Çocukların Duygusal Zekasını Nasıl Teşvik Ederiz?

Çocukların Duygusal Zekasını Nasıl Teşvik Ederiz?

Son Güncelleme: 17 Haziran, 2018

Duygusal zeka, duygularımızı ve başkalarının duygularını tanıma, takdir etme ve doğru bir şekilde değer verme becerisidir. Böylece eylemlerimiz hissettiğimiz duygulara uygun olabilir.

Bu makalede, çocuklarınızın duygusal olarak daha zeki ve bilinçli olmalarına nasıl yardımcı olabileceğinizi açıklayacağız.

Duygusal zeka nedir?

Birçok bilimsel çalışma, yaşamdaki başarı için gerekli olan beceri ve yeteneklerin herhangi bir zeka testi ile ölçülemediği sonucuna varmıştır.

Başkalarının duygularını anlamıyor ve empati yapamıyorsak, parlak bir beyin ve yüksek bir IQ pek de işimize yaramaz.

Ebeveynlerin çoğu çocuklarının eğitiminin, duygularının doğru bir şekilde gelişmesiyle yakından bağlantılı olduğunun farkındadır. Aile ilişkileri, tüm ailenin duygusal refahında önemli bir rol oynar.

Öte yandan, ilişkiler, tüm aileyi etkileyen olumsuz duyguları yaratarak çatışma ve rahatsızlığa da neden olabilir.

Doğru duygusal gelişim ile profesyonel akademik gelişim arasında bir ilişki vardır.

Huzurlu, sakin, uyumlu ve mutlu bir yuva, çocuğunuzun duygularını yönlendirmesi için mükemmel bir ortam olacaktır.

Ebeveynler çocukları için rol modellerdir. Bu nedenle, ebeveynler öncelikle kendi duygularının bilincinde olmalıdır; yani hissettikleri duygular ile bunların nedenleri ve olası sonuçlarının farkında olmalıdırlar.

Çocuklarımızın duygusal olarak zeki olmalarına nasıl yardımcı olabiliriz?

Çocuklarımızın duygularını doğru bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak için, çocukluktan başlayarak duygularını söze dökmeyi öğretmeliyiz. Onlara kendileriyle bağlantı kurmayı öğretmek iyi bir şeydir, böylece nasıl hissettiklerini daha iyi anlayıp ifade edebilirler.

Gün içinde herhangi bir durum veya zaman, onların kendi duygusal farkındalıklarını geliştirmeleri ve uygulamaları için bir fırsat olabilir.

beyin ve kalp dengesi

Ayrıca ister mutluluk gibi pozitif, isterse üzüntü veya öfke gibi negatif olsun, duygularına dikkat etmeleri de önemlidir. Böylece bu duyguları tanımlayabilir ve etiketleyebilirler.

Ayrıca o duyguya neyin yol açtığını ve daha da önemlisi neden bu şekilde hissettiklerini anlayabilmek için söz konusu duygunun nedenini aramaya çalışmalılar. Kısacası, daha fazla öz duygusal farkındalık geliştirmeleri gerekir.

Olumsuz duygular söz konusu olduğunda, çocuklarınıza bu duygulara alternatif aramayı öğretin. Örneğin, bir şeyler onları kızdırdıysa, aynı duruma birçok farklı şekilde yanıt verebileceklerini ve her zaman en iyi kararı vermediğimizi görmelerine izin verin.

Birçok durumda duygularımız, düşüncelerimiz ve eylemlerimizden sorumludur, bu yüzden duygularımızla ilgili bilgi edinmek ve onlara tepki vermek daha çok empati kurmak ve daha esnek olmak için bize yardımcı olabilir.

Duygusal Bakımdan Zeki Ebeveynlerin Özellikleri

  • Fiziksel ve zihinsel öz-kontrol araçlarına sahiptirler.
  • İlk önce ön yargılara değil, gerçeklere güvenirler. İlk izlenimler, bütün gerçekliği yansıtmaz.
  • Her şeyin iyi tarafını görme, yani negatifleri olumluya dönüştürme yetenekleri vardır.
  • Eylemlerinden nasıl sorumluluk alacaklarını bilir ve hatalarından ders çıkarırlar.
  • Sınırlar belirleyebilir ve gerekirse katı olabilirler.
  • Yeni insanlarla tanışmaya açıkdırlar.

Duygusal eğitim konusunda çocuğunuzla nasıl çalışabilirsiniz?

Çok küçük yaşlardan başlayarak çocuklarımız, düzgün davranmaları için olumlu bir şekilde algılamayı öğrenmeleri gereken çok sayıda his ve duyguya maruz kalmaktadırlar.

Bu, iyi bir sosyal beceriye sahip olmalarını ve topluma aktif olarak katılabilmelerini sağlamakta ve kişisel tatminin duygularına da yansımaktadır.

İşte duygusal zeka gelişimini teşvik etmek için çocuğunuzla birlikte çalışmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

duygusal gelişim

İletişim

  • Açık ve aktif olarak konuşabilecekleri ve dinleyebilecekleri bir alan yaratın.
  • Kapalı soruları açık sorularla değiştirin.

Güçlü Yönleri Tanıma

  • Çocuklarınızın başarılarını ve çabalarını kutlayın.
  • Uygunsuz davranışları etiketlemeyin.
  • Sevgiyi teşvik et.

Zor zamanlarda onlara yardım edin

  • Kendilerini güvende ve sakin hissetmelerini sağlayın.

Duygularını Yönetmelerine Yardımcı Olun

  • Bir durumla yüzleşmelerine yardımcı olun ve birlikte bir çözüm arayın.
  • Çatışmalara çocuğunuzun onlardan bir şey öğrenebileceği şekilde yaklaşın.

Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmenin, evde iyi bir ilişki ve iletişim kurmanıza yardımcı olduğu gibi gelecekte de doğal olarak gelişmesine, kendi kararlarını vermesine ve buna göre hareket etmesine yardımcı olacağını unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.