Oyun Oynamak Çocuklarınızın Zekasını Güçlendirir

Oyun Oynamak Çocuklarınızın Zekasını Güçlendirir

Son Güncelleme: 01 Mart, 2019

Bu yazıda çocuklarınızla oyun oynamanın ve onlarla kaliteli zaman geçirmenin önemi hakkında konuşuyor olacağız.

Oyun oynamak, çocuklarınız için en önemli etkinliklerden biridir ve onların zekasını güçlendirmede oldukça etkilidir. Çocuklarınız sadece eğlenmek ve kafa dağıtmak için değil, aynı zamanda öğrenmek için de oyun oynarlar.

Oyun oynamak onlar için zaman kaybı değildir. Daha ziyade, küçükler için temel bir etkinlik olarak görülmelidir.

Sürekli oynayan ve aktif kalan bir çocuk hem fiziksel olarak, hem de zihinsel ve duygusal olarak daha sağlıklı olacaktır.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma bize annelerin ve babaların ailenin genç üyeleriyle oyun oynamaya devam etmeleri için bir bahane daha veriyor. Çalışma Pakistan’ın Karaçi şehrindeki Aga Han Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Son araştırmalardan elde edilen veriler, belirli oyun türlerinin çocukları zihinsel olarak uyardığını göstermektedir. Bunun sonucu olarak, gelecekte daha zeki olacaklardır.

Araştırma, oyun oynama esnasında sözlü, bilişsel ve motor stimülasyon alan 4 yaşındaki 1.302 çocuk üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Stimülasyon alan gruptaki çocuklar, stimülasyon almayan gruba kıyasla çok daha yüksek bir zeka katsayısı (IQ) skoru almayı başardı.

Oyun yoluyla stimülasyon da akademik öncesi kapasitelerini önemli ölçüde arttırdı. Aynı zamanda, yönetim davranışları ve başkalarıyla ilişki kurma yetenekleri de daha yüksek seviyelere ulaştı.

birlikte oynayan aile

Farklı insanlarla oyun oynamak zekayı güçlendirmek için önemlidir

Çocukların oyun oynaması gerektiğini söylediğimizde, tek başlarına oynamaları gerektiğini söylemiyoruz. Aksine, başkalarıyla oyun oynamak çok önemlidir.

Ebeveynleri ve kardeşleri ile oyun oynayan çocuklar çok önemli bir duygusal kapasite geliştirir. Bu duygusal zeka gelecekte başkalarıyla ilişki kurmalarına yardımcı olacaktır.

Hatta, yukarıda bahsettiğimiz çalışma da, genç yaşta ebeveynleriyle oyun oynayan çocuklar ile oynamayanlar arasında ileri yaşlarda oluşan davranışsal ve bilişsel yetenek farklılıkları arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur.

Çalışma hakkındaki en çarpıcı detaylardan biri, deneye katılan çocukların genellikle düşük gelirli ailelerden geliyor olmalarıdır. Onları oyun oynamaya teşvik etmek için ayrıntılı veya pahalı oyuncakların kullanılması gerekmiyordu.

Bazı durumlarda, çocuklar mutfak eşyaları ile oynarlar. Ebeveynlerden bazıları çocukların oyuncaklarını evdeki diğer eşyalar ile geliştirmiştir. Önemli olan çocukların sevdikleriyle birlikte eğlenmek için zaman harcamalarıdır.

“Duygusal zeka yaşamın ilk yıllarında gelişmeye başlar. Tüm küçük değişimler çocukların ebeveynleri, öğretmenleri ve birbirleriyle olan duygusal mesajlarından köken alır. ”

-Daniel Goleman-

 Çocuklar ile oyun oynamak ebeveynler için de oldukça faydalı olabilir

Oyun oynarken hem eğlenip hem de daha yüksek bilişsel ve sosyal yetenekler geliştiren yalnızca çocuklar değildir. Ebeveynler de oturup çocuklarıyla oyun oynamanın faydalarından yararlanırlar.

Çocuklarınızla oynamak, sadece onlarla daha iyi bağlantı kurmanıza yardımcı olmaz. Yapılan araştırmalara göre, oyun oynamak ebeveynlerin çocukları ile daha iyi ilgilenme becerisi geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, çocukları ile iletişim kurma kapasitelerini de geliştirir.

anne çocuk ile oynuyor

Oyun oynamak: Çocukların sağlığı ve gelişiminin arkasındaki motor gücü

Normalde, çocuklar hasta olduklarında, oyun oynamayı bırakırlar. Çünkü oyun oynamak pasif olmaktan ziyade aktif bir tutum gerektirir.

Oyun oynamak için çocuklar kendilerini fiziksel, duygusal ve entelektüel olarak sergilemelidir.

Bu nedenle oyun oynamak, çocukların ruh halini ve sağlığını gösteren en iyi göstergelerden biridir. Çocuklar için oyun oynamak da, yemek ve uyku kadar önem taşır. Çocuğunuz oynar, uyur ve yeterince iyi beslenirse, bu durum onun sağlıklı olduğunun sağlam bir göstergesidir.

Oyun oynamak sayesinde çocuklarınız etraflarındaki dünyayla ilişki kurmayı öğrenir. Hayal güçlerini geliştirir, duygusal olarak bulundukları ortama dahil olur, diğer çocukları taklit eder, kaslarını ve eklemlerini hareket ettirir.

Oyun oynamak zekanın, yeteneklerin, duyguların ve ruhsal aktivitenin geliştiği en iyi eğlence şekillerinden biridir.

Çocuklar oynarken, yaşları büyüdükçe gelişen vücutlarını kullanırlar. Kaslarını, eklemlerini hareket ettirirken, hareketlerini kontrol ve koordine etmeyi öğrenirler. Dahası, oyun oynamak sürekli olarak zekalarını ve duygularını stimüle eder.

Bu nedenle, oyun oynamak bir çocuğun dahil olmak isteyeceği kadar eğlenceli ve ilgi çekici olmalıdır.

Oyun oynarken, çocuklarınız kendilerini ve çevrelerindeki dünyayı tanıma fırsatı bulurlar. Farklı insanlar ya da hayvanlar gibi davranarak yaratıcı olmayı öğrenirler.

Oyun esnasında farklı sahneleri canlandırırken hem gerçek hayatı hem de hayali öğeleri bir arada kullanırlar. Ve başkalarıyla oyun oynamak onlara paylaşımcılığı öğretir. Tüm bunlar yetişkinlerin dünyasına yaklaşmalarını sağlar.

Oyun oynamak aynı zamanda çocukların daha bağımsız olmalarına da yardımcı olur. Elbette bağımsızlık, eğitimin nihai hedefidir. Amaç, çocuklarınızın çevrelerindeki dünyayla ilişki kurabilen bağımsız, dengeli yetişkinler haline gelmesidir.

Genellikle oyuncak endüstrisi ebeveynler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve onları “eğitici oyuncaklar” almaya yönlendirir. Ne yazık ki bu, çocuğunuzun oyunlarının sınırlanmasına sebep olur.

Çocuğunuza gerçek dünyayı, kendileri ve çevreleri hakkında bilgi edinme fırsatı verin. Bu oldukça önemlidir.

Günde sadece yarım saat olsa bile, bir yarım saati çocuğunuzla oyun oynamaya adamanız çok yararlı olacaktır. Oyun oynama saatinden kastımız, birlikte çizgi film izlemek değildir.

Daha ziyade, çocuğunuzla oyun oynamaya ayırdığınız bu süreyi tüm yüklerinizden ve sorumluluklarınızdan kurtulduğunuz paha biçilemez anılar olarak yaşamaya çalışın. Çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirin, birlikte oynarken aptallıklar yapın ve bunlara birlikte gülün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.