İyi bir uyku, sağlıklı bir bebek demektir

Uykusunu iyi alan bir bebek, bize sağlığının iyi olduğunu gösterir. Bu da olası gelişimsel sorunları önlemede önemli bir unsurdur.
İyi bir uyku, sağlıklı bir bebek demektir

Son Güncelleme: 11 Ekim, 2020

Bebek sağlığı iyi bir uyku ile ölçülebilir. Çünkü uykusunda huzurlu olan bebek, aynı zamanda uykusunda gelişimine de devam eder. Bu da her şeyin yolunda olduğunu gösterir. Bazen küçük bebeklerin uyumakta zorlandıklarını veya sık sık uyandıklarını fark edebiliriz. Bu durumda, hasta olmuş olabilirler veya yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir.

Diğer bir değişle; uykusunu iyi alması, sağlığını iyileştirmeye devam etmesini sağlar, bağışıklık sistemini  güçlendirir ve nörolojik gelişimi destekler. Bu nedenle, bebeğin iyi dinlenmesine ve uykusunun kesintiye uğramamasına dikkat etmeliyiz.

İyi bir uyku, insanların ideal fizyolojik ritmi sürdürmeyi başardıkları onarıcı bir süreç olarak tanımlanabilir. Bu kıstasları göz önünde bulundurduğumuzda, bebeklerin büyümesi ve sağlıklı gelişimi bizim için çok önemlidir. Ayrıca, iyi bir uyku mevcut olan bazı rahatsızlıkların iyileştirilmesine de yardımcı olabilir.

İyi bir uyku hastalıklardan uzak tutar

İyi uyuyan bebekler yalnızca sağlıklı değillerdir, iyi bir uyku aynı zamanda sağlıklı olan fizyolejilerini devam ettirmelerine yardımcı olur. İyi bir uyku dinlendiricidir ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlar. Ve devam eden bir süreç olduğu için, bebeğin her gece uykusunu iyi alması, hastalıkları önlemeye ve gelecekteki sağlığını en iyi şekilde muhafaza etmesine imkan tanır.

Çocuğun fiziksel gelişimi de dinlenmeyle ve özellikle büyüme hormonunun uyarılması yoluyla güçlenir. Bu nedenle, iyi bir uykunun büyümelerine yardımcı olduğunu ve aynı zamanda gelişen organlarını koruyacak mekanizmaları oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bu da demek oluyor ki; çocuklar büyüdükçe, hastalıklardan korunmaya ihtiyaçları da o kadar yüksek olacaktır.

huzurlu bebek

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da nörolojik gelişimdir. Bebek uyuduğu sırada zihinsel ve algısal süreçleri de güçlenir. Bu nedenle uyku, bu sistemin doğru bir şekilde geliştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda muhtemel bir geç gelişim veya öğrenme sorununa yol açabilecek hastalıklardan ve komplikasyonlardan uzak tutar.

Hangi faktörler bebeğin iyi bir uyku almasına engel olur?

Sağlık sorunları

Uykusuzluk çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Bazen hastalıklar bebeğin uykusunu böler. Bazen de özellikle bu uyku eksikliği bebeğin fiziksel durumunu kötüleştirebilir, sağlığı açısından farklı sonuçlar doğurabilir ve bu durum da aile bireylerinin de tüm düzenini değiştirmesine sebep olur.

Yeterli uyku alınmadığında zarar görebilecek temel mekanizmalar arasında, öğrenme, davranış, dil ve motor becerileri bulunmaktadır. Bu becerilere gelen zararlar çocuğun gelişimine yansıyabilir veya okul aşamasında gözlemlenebilir. Genel olarak herhangi bir zaman diliminde karşımıza çıkacak bazı gecikmelere neden olurlar.

Yetersiz uyku

Uyku ile ilişkili tüm genel rahatsızlıklar hastalık olarak tanımlanamaz. Buna karşın, dinlenme kalitesi, dinlenmeye harcanan süre ve niteliği de bu değerlendirmeyi yaparken dikkate alınır. Bu açıdan baktığımızda, biz bebeğin iyi uyuduğunu düşünsek bile bunu gereken zaman diliminde yapmıyorsa, ya da uykusu beklenen etkileri yaratmıyorsa uykusunu yeteri kadar derin almıyor demektir.

Bazen biz, bebeği uyandırmaya çalışırız ya da uyuduğu ortamın onun için doğru olmadığını düşünürüz. Bu bağlamda uzmanlar, uyku vakti geldiğinde ortamın sakin, gürültüsüz olmasını ve onu korkutacaktan olaylardan kaçınmamızı tavsiye ediyor.

sessiz ortam

Hijyen

Çoğu zaman hijyen gibi hususlar yeterli uyku alamama veya yeterli dinlenememe ile ilişkili olabilir. Bu nedenle uzmanlar, yatmadan önce rahatlatıcı bir banyo yapma alışkanlığı içeren rutinlerimiz olmasını tavsiye ediyor. Ayrıca bebeğin bezinin temiz ve kuru, kıyafetlerinin rahat ve uygun olduğundan, dinlenme yerinin kirden arındırılmış olduğundan emin olmalıyız.

Beslenme

İyi bir uyku alınması için beslenmenin yeri de son derece önemlidir. Bazen bebeklerin uykusu aç olmalarından veya çok fazla yemek yemekten dolayı bölünebilir. Hem uyumadan önce yedikleri yiyecek çeşidi hem de tüketilen yiyecek miktarı, uykunun iyi alınmasına sebep olduğu kadar iyi bir uyku alınamamasının bir nedeni de olabilir.

Diğer sağlıklı uyku vakti rutinleri arasında bebeklere rahatlatıcı bir masaj yapma, hafif bir şekilde şarkı söylemek, masal okuma ve basit  sevgi gösteren hareketler  yer alır. Uzun, derin ve dinlendirici bir uykuya teşvik eden sağlıklı rutinler oluşturmanın yanı sıra, yatmadan önce huzurlu ve sessiz bir ortam sağlama da verilen tavsiyeler arasındadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sanz, E. (2019, 30 octubre). ¿En qué trabaja el cerebro mientras dormimos? Recuperado 6 marzo, 2020, de https://lamenteesmaravillosa.com/en-que-trabaja-el-cerebro-mientras-dormimos/
  • Masalán, P., Sequeida, J. U. L. I. A., & Ortiz, M. A. R. C. E. L. A. (2013). Sueño en escolares y adolescentes, su importancia y promoción a través de programas educativos. Revista Chilena de Pediatría84(5), 554-564.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.