Bebekle fiziksel temas kurmak neden önemlidir?

Eleştiren bir kesim olsa da, bebekle fiziksel temas kurmak önemlidir. Burada size detaylarıyla açıklıyoruz.
Bebekle fiziksel temas kurmak neden önemlidir?

Son Güncelleme: 19 Kasım, 2020

Bebekle aşırı fiziksel temas kurmanın aldığı en büyük eleştirilerden biri, çocukta anneye karşı aşırı bağımlılık yaratıyor olmasıdır. Peki, bu gerçekten doğru mu? Bu bağımlılık, sadece sorunun bir parçası olabilir, asıl sorun aşırı bağlılık göstermektir. Tutarlı ve ölçülü davrandığımız sürece, tehlikeli davranışlardan uzakta olacağız. Sebebini yazımızın devamında öğreneceğiz.

Bebekle fiziksel temas kurmak neden önemlidir?

Bebekle fiziksel temas kurmak, çocuğumuzun hayatının ilk dakikasından itibaren gerekli ve olumludur. Kim olursa olsun, bu çok eski zamanlardan beri bizimle olan bir gerçektir. Aşağıda nedenlerini açıklayacağız.

Bebekler savunmasızdır

Bebeğimiz hayata adımı attığı ilk yıllarda tamamen savunmasızdır. Fiziksel ve zihinsel kapasitelerini geliştirmemiştir ve bunu yapması uzun zaman alır. Başka bir deyişle, sürekli korunmaya ihtiyacı olan bir bebektir.

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde korunmaya ve kendini güvende hissetmeye ihtiyacı vardır. Bunu vermenin fiziksel temastan daha iyi bir yolunu düşünebiliyor musunuz? Fiziksel temas kurarak, hayatta kalmaları, mutlu olmaları, doğru gelişmeleri ve bağımsızlıklarını kazanmaları için gerekli olan güveni hissetmelerini sağlarız. Desteklendiğini ve korunduğunu hissetmeyen hiçbir çocuk kendini güvende hissederek büyümeyecektir.

Aşırı fiziksel temas kurmak sanıldığı gibi bir şey değildir

Yeni doğan bebekler zamanın çoğunu uyuyarak ya da uyku halinde geçirir. Bebeğimiz uyurken, ne onu kollarımıza alırız ne de onunla fiziksel temas kurarız. Gün içinde onunla vakit geçirdiğimiz günleri hesaplarsak, bebeğimizle vakit geçirdiğimiz zamanın bir elin parmaklarında bulunan sayıyı geçmediğini görürüz.

Ayrıca sevgili bebeğimiz ilk uyandığında genellikle huysuzlaşır. O zaman rahatlamaya ve güven duymaya ihtiyacı var demektir. Böyle bir durumda gerçekten en iyi fikrin onu kollarınızın arasına almak olduğunu ve onu rahatlatmak ya da şefkat vermek olduğunu düşünmüyor musunuz?

Bu nedenle, fiziksel temas ve şefkat gösterilen bir bebek daha sakin ve güvenli bir şekilde uykuya dalar. Bu yöntemle doğru bir şekilde büyümeleri için harika bir ortam yaratmış oluruz.

ebeveyn ve bebek eli içiçe

Fiziksel temas, şefkat ve sevgi bağlarını bebeğimize aktarmak için doğru bir yöntemdir

Dünyada kurulabilecek en güçlü bağlardan biri, bebek ve anne arasında kurulan bağdır. Bebek 9 ay ana rahmindeydi, annesinin memesinden beslendi. Annesi tarafından sevildiğini ve korunduğunu hissetmeye ihtiyacı vardır.

Bir anne bebeğiyle sadece fiziksel temas kurarak, çocuğuna ve kendisine gelecekte kendisine çok faydası dokunacak duygusal bağ oluşmasına izin vermiş olur. Üstelik bu biyolojik bağ, içgüdüsel bir şeydir.

Tıpkı anne gibi bebek de ataerkil geleneksel yapıdan kalma bir şekilde birbirine kenetlenme, birbirini koruma ve birbirine karşı güven hissetme ihtiyacını duyar.  Bunun sebebi; biyolojik yapımızdan ötürü neslini devam ettirme içgüdüsüyle atavistik ve antropolojik ihtiyaçlara cevap vermektir.

İlk temas

Bu fiziksel temas, bebek doğar doğmaz gerçekleşirse, bir daha yıkılamayacaktır. Bebek annesinin tenine dokunmak ve kokusunu hissetmek ister. Anne eğer yeni doğan bebeğini göğsünün üstüne doğru yatırırsa, bebek içgüdüsel olarak yemek arayacaktır. Bu doğal ve kişisel bir reflekstir.

Bağımlılık yaratmamasına dikkat edin

Bebekle fiziksel temas kurmak sadece tavsiye edilmesi gereken bir şekildir, aynı zamanda faydalı ve gereklidir de. Söylemek istediğimiz şey; hayatın her anında olduğu gibi ortak sağduyu ve içsel duygularımıza göre hareket etmeliyiz.

iyileştiren güçler

Çocuğunuzun bir oyuncak ya da sizin özel tasarımınız olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Tüm dış faktörlerden bağımsız olarak mutlu olması için elinizden geleni yapmalısınız. Asla kendi ihtiyaçlarınızı çocuğunuza yansıtmamalısınız.

Kişisel yaşamımızda daha duygusal ve fiziksel temasa ihtiyacımız olduğunu hissediyorsak, bu eksikliği bebeğimizle gidermemeliyiz. Sonuçları çok ağır olabilir. Bu şekilde davrandığımızda aşırı bağımlılık yaratarak bebeğimize zarar vermiş oluruz. Hayatımızda eksik olan şeyleri bebeğimizde aramamız bizim en büyük ve hatta sonuçları en en ciddi olan yanlışımız olacaktır.

Çocuğunuzun özgür, bağımsız, mutlu ve neşeli olmasını istiyorsanız, bebeğinize ihtiyacı olan tüm fiziksel teması verin. Onu kucağınıza alın, kucaklayın ve onu çok sevin. Ama hayal kırıklıklarınızı ona yansıtmayın, bu şekilde sadece küçük çocuğunuzu da hayal kırıklığına uğratmış olursunuz. Çocuğunuz sizin kalbinizi mutlulukla dolduran bir varlık olmayı hak etmektedir. Unutmayın, ona dokunmak sizi hayata bağlar ve bu şekilde siz de ona harika bir hayat verebilirsiniz. Çünkü mutluluk bulaşıcıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.