Bıngıldaklar: Bebeğin Kafasındaki Çukurlar
Bıngıldaklar ebeveynleri korkuturlar. Oysaki bu çukurlar çocuğunuz için gerekli ve son derece normaldir. Bıngıldaklar nelerdir ve onları nasıl korursunuz?
Bıngıldaklar anneliğin en korkutucu bölümlerinden biridir. Yeni doğan bebeklerin anatomileri üzerine dönen bu mitlerin bizi endişelendirmesine şaşmamalı. Ama gerçekte bıngıldaklar son derece normal oluşumlardır ve çocuğunuzun gelişimi için gereklidirler.
Bıngıldaklar bebeğinizin kafatası kemiklerinin birleştiği yumuşak bölgelerdir. Bu kemikler doğum sırasında birbirlerinden ayrılırlar ve devamındaki aylarda bebeğinizin beyninin büyümeye devam edebilmesi için ayrı kalmaya devam ederler.
Elinizle dokunduğunuzda çocuğunuzun kalp atışını hissedebileceğiniz bu açıklıklar bir değil altı tanedir. Fakat bu durumdan korkmamak gerekir çünkü çocuğunuz 18 aylık olduğunda kafasındaki bu gizemli “çukurlar” kendiliğinden kapanacaktır.
Bıngıldakların ne işe yaradığını ve onları nasıl koruyacağınızı öğrenmek için okumaya devam ediniz.
Bıngıldak nedir?
Çocuğunuz doğduğunda kafatası tek bir kemikten değil zaman içerisinde birleşen ve birbiriyle kaynaşan bir dizi kemikten oluşur. Kemiklerin bu yapısı sayesinde bebeğin kafası ömrünün bu ilk yılında ihtiyacı olan büyümeyi sağlayabilir.
Bıngıldak, bebeğin kafatasındaki kemiklerin henüz bir araya gelip yapışmadığı, kafatasına hızla esneme ve sıkıştırma serbestliği tanıyıp beynin gelişimini sağlayan bölgedir.
Kraniyal (kafatasına dair) kademedeki bu “noksanlık” doğum esnasında kemiklere hareket etme olanağı ve hatta üst üste binme olanağı tanır ki, böylelikle bebeğin kafası dar vajinal kanala inebilir.
Çocuğumun bıngıldağına dokunursam ne olur?
Bu soru en yaygın endişelerden birini dile getirir. Fakat aslında korkulacak hiçbir şey yoktur. Bıngıldakları kaplayan ince zar sert müdahalelere karşı dayanıklıdır. Bu zarı delip içeri nüfuz etmek oldukça zordur.
Çocuğun doğumu sırasında şunu unutmayın, bıngıldak, çocuğun kafasında herhangi bir kötülük, kırık veya çatlak içermeyen açıklıktır.
Son derece hassas oldukları için çocuğunuza yaptığınız her dokunuşu incelikle gerçekleştirmeniz gerektiğini her zaman aklınızda tutun.
İşin aslı, her pediatrik muayenede doktor, bu bıngıldakların boyutlarını elle ölçecek ve büyümenin normal devam ettiğinden emin olmaya çalışacaktır.
Bu, çocuğun beyin gelişimindeki anomalileri teşhis etmenin ve önlemenin tek yoludur.
Bıngıldaklar ne zaman kapanırlar?
Ebeveynler arasında adı en kötüye çıkmış olan bıngıldak, bebeğin kafatasının üst ön bölgesinde yer alandır. Bu bıngıldağın kapanması bebeğin 7 ve 19 aylık dönemleri arasında gerçekleşir.
Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi bu, çocuğun kafasındaki tek bıngıldak değildir. Bebeğin kafatasının arkasında bulunan çukur genellikle ilk bir ve üç aylık dönem içerisinde kapanır.
Kafatasının yan bölümlerinde, üst tarafta ve kulakların arka kısmında da bu yumuşak bölgelerden bulunur. Yan üst bölgedekiler doğumdan itibaren 6 aylık sürede kapanırken, kulağın arkasındaki bıngıldak ise bebeğin 6 ila 18 aylık olma sürecinde yok olur.
Bıngıldaklar normal bir oluşum mudur yoksa bir çocuk doktoruna mı danışmalıyım?
Bıngıldaklar, dokunduğunuzda sıkı ve hafif içbükeymiş gibi hissettirmelidir. Bebek ağlarken, uzanırken ya da kusarken bıngıldaklar anlık olarak şişebilirler.
Ama çocuk sakinleştiğinde ve kafasını dik tuttuğunda bıngıldaklar da normal hallerine geri dönmelidir.
Bu alanlar, hidrosefali olarak adlandırılan durumlarda, beyin sıvıları kraniyal boşlukta birikim yaptığında ya da kafatası içindeki basınçta artma olduğunda gergin ve çıkıntılı olabilirler.
Buna rağmen eğer çocuğunuz sakinleşip normale döndüğünde ve kafasını dik tuttuğunda bıngıldak da eski haline dönüyorsa endişelenmenize gerek yoktur.
Çocuğunuzun bıngıldağında ciddi bir şişme ve bu duruma eşlik eden bir yüksek ateş durumu ya da uyuklama hali fark ederseniz, onu acil olarak bir çocuk doktoruna götürün.
Küçük çocuğunuzun kafasını parmağınızla nazikçe yoklarken bıngıldakta çökme hissederseniz de bir çocuk doktoruna bir an önce başvurmalısınız. Bu, çocukta bir sıvı eksikliğinin göstergesi olabilir.
Bıngıldakta oluşabilecek sorunlar
Bazen bıngıldaklar erken kapanabilirler ve bu kapanma tamamlandığında, kraniyosinostoz olarak bilinen, bebek kafasındaki anormal şekillenmeden şüphe duyulabilinir.
Aynı şekilde, kafatası boşluğunda alan problemi yaratan bir daralma olduğunda da bunun, bebeğin bıngıldağındaki bir anomaliyle ilgisi olabilir.
Her iki durumda da, bıngıldakların kapanma hızı ve sayılarına dayanarak doktorunuz, beynin sağlıklı gelişimini sürdürmek adına cerrahi bir müdahaleye karar verebilir.
Bu nedenle, endişelenmektense küçük “hazinenizin” bıngıldakları konusunda dikkatli olmanız daha yerinde olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alfonso, C. A., González, M. I. L., Mederos, P. O., Lorenzo, I. C., de León, A. G. A., & Sánchez, R. G. (2006). Craneosinostosis diagnóstico. Revista Médica Electrónica, 28(4), 339-343. http://www.revmedicaelectronica.sld.cu/index.php/rme/article/view/312/pdf
- Araya Albornoz, P., & Delgado-López, F. (2016). Hidrocefalia e inflamación. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 35(3), 240-250. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-03002016000300005&script=sci_arttext&tlng=pt
- Chico Ponce de León, F. (2011). Craneoestenosis. I. Bases biológicas y análisis de las craneoestenosis no sindromáticas. Boletín Médico del Hospital Infantil de México, 68(5), 333-348. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1665-11462011000500002&script=sci_arttext
- Gutiérrez, F. G., Tablada, R. H., Diagnóstico, H. E. C. C. C., & Comentarios, T. B. E. SUTURAS Y FONTANELAS. https://uninet.edu/neuroc99/text/craneosinostosis.htm