Doğumdan Sonra Diyet Yapmaya Ne Zaman Başlayabilirsiniz?

Doğum yaptıktan sonra birçok anne, yediklerine dikkat etmeyi unutur. Bu büyük bir hatadır: Hem sizin hem de bebeğinizin gerekli olan besinleri alması için emzirirken takip etmeniz gereken kurallar vardır. Doğumdan sonra diyet yapmak mümkün müdür?
Doğumdan Sonra Diyet Yapmaya Ne Zaman Başlayabilirsiniz?

Son Güncelleme: 11 Temmuz, 2018

Bu yazıda sizlerle doğumdan sonra diyete başlamak için en uygun zamanı paylaşacağız.

Birçok kadın, hamileliğin vücutlarında sebep olduğu değişimden dolayı üzgündür ve bebek doğar doğmaz bir an önce tekrar eski formlarına kavuşmak için sabırsızlanır.

Ama doğumdan sonra diyet yapmayı düşünmek birçok soruya sebep olur, bunlardan biri de diyetin ne zaman yapılacağıdır.

Dokuz ay boyunca yapılan özel bir diyetten sonra, yeni anne olanlar doğumdan sonra ne yemeleri gerektiği konusunda meraklıdır. Bunun iki sebebi vardır.

Yeni anne olanlar bir taraftan eski formlarına kavuşmak ve hamilelik sırasında aldıkları kiloları vermek isterken, diğer taraftan da birçok kadın, sağlıklı olmasından bağımsız olarak, hamile kalmadan önce yemeyi sevdikleri yemeklere dönmek ister.

Eğer siz ikinci gruptaysanız, size kötü bir haberimiz var: doğum yaptıktan sonraki ilk altı ayda hala özel besinlere ihtiyacınız vardır. Bu besinlerden aşağıda bahsedeceğiz.

Doğumdan sonraki diyet

Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk birkaç ayda bazı olmazsa olmaz diyet gereklilikleri vardır. En önemli olanlar şöyledir:

Kalsiyum

Emzirmek vücudunuzda üretilen kalsiyumu tüketir. Bu yüzden, diyetiniz, emzirmede kaybettiğiniz şeyleri telafi etmelidir.

Bu da beslenme düzeninize süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini dahil etmeniz demektir. D vitamini de bu önemli mineralin vücudunuz tarafından emilimini sağlar.

Demir

Bu da vücudunuzun eksikliğini çekebileceği başka bir mineraldir. Fetüs, rahimde büyürken, annenin kanındaki demiri çeker. Bu yüzden, yeni anne olanların belli başlı demir içeren besinleri tüketmesi önemlidir.

Demir, kırmızı et, meyveler, tahıl ve bakliyatlarda bulunabilir. Demiri C vitamini ile alırsanız vücuttaki emilimini kolaylaştırırsınız.

Hidrasyon

Vücudunuz bu aşamada, bebeğinizi beslemek için süt üretmeye odaklıdır. Bu yüzden, emzirme esnasında kaybettiğiniz sıvıyı telafi etmek için bol bol sıvı tüketmelisiniz.

Su, doğal meyve suları ve bitki çayları içmek vücudun hidrasyonuna yardımcı olacaktır.

sebze doğrayan kadın

Bol miktarda meyve ve sebze yemek de hidrasyonunuzu doğru seviyede tutmanıza yardımcı olur. Bu yiyecekler ayrıca, sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin ve mineral açısından da zengin yiyeceklerdir.

Bu aşamada hala bebeğinizin sizden gelen besinlere de ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Doğumdan sonra diyete ne zaman başlanır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, doğumdan sonra uyguladığınız diyet sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamalıdır.

Bu yüzden, dikkate almanız gereken en önemli şey, ikinizin de iyiliğinden sorumlu olan doktorunuzun önerileridir. Bu şekilde, hiçbir besininizin eksik kalmadığından emin olabilirsiniz.

Eğer doğumdan sonra biraz kilo vermek istiyorsanız bunu yapmamanız için bir sebep yoktur. Sadece, diyetinizde gerekli olan önemli besinlerin eksik olmamasına dikkat etmelisiniz.

Kilo verme amaçlı bir diyete başlamak için en uygun zaman doğumdan iki ay sonradır.

Eğer bu zamandan önce başlarsanız, bunun sebep olacağı kalori eksikliği, vücudunuzun tüm yaşadıklarından sonra kendini toplaması için verdiği çabaya zarar verebilir. Dahası, açlık ve enerji eksikliği de yaşayabilirsiniz.

Doğumdan yaklaşık iki ay kadar sonraki dönem, fiziksel egzersize başlamak için de uygun bir zamandır. Bu, aşamalı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için olmazsa olmazdır.

Bir şeylere yavaş yavaş başlamak en iyisidir ve zamanla vücudunuz daha çok eskisi gibi gözükecektir.

“Doğumdan sonra uyguladığınız diyet sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamalıdır.”

Kaçınmanız gereken yemekler

Öte yandan, eğer hamilelik sırasında kesmek zorunda kaldığınız her şeyi yemek için sabırsızlanıyorsanız, yine de bazı kurallara uymanız gerektiğini unutmayın.

Örneğin, hala doymuş yağ, rafine edilmiş un ve şeker içeren gıdalardan uzak durmanız önemlidir. Eğer bu tarz yemekler yiyecekseniz de az miktarda yiyin ve her zaman için doktorunuzun tavsiyesini takip edin.

sağlıklı beslenen anne

Eğer emziriyorsanız, bu dönemde de alkolden uzak durmanız gereklidir. Benzer olarak hafif yemekler yemeniz gerekir. Sindirim sitemizin hala biraz hassastır ve ağır yemekler size zarar verebilir.

Son bir öneri olarak, sindirim sisteminiz halen normale dönmeye çalıştığı için her üç saatte bir öğün yemek yiyin.

Eğer ilaç kullanmaya ihtiyacınız varsa, mutlaka doktorunuza danışın ve sindiriminizi zorlaştırmayacak dozda kullanmaya özen gösterin.

Doğumdan sonra sağlıklı bir diyet uygulamak hem iyiliğiniz hem de özgüveniniz için önemlidir. Sadece, bu aşamada hala özel besinlere ihtiyacınız olduğunu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Enderami A., Zarghami M., Darvishi Khezri H., The effects and potential mechanisms of folic acid on cognitive function: a comprehensive review. Neurol Sci, 2018. 39(10): 1667-1675.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.