Bebeğinizin konuşma becerilerini artırmak için 4 etkinlik
Yalnız bebeğinizin konuşma kabiliyetini düzgün bir şekilde geliştirmesini istiyorsanız, bu gelişimin çocuğun ebeveynleriyle kurduğu etkileşime ve ebeveynlerin üstlendikleri role bağlı olduğunu söylemekte fayda var.
Ebeveynler çocuklarının dil yeteneklerinin gelişmesinde kritik bir öneme sahiptir. Bu alanda yapılan çalışmalar bizlere şunu gösterir: Ebeveynleri tarafından erken çocukluk döneminde kendisine kitap okunan ve sık bir şekilde kendisiyle konuşulan çocuk ileride daha geniş bir kelime haznesine ve gramere sahip olur.
Bu ayrıcalıklardan mahrum kalan çocuklar ise kelime haznelerini geliştirmekte zorlanırken, gramer anlama konusunda da sıkıntı yaşayabilirler. Tüm bunları engellemek ebeveynlerin elinde.
Bunun için sizlere bu yazımızda bebeğinizle şu an itibariyle yapabileceğiniz çeşitli etkinliklerden bahsedeceğiz. Dileğimiz bu etkinlikler sayesinde çocuklarınızın konuşma kabiliyetlerini geliştirmesi ve bunun yanında onlarla kuracağınız duygusal bağın güçlenmesi yönünde olacaktır.
Onunla sık sık konuşun
Bebeğiniz dil kabiliyetlerini geliştirebilmek için sizi her koşulda dinlemeye ve gözlemlemeye ihtiyaç duyar. Bu noktada yapabileceğiniz en iyi, etrafınızda olan biten şeyler ve hayatınızda nelerin olmasını beklediğiniz hakkında konuşmak olacak.
Onunla her an konuşmanız da gerekmez; gün içerisinde sık sık konuşsanız yeter. Bunların dışında bebeğinize birtakım şeyleri açıklamak için de sıradan konuşmalarda bulunabilirsiniz.
Örneğin şu şekilde cümleler kurabilirsiniz: “Haydi şimdi banyo vakti. Su yeterince sıcak oldu.” Ya da örneğin çocuğunuzu banyo sonrası kuruladıktan sonra şunu diyebilirsiniz: “Şimdi havluyla kurulandığımıza göre haydi giyinelim ve parkta yürüyüşe çıkalım.”
Bunlar sadece birer örnek. Kısacası başınıza gün içerisinde gelen her şeyi bu şekilde dillendirip çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Bebeğinizin sizi dinlemediğini ya da söylediklerinizi anlamadığını düşündüğünüz zaman bile bebeğinizle konuşmaktan vazgeçmeyin.
Bu sayede bebeğinizin konuşma kabiliyetlerini geliştirmesine yardımcı olacaksınız. Tüm bunların dışında bebeğiniz sizin sesinizi duydukça mutlu olur. Bebeğiniz için sizin sesiniz hem onun duymaktan en çok hoşlandığı ses haline gelecek hem de o ses kayıtsız koşulsuz bir güven sağlayacaktır.
Ona hikayeler okuyun
Bebeğinizin ilk aylarından ve yıllarından itibaren ona hikayeler okumanızda bir sakınca yok. E ğer çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığını desteklemek istiyorsanız, lütfen o zaman çocuğunuzla o hem bir bebekken hem de büyüyerek yetişkinliğe doğru adım atarken beraber kitap okumaya vakit ayırın.
Tüm bunlarla çocuğunuzun okumayı boş zamanını değerlendirebileceği bir aktivite olarak görmesini sağlamanız yanında onun kelime haznesini geliştirmesine, yeni kelimeler öğrenmesine, daha iyi odaklanabilmesine ve ilgisini bir alanda tutup, hafıza gelişimine destek olacaksınız.
Öncelikle bebeğinize anlaşılması kolay basitlikte kitaplar okuyarak başlayabilir ve hatta büyüdükçe ona anlatacağınız hikâyeleri ve masalları düşünmeye başlayabilirsiniz. Ebeveynler olarak çocuklarınız için evde bir hikaye saati belirleyebilir ya da çocuklarınızın okuma sevgisini güçlendirmek için onu alıp kütüphaneye gidebilirsiniz.
Ona şarkılar söyleyin
Bebekler şarkılara bayılırlar çünkü şarkılar içerisinde ritim ve melodi taşır ve bebekler bundan çok hoşlanır. Bebeğinizle olan duygusal bağı geliştirmenin yanında ona müzik ve şarkılar sayesinde etrafındaki dünyayı daha iyi anlamasını sağlayabilir ve dilin ritmini keşfetmesinde ona yardımcı olabilirsiniz.
Bundan böyle ona her şarkı söylediğinizde sizi dinlemekten büyük keyif alacak ve küçük kafasında duyduğu şarkılarda geçen kelimeleri tutup daha sonra bu kelimeleri gerçek hayatta kullanmaya başlayacaktır.
Çocuk şarkılarından haberdar değilseniz eğer internette araştırma yapabilirsiniz ya da çocuklar için ninniler içeren bir CD satın alabilirsiniz. Bu ninni albümü sayesinde bebeğinize her gün şarkı söyleyebilmek için gereken kaynağa da ulaşmış olursunuz. Bu bebeğinizin çok hoşuna gidecek ve size bir gülümsemeden daha fazlasını sunacaktır.
Kelimeleri düzgün bir şekilde telaffuz ederek tekrarlayın
Bebeğiniz konuşmaya başladığında ya da ilk kelimelerini telaffuz etmeye başladığı zaman onun kelimeleri yanlış telaffuz etmesi durumunda bebeğinizi eleştirerek onunla kavga içerisine girmekten kaçının.
Çünkü bebeğinizin dil öğrenirken hata yapması kadar normal bir şey yok ve doğru telaffuz için sizden gelen destek ve anlayış bebeğinize yardımcı olacaktır. Bebeğiniz hata yapmakta özgür olmalı.
Kısacası; eleştirmek yerine kelimeleri düzgün bir şekilde telaffuz ederek tekrar tekrar bebeğinize söyleyin. Böylece çocuğunuz kelimelerin doğru bir şekilde nasıl telaffuz edildiğini sizden duyabilir.
Bu teknik sayesinde bebeğinizin kelime haznesini dinleyerek ne kadar geliştireceğini ve sizinle iletişime geçmek için ne kadar daha motive olduğunu göreceksiniz. Bebeğiniz buna değer.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Montecinos, J. P. (2000). Adquisición y desarrollo del lenguaje y la comunicación: una visión pragmática constructivista centrada en los contextos. Límite: revista de filosofía y psicología, (7), 54-66. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2053242.pdf
- Navarro Pablo, M. (2003). Adquisición del lenguaje. El principio de la comunicación. Cauce, 26, 321-347. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/13138/file_1.pdf?sequence=1
- Rodríguez, J. J., & Santana, A. M. M. (2010). Adquisición y desarrollo del lenguaje. A.(. Muñoz García, Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil, 101-120.