıklarımızdan etkilenmediğinden emin olmak için, aşağıdaki önerileri incelemek ve değerlendirmek için zaman ayırmalısınız.
Onu zorlamayın
Çocuğunuzu elinden tutarak “yürümesine” yardım etmekten kaçının. Onu kendi başına yürümeye teşvik etmek daha iyidir. Bu gelecekte özerklik kazanmasına yardımcı olacaktır. Çocuklarınızı asla istemedikleri veya hazır olmadıkları zaman yürümeye zorlamamalısınız. Çocuğunuzun tercih ettiği şekilde hareket etmesi çok önemlidir.
Her şeyden korkmayın
Çocuğunuzun yeni yeteneğini öğrenmesine izin vermek önemlidir. Çocuklarımıza onlara baskı yapmadan eşlik etmeliyiz. Çocuğunuz asla aşırı beklentiler ya da korkularla boğulmuş hissetmemelidir.
Yürüteç kullanımı
Çocuğunuzun yürümeyi öğrenirken yürüteç kullanması, herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan rahatça yürüyebilmesini geciktirebilir. Ayrıca, bir yürüteç kullanmak çocuğunuzun bacaklarında ve ayaklarında yapısal değişiklikler de dahil olmak üzere uzun vadeli sorunlara da neden olabilir. Yürüteçlerin evdeki kazaların da temel nedenlerinden biri olduğu bilinmektedir.
Yürüme ayakkabıları
Bebeklerin ayakları sert ayakkabıların desteğine ihtiyaç duymaz. Aksine, bebekler mümkün olduğunca ayakkabısız yürümelidirler. Uzmanlara göre, çocukların ayaklarının tabanı, yürümeyi öğrenmeye başladıkları sırada hala gelişmektedir. Bu nedenle, bebeğimize ayakkabı giydirerek, yardım etmek yerine ona zarar verebiliriz.
Eğer çocuğunuzun ayakkabı kullanmasını tercih ediyorsanız, çocuğunuz yürürken onları çıkarmanız en iyisidir. Çocuğunuzun kullandığı ayakkabılar esnek tabanlı olmalıdır. Bu ayakkabıları kullanmaktaki amacın, sadece çocuğunuzun kaymasını önlemek ve olası yaralanmaları engellemek olduğunu unutmayın. Ayak kemerinin oluşumunu engelleyen ayakkabılar, yürürken çocuğunuzun dengesini kaybetmesine neden olabilir.
Aşırı teşvik
Ebeveynlerin bebeklerini yürümeye teşvik etmek için oyuncak kullanması yaygındır. Bununla birlikte, bebeğinizin göreve konsantre olma becerisine müdahale etmemeye dikkat etmelisiniz. Çocuğunuz için seçtiğiniz oyuncak, yaşına uygun ve oynayabileceği şeyler olmalıdır.
Bu, herhangi bir tehlike oluşturmayan ve tek bir noktaya odaklanabilmesini sağlayan bir oyuncak veya başka bir nesne olabilir. Bebeğinizi bir kerede birden fazla nesneyle teşvik etmemeye dikkat etmelisiniz. Yanıp sönen ışıklar ve küçüklerin duyularına göre aşırı yüksek seslere sahip oyuncaklardan uzak durmalısınız.
Dönencelerin yeri, kullanışlılığını kaybetmesine yol açabilir
Bebek odasını dekore etmek söz konusu olduğunda, bazı ebeveynler bazı yerlere hareketli oyuncaklar asarlar. Beşik ya da oyun parkının yanına bir müzikli dönence koyarsanız veya onu çok yükseğe asarsanız, kullanışlılığını kaybeder.
Bir müzikli dönenceyi asmak için doğru yer beşiğin merkezinin üstüdür. Çocuğunuzun ona ulaşabilmek için konsantre olmasına izin verecek bir mesafede olmalıdır. Bu, bebeğinizi hareket etmeye motive edecek ve boynunda meydana gelebilecek olumsuz değişiklikleri önleyecektir.
Bebeğinizi desteksiz oturtmak
Çocuğunuz henüz kendi başına oturamıyorsa, oturduğunda düzgün bir desteğe sahip olmalıdır. Ebeveynlerin çocuklarını 5. aydan önce yastıklara yaslayarak oturtmaları çok yaygındır.
Vücutları bu pozisyonu koruyamadığı için bu çok tehlikeli olabilir. Çocuğunuzun, gelişim aşamasında uygun olmayan pozisyonlara yerleştirerek kaslarının kontrolünü kaybetmesine neden olabilirsiniz.
Çocuğunuzun önünde koşmak
Birçok ebeveyn, çocuklarının onları kovalamasını sağlayarak çocuklarını yürümeye motive etmeye çalışır. Çocuk ilerledikçe, ebeveyn daha ileri gider, böylece çocuk da yürümeye devam eder. Bu hiç de kötü değil, ama eğer çocuğunuz size ulaşmak üzereyse uzaklaşmamalısınız.
Başka bir deyişle, çocuğunuz yürüyorsa ve size yetişmek üzereyse, hedefine ulaşmasına izin vermelisiniz. Bu, çocuğunuzun hayal kırıklığına uğramasına engel olacaktır. Size yetiştiği zaman uzaklaşmaya devam ederseniz, oynamaya devam etmek istemez.
Kollar havada yürüyüş
Yürürken bebeğinizi desteklemenin en doğru yolu, ellerinizi hemen koltuk altlarına veya kalçasının hizasına yerleştirmektir. Çocuğunuzun doğal bir şekilde yürümesine izin vermek için uzmanlar bunu tavsiye eder. Kimse kolları havada yürümez, bu yüzden çocuğunuzun bu pozisyonda yürümeye alışmaması en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cabrera, M.C. y Sánchez C. (1982). La estimulación precoz; un enfoque práctico. Editorial Siglo XXI: España.
- Dorance, S. y Matter, P. (2001). Juegos de estimulación para los más pequeños. Madrid: AKAL.
- Gallahue, D. (1982). Understanding motor development in children. New York: John Wiley and sons.
- Guerrero, A. M., & Primaria, I. Y. (n.d.). La estimulación temprana. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/AMALIA_MORENO_1.pdf
- Moreno, J. A. (1999). Motricidad infantil. Aprendizaje y desarrollo a través del juego. Murcia: Diego Marín.
- Moreno, J. A., & De Paula, L. (2006). Estimulación de los reflejos en el medio acuático. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y técnicas corporales, 6(2), 193-206. https://www.um.es/univefd/reflejos.pdf
- Ordoñez, M. y Tinajero, L. (2012). La importancia de la estimulación temprana en la etapa infantil. Madrid, 208-240.