Göğüs Pompası (Süt Pompası) Nasıl Kullanılır?

Göğüs Pompası (Süt Pompası) Nasıl Kullanılır?

Son Güncelleme: 06 Şubat, 2019

Göğüs pompası, yeni anneler tarafından giderek daha sık kullanılmaktadır. Bir kadının sağlık sorunları veya iş gibi nedenlerle göğüs pompası kullanmayı seçmesinin birkaç sebebi vardır.

Gerçek şu ki göğüs pompası kullanmaya ve bunun getirdiği önyargılara uyum sağlamak kolay değildir. Göğüs pompasının nasıl kullanılacağını öğrenmek için çok fazla pratik yapmak gerekir.

Bu makalede, bu cihazın nasıl kullanılacağına dair bazı ipuçları vermek istiyoruz.

Kimler göğüs pompası kullanmaya ihtiyaç duyar?

Bebekleri biberonla besleme konusunda önyargılar olsa da, bazı gerçekler göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, biberonla besleme, çocuğa herhangi bir şekilde zarar vereceğimiz anlamına gelmez.

Emzirmenin sayısız faydası olduğunu biliyoruz. Ancak anne sütü emzirmenin kendisinden daha önemlidir. Yani bebeği emzirmesek bile sütünü alması çok önemlidir.

Bununla birlikte, bazı durumların çocuğumuzu emzirmemizi önlediğini kabul edelim. Çeşitli nedenlerden dolayı, bir annenin bebeğinden ayrılması gerekebilir. Ya da emzirmemeye karar vermiş olabilir.

Bunu akılda tutarak, annenin emzirmek istememesi veya bunu yapamaması, bebeğine anne sütü vermeyi bırakacağı anlamına gelmez.

Süt alımı özel durumlar için doğru bir seçenektir. Anne ve çocuğun bir arada olamadığı zamanlarda kullanışlıdır.

Bu nedenle göğüs pompaları süt bağışında ve ihtiyaç sahibi bebeklere süt verme konusunda yardımcı olmaktadır. Göğüs pompaları 150 yıldan uzun süredir değerli bir çözüm olmuştur.

Her ihtimali göz önünde tutarak göğüs pompası almış olsa bile her kadının bunu kullanması gerekmez. Sadece iş hayatına dönecek olanlar veya erken doğumla dünyaya gelmiş ya da hasta bebeklerin anneleri bu cihazı bebeklerini beslemek için kullanır. Ancak her kadın bunu başka bir bağlamda kullanmayı seçmekte de özgürdür.

Emzirme, çocuklarımızı sağlıklı, güçlü ve mutlu kılan sevgi bağıdır.

Göğüs pompası nasıl kullanılır?

süt pompası

Bu cihazla süt çıkarmak ilk başta kolay değildir. Uygulama eksikliği, ilk birkaç girişimimizde tatmin edici sonuçlar elde etmemizi önleyebilir.

Süt çıkarma işlemi oldukça yavaş ve yetersiz olabilir. Anne için ise çok rahatsız edici bir deneyim olabilir. Buna sabırla yaklaşmanız ve çok pratik yapmanız önemlidir. Dikkate alınması gereken diğer hususlar şunlardır:

  • Göğüs pompası kullanacağınız zaman sakin ve sessiz bir ortam bulmaya çalışın. Çok fazla gürültünün veya başkalarının varlığının süt üretimini önleyebileceği bilinmektedir.
  • Bebeğin kendisi süt üretimini uyarır, bu nedenle çocuğun yanınızda olmasını sağlayın veya kendisine ait bir fotoğraf veya nesneyi kullanın.
  • Süt çıkarmaya başlamadan önce göğüs masajı yapın.
  • Canınızı acıtmamaya dikkat edin. Beklediğiniz sonuçları alamıyor olsanız bile bu aktivite size acı vermemelidir. Herhangi bir rahatsızlık hissederseniz, cihazı doğru şekilde kullanmıyorsunuz demektir.

Süt çıkarmak için bu cihazı ne zaman kullanmalıyız?

Göğüs pompası kullanma zamanı ve sıklığı, emzirme şeklimize bağlıdır. Örneğin, hiç emzirmiyorsanız, daha sık süt çıkarmalısınız. Bu yüzden günde üç ya da dört kez bu ürünü kullanmanız gerekir.

Süt pompası kullanımı yanında bebeğinizi emzirmeye de devam ediyorsanız, bu ikisi uygun bir ritimle eşleşmelidir.

Yani eğer bebekle birlikte değilsek, ancak emzirme zamanı gelmişse, o zaman süt pompasını kullanıp süt çıkarmamız gerek demektir.

Bunu sabah yapmanız tavsiye edilir. Özellikle de bebek geceleri süt emmiyorsa gece boyunca göğüsleriniz sütle dolacaktır.

Bebeğin sadece bir göğüsten beslenmesi de yardımcı olur, çünkü stimülasyonun ardından sütü diğer göğüsten çıkarabiliriz.

Göğüs pompasını nasıl temizlemeli ve saklamalıyız?

Süt pompasının bebekle teması olmamasına rağmen, sütün güvenli bir şekilde saklanması için yine de sterilize edilmesi gerekir. Ayrıca göğüs ile temas halindeyken temiz tutulmalıdır.

Bu cihazı kullanmadan önce ellerimizi temizlemeliyiz. Aynı şekilde, kontaminasyonu önlemek için göğüs pompasının tüm bileşenlerini sterilize etmeliyiz.

Bazı durumlarda, göğüs pompaları doğrudan çıkarıcıdan doldurulabilecek tek kullanımlık torbalarla birlikte gelir. Çıkarılan süt ayrı kaplara da yerleştirilebilir.

Çıkarıcı, tıpkı bir biberon gibi temiz tutulmalıdır. Süt ile temas ettiğinden, bakterilerin yayılmasını önlemek için sterilize edilmesi şarttır.

Çıkardığımız süt, depolayacağımız süreye bağlı olarak buzdolabında veya dondurucuda tutulmalıdır.

Önümüzdeki 24 saat içinde kullanılmayacaksa, tarih ile etiketlenmesi ve sonra dondurulması önerilir. Sütün depolandığı tüm kaplar da sterilize edilmelidir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guía para las madres que amamantan. Guía dirigida a mujeres que desean amamantar o que amamantan a sus hijos, así como a sus parejas y familiares. AEPED. [En línea].
  • Hernández Aguilar MT. La incorporación de la mujer al trabajo; extracción y conservación de la leche. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2004. Madrid: Exlibris Ediciones, 2004: p. 225-235.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.