Konak Nedir?

Konak, bebeklerin ilk birkaç ayında görülen oldukça yaygın bir durumdur. Ciddi bir sorun olmasa da bebeğin bütün vücuduna yayılmasını önlemek için tedavi edilmesi gerekir. Yazımızın devamında konak tedavilerini keşfedin.
Konak Nedir?

Son Güncelleme: 23 Ekim, 2018

Konak, bir bebeğin ilk aylarında ortaya çıkar ve yetişkinlerdeki kepeğe benzer. Genellikle, bebeğin kafa derisindeki küçük sarımsı veya beyazımsı kabuklardır.

Konak bazen de kirpiklerde, burunda, kulak arkasında, hatta bebeğin yüzünün ve vücudunun diğer alanlarında görünebilir.

Konak oluşumunun bebeğin beslenmesiyle hiçbir alakası yoktur. Bu sebeple, yazımızın devamında konak ile ilgili daha fazla bilgi paylaşacağız.

Konak Neden Oluşur?

Konak, bebeğin ilk aylarında yağ bezlerinin aşırı yağ üretmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Başka bir deyişle, doğumdan sonra bebeğin vücudundaki maternal hormonların kalıcılığı ile ilgilidir. Bu hormonlar, yağ bezleri uyarır ve bebeğin cildinin yüzeyinde aşırı miktarda sebum üretir.

Bebek büyüdükçe, hormon konsantrasyonu azalır. Bu da, doğumdan sonraki aylarda konağın yavaş yavaş ortadan kalkmasını sağlar.

Konak, bulaşıcı değildir ve herhangi bir hijyen eksikliği ile alakası yoktur. Ayrıca, bu tip dermatitleri ağırlaştırabilecek aşırı agresif ürünler kullanmaktan kaçınmalısınız.

uyuyan bebek

Konak Nasıl Geçer?

Konak, tedavi gerektirmez ve genellikle zaman içinde kendi kendine yok olur.

Ancak, bebeklerinin görünümünü iyileştirmek için bu kabuktan kurtulmak isteyen anneler de var. En yaygın çözümlerden bazıları şunlardır:

1. Bebeğin Saçını Hafif bir Şampuanla yıkayın

Kafa derisinde konak olması durumunda, aşırı yağı temizlemek için bebeğin kafasını uygun bir şampuanla yıkayın. Bebeğinizin hassas cildini kurutabileceği için her gün şampuan kullanmanız şart değildir. Her iki veya üç günde bir yıkama yeterlidir.

2. Doğal Yağ Uygulayın

Bir ya da iki damla tatlı badem yağı uygulayarak konakla mücadele etmek mümkündür. Yağ uygulamak kafa derisini yumuşatır ve daha kolay çıkmasına yardımcı olur. Yağın etkisini arttırmak için banyo vaktinden önce uygulayarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bazı alerjistlerin, alerji riskinden dolayı badem yağı kullanımına karşı uyardığını belirtmekte fayda var. Ancak, onun yerine zeytinyağı veya argan yağı kullanabilirsiniz.

Konak bazen de kirpiklerde, burunda, kulak arkasında, hatta bebeğin yüzünün ve vücudunun diğer alanlarında görünebilir.

3. Nazikçe Masaj Yapın

Uygun bir yağ ile birkaç dakika boyunca kafa derisine ya da etkilenen bölgeye dikkatlice masaj uygulamak oldukça etkilidir.

Daha sonra, kabukların parçalanmasını önlemek için fırçalamanızı öneriyoruz. Tırnaklarınızı kesinlikle kullanmamalısınız.

4. Yumuşak Kıllı Bir Tarakla Fırçalayın

Yumuşak bir bebek fırçası kullanmak, kabukların temizlenmesine yardımcı olur. Tabii ki, cildi daha fazla tahriş etmemek için kafa derisini aşırı yumuşaklık ve hassasiyetle fırçalamak gerekir.

Herhangi bir enfeksiyon riskinden kaçınmak için, henüz kendi kendine soyulmayan kabukları çıkarmamalı; onun yerine yumuşak kıllı bir fırça kullanmalısınız.

ağlayan bebek

Sorun Devam Ederse Ne Yapabilirsiniz?

Konak sorununu ortadan kaldırmak için doğal çözümleri tercih etmek her zaman en iyisidir. Ancak, 15 günlük bakımdan sonra herhangi bir iyileşme fark etmezseniz, doktora başvurmanızı öneririz.

Vücudun diğer kısımlarında kırmızı lekelerin oluştuğunu veya bebeğin iltihap belirtileri gösterdiğini fark ederseniz de doktora başvurmalısınız.

Öte yandan, kabuklar enfekte veya iltihaplı ise, doktor, enfeksiyon riskini azaltmak için bir antifungal kremin veya antibiyotiğin uygulanmasını isteyebilir.

Kısacası, konak oldukça yaygın ve zararsız bir durumdur. Bununla birlikte, düzgün bir şekilde tedavi edildiğinde bile tekrar ortaya çıkabilir, çünkü yağ bezleri birkaç hafta boyunca çok fazla sebum üretmeye devam eder. Dikkatli ve uygun bir bakımla, tamamen yok olana kadar oluşumunu yavaşlatabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dalmau Arias J, VILA AT, Puig Sanz L. Dermatitis Seborreica. Vol 18. Haymarket; 1987.
  • Ridao M, Redondo I. Dermatitis atópica en Pediatría integral: programa de formación continuada en Pediatría Extrahospitalaria. 2012; XVI (3): 213-220.
  • Zambrano A. Dermatitis seborreica. Monografía, Schering, 1990.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.