Gece Sütünden Kesme: Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Gece Sütünden Kesme: Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Son Güncelleme: 08 Nisan, 2018

Bebekler ne zaman gece sütünden kesilmeye hazır olurlar? 4 ila 6 aylık bebekler, gündüz süresince tüm gece boyunca uyumalarını sağlayacak kadar kalori harcarlar. Bunun da ötesinde daha küçük bazı bebekler, beslenmek için uyanmadan belirli saatler boyunca uyuyabilirler.

Annenin gündüz saatlerinde müsait olmadığı durumlarda, bebeğin onunla daha fazla temas etmek için gece boyunca emme ya da biberonla beslenme isteğinin görülmesi oldukça olası bir durumdur. Ayrıca üşüme, gelişim sürecinde ortaya çıkan değişiklikler ya da diş çıkarma gibi nedenlerle bebeklerin gece süresince uyanmaları da çok sık rastlanan durumlar arasında bulunmaktadır. Bu nedenlerle, gece sütünü keserken bebeğin kendini güvende hissedebilmesi için annesine ihtiyaç duyduğunu da dikkate alarak bu işlemi yavaş yavaş yapmak önemlidir.

Bebeğin Gece Sütünden Kesilmeye Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin 4 ila 6 aylık olmasından itibaren anne, gece sütünü aşamalı olarak kesmeye başlayabilir. Bu aşamada, sabah erken saatlerde beslenme ihtiyacı olmasa da sadece alıştığı için erkenden uyanma ihtimali bulunmaktadır. Bu rutini değiştirmek çok kolay olmayacaktır, çünkü bebeklerin gece yarısından sonra kalkıp beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır.

biberon ve bebek

Eğer anne için bebeğini gece saatlerinde beslemek daha kolaysa, bu durumda devam eden rutini değiştirmek gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak aynı zamanda bebeklerin sağlığı ve iyi durumda olmalarına da dikkat etmek gerekmektedir. Uyku eksikliği vücudumuzda çeşitli sorunlara yol açabilir. Eğer yorulduysanız ve bebeğin rutinini değiştirmeye hazır olduğunu düşünüyorsanız, o zaman bunu yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa çocuk doktorunuz süreçle ilgili size yardımcı olacaktır.

Gece Sütünden Kesmek İçin Bazı İpuçları

Gece sütünden kesmenin çocuğa herhangi bir zararı dokunmaz, tam tersi onun rutinini oluşturmasına ve gece süresince çoğunlukla uyumasına yardımcı olur. Eğer gece sütünde kesme sürecine başlayabileceğinize eminseniz, işte size bazı yararlı ipuçları:

  • Gece sütünden kesme sürecini aşamalı olarak gerçekleştirin. Gece emzirirken göğüslerinizde bebeğinizi daha kısa süre tutun ya da biberona daha az miktarda süt koyun. Beslenme periyotlarının aralıklarını artırın ve tekrardan uykuya dalması için sırtını okşayın.
  • Gündüz süresince yeterli derecede beslendiğinden emin olun. Gerek emzirme gerekse biberonla gündüz beslenmelerini belirli bir program içerisinde sağlayın.
  • Gece sütünden kesme geçiş dönemlerinde tavsiye edilmemektedir. Örnek olarak gündüzleri çalışmaya başladığınızda, gece sütünden kesmeden önce bebeğin bu yeni değişikliğe alışabilmesi için ona zaman tanımanız gerekecektir.
  • Gece ağladığında babanın bebeği sakinleştirmesi önemlidir. Çünkü bu tür bir durumda anneden gelen süt kokusu bebeğin emme isteğini doğuracaktır.
  • Beslenme tekrarlarını birer birer azaltın. Bebeğiniz beslenmek için uyandığında onu sakinleştirin ve ona uyku zamanı olduğunu açıklayın. Onunla kararlı bir biçimde ancak sevgiyle konuşun. Yavaş yavaş bebek bu durumu anlayacak ve yeni sisteme adapte olacaktır.
  • Gün sonunda bebeği fazladan besleyebilirsiniz. Karnı tamamen dolu olarak uyuyan bir bebek büyük olasılıkla gece boyunca bir daha uyanmayacaktır.

“Bebekler yeni sisteme adapte olamadan önceki bir ya da iki gece ağlarlar.”

Uzmanlar Ne Diyor?

Pediatri uzmanı Richard Ferber, Çocuğunuzun Uyku Problemlerini Çözün ( Solve Your Child’s Sleep Problems) adlı kitabında, gereksiz gece beslenmelerinin çocuklarda uyku problemlerine yol açabileceğini ifade etmektedir. Bunu açıklarken, gece süresince beslenmek için bir kaç kez uyanan bir bebeğin, sindirim problemi ya da ıslak bez gibi başka bir sebeple uyandığı durumların da daha fazla yemek için mükemmel bir mazeret olacağını belirtmektedir.

ağzında emzik uyuyan kız bebek

Diğer taraftan doktor William Sear, gece beslenmelerini bebek ile anne babalar arasındaki bağları güçlendirmesi açısından pozitif olarak görmektedir. Bu sebepten dolayı, eğer aile içerisinde önemli sorunlara yol açmıyorsa anne babaların gece sütünden kesme sürecini aceleye getirmemelerini tavsiye etmektedir. Bebeğin Uyku Kitabı (The Baby Sleep Book) adlı kitabında, bebekle birlikte uyumak ya da onu anne babanın yatağında beslemek gibi çeşitli stratejiler önermekte ve böylece gece beslenmelerinin daha rahat bir biçimde yapılabileceğini belirtmektedir.

Gece sütünden kesme sürecine başlanması kararını, bu yeni sisteme kendilerini ne kadar hazır hissedeceklerini değerlendirecek olan anne babalar verecektir. Bu sürece başladığımızda, bebeğin buna hazır olduğundan oldukça emin olmamız gerekir. Eğer emin değilsek, çocuğunuzun bu sürece başlamaya hazır olup olmadığına çocuk doktorunun karar vermesi gerekecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brown A. Breastfeeding as a public health responsibility: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2017 Dec;30(6):759-770
  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, Banderali G, Pendezza E, Penagini F, Zuccotti GV, Peroni DG; Italian Society of Pediatrics. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr. 2018 May 3;44(1):49.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.