Hamilelikte Cilt Kaşıntısının Nedenleri

Hamilelikte Cilt Kaşıntısının Nedenleri

Son Güncelleme: 27 Temmuz, 2018

Hamileyseniz, vücudunuzda pek çok değişim görmeye hazır olun: kilo artışı, kramplar, cilt tonunda değişiklikler ve de ciltte kaşıntı. Yine de, bu değişikliklerin normal olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Sözü geçen her durum, gebeliğin çeşitli aşamalarına özgüdür, ancak doğum uzmanınızın tavsiyelerini takip ederseniz, hamilelik sırasında derideki bu değişiklikler büyük bir zorluk haline gelmez.

Hamilelik temriyesi

Bunlar hamilelik sırasında ortaya çıkan ve belirli özelliklere sahip cilt rahatsızlıklarıdır.

Hepsi tamamen normaldir ve çok sıra dışı bir şey ya da sizin için büyük risk oluşturan bir şey fark etmediğiniz sürece bir sağlık uzmanına gitmeniz gerekmeyecektir.

Yazımızın bu bölümünde, hamilelik sırasında cilt kaşıntısına neden olabilecek en sık görülen durumları tanımlayacağız.

Gestasyonel uçuk

Görülme sıklığı oldukça değişkendir, çünkü genellikle çok sayıda çocuğu olan kadınlarda görülür ve beyaz kadınların büyük bir bölümünde (yüzde 70) görülür.

Kaşıntıyla başlayıp sonunda sinir bozucu bir kabarcığa dönüşür. Çoğunlukla göbek deliğinin yakınında, karında ortaya çıkar.

Gestasyonel uçuk tedavisi:

Bu durum bağışıklık sisteminizle ilişkilidir ve kortikosteroidler veya antihistaminik ilaçlarla tedavi edilmelidir. Doğumdan sonra bile kabarcıklar birkaç hafta kalabilir, bu nedenle tedaviye devam edilmelidir.

hamilelikte cilt sorunları

Polimorfik döküntü

Bu, hamilelik sırasında belki de en sık görülen cilt şikayetidir ve ilk kez anne olan kadınlarda ve ikiz gebeliklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Aşırı kilolu olmak, bu cilt hastalığının yaşanma olasılığını artırır.

Ciltte büyük lezyonlara neden olan çok yoğun ve neredeyse dayanılmaz bir kaşıntı olarak tanımlanır. Bu lezyonlar dokunulduğunda hissedilir ve kırmızımsı renktedir. Kalça, karın, kol ve bacaklarda görülürler ve neden hamilelik sırasında cildin şişmesidir.

Polimorfik döküntü tedavisi:

Bunun en önemli nedeni, parakeratoz yani ciltte doğal keratini değiştiren ve aşırı ısınma ve kaşınmaya neden olan hücrelerin oluşmasıdır. Tedavi için lezyonlara günde birkaç kez güçlü bir ilaç olan kortikosteroid sürülür.

Folikülit

Folikülit, bir cilt döküntüsü türüdür ve çok kaşıntılı sivilcelere yol açar. Ayrıca hamile kadınların vücudunda da ortaya çıkabilir. İkinci trimesterde fark edilebilir ve doğumdan sonra yok olma eğilimi gösterir. Akne ve hormonal reaksiyonlarla ilişkilidir.

Folikülit tedavisi:

Hamilelik döneminde folikülit tedavisi için cildinize kortikosteroid uygulanmalıdır. Benzoil peroksit ve ultraviyole B terapileri de önerilmektedir.

Prurigo

Prurigo görülme sıklığı gebeliğin ilk trimesterinde daha yüksektir. Nodüllere dönüşen gözle görülür ve yüksek lezyonlar üretir. Yaygın olarak kol ve bacaklarda görülür ve yoğun kaşıntı yaratır.

Prurigo tedavisi:

Kortikososyal kullanımda fetüs üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur, bu yüzden tedavi için en etkilidir. Antihistaminik ilaçlar, kaşıntı kadın için dayanılmaz bir hâl alması durumunda da kullanılabilir.

Gestasyonel kolestaz

Cildin şiddetli kaşınması şeklinde görülür. Kaşıntı öyle yoğundur ki kendinizi incitip yaralayabilirsiniz. Başka bir deyişle, cilt lezyonları kaşıntıdan değil, kaşıntıyı hafifletmek için tırnaklarınızın yaptığı hareketten kaynaklanır. Ayrıca bu kaşıntı ellere de yayılabilir.

Bazı durumlarda, cilt biraz sarı olur. Bu durum sarılık olarak bilinir. Bromin sulfataleine denilen bir maddeyi salgılayan karaciğerden kaynaklanır. Hamilelik sırasında östrojen artışı da bu durumda rol oynar.

Kolestaz tedavisi:

Bir kan testi yapıldıktan sonra alkalin fosfataz, transaminaz ve bilirubin artışı görülecektir. Bu nedenle, tedavi üredeoksikolik asit yanında resinkholestiramine ve antipruritik ilaçlarla yapılır.

Çoğu durumda, anne kısa sürede iyileşecektir. Hamilelik sırasında deride izler oluşabilir ancak bu, rahatsızlıktan ziyade kaşımaktan kaynaklanır.

hamilelikte kaşıntı türleri

Hamilelikte kaşıntıya karşı alabileceğiniz önlemler

Hamilelikte kendinize en iyi şekilde bakmanız ve böylece büyük rahatsızlıklara neden olabilecek şeylerden kaçınmanız önemlidir.

Örneğin şunları yapmalısınız:

  • Vücudunuzu çok iyi temizleyin
  • Bol su için
  • Nemlendirici kremlerle cildinizi nemlendirin
  • Kendinizi güneşten koruyun
  • Serin tutan kıyafetler giyin
  • Yağlı gıdalardan kaçının
  • Parfümlü veya alkol içeren losyonlardan kaçının

Nihayetinde, hamilelik döneminde cildinizde değişimler yaşanacağını kabul etmelisiniz. Karnınız büyür ve bu durum, cilt dokusunun gevşemesine neden olur. Dolayısıyla, çatlak izleri ortaya çıkar.

Isı ve terleme aynı zamanda kıvrımlı bölgeleri tahriş ederek daha fazla kaşıntıya neden olabilir. Bu rahatsızlıkların büyük bölümünün doğumdan sonra kaybolacağını ve cildinizi yenilemek için çeşitli madde veya kremleri kullanabileceğinizi unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.