Hamilelik sırasında oluşan çatlaklardan nasıl kurtulunur?

Hamilelik, kadınların vücudunda doğum sonrasında bazı izler bırakabilen birtakım değişiklikler içerir. Özellikle karın bölgesinde oluşan çatlaklar. Peki bu çatlaklar nasıl önlenir ve bunlardan nasıl kurtulunur? Bu yazımızda tüm sorularınızı cevaplıyoruz.
Hamilelik sırasında oluşan çatlaklardan nasıl kurtulunur?

Son Güncelleme: 20 Temmuz, 2018

Çatlak, cilt yüzeyinde oluşan izlerdir. Genelde, karın, kalça, göğüs ve baldırlar gibi yağ biriken bölgelerde açığa çıkar. Hamilelik sırasında oluşan çatlaklardan nasıl kurtulacağını düşünen kadınlar için bir endişe kaynağıdırlar.

Hamilelik sırasında çatlak oluşumu oldukça yaygındır. Aslında, birçok anne, cildin aşırı esnemesi ve hormonal değişikliklere bağlı olarak hamileliklerinin ilk aylarında bu durumdan muzdarip olurlar.

Genelde, hamilelik sırasında çatlaklar, ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkar. Ancak, hamileliğin sonuna doğru daha fazla yayılır.

Şunu bilmelisiniz ki, aynı yara izi gibi oldukları için ortadan tamamen kaybolmalarını sağlamak imkansızdır. En iyi senaryoda, rengini ve boyutunu azaltıp mümkün olduğunca az fark edilmesini sağlayabilirsiniz. 

Hamilelik sırasında oluşan çatlakların kaybolması için 7 tavsiye

Çatlakların ortaya çıkasına karşı en etkili silah önlenmeleridir. Genel olarak, cildin esnekliğinin korunması için iyi bir özenle bakılması gerekir. 

Bu özellikle, hormonal değişikliklere ve kilo alımına en yatkın olunan hamilelik döneminde yapılmalıdır. Ayrıca, hamilelik sırasında çatlakların oluşumunun engellenmesi için aşağıdaki ipuçlarının uygulanmasını öneriyoruz:

1. Cildinizi her gün nemlendirin

İlk tavsiyemiz, cildinize esneklik ve nem kazandıran yağ ve kremleri kullanmanızdır. Tüm vücudunuza ve özellikle çatlakların oluştuğu bölgelere uygulamalısınız. Ayrıca, bu alışkanlığı hamileliğin ilk aylarından itibaren emzirme sırasında bile sürdürmenizi tavsiye ediyoruz.

En uygun kremler, yüksek sebze yağı içeriği olanlardır. Ayrıca, badem yağı, jojoba ve shea yağı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

çatlak oluşumu

2. Kilonuza dikkat edin

Kilonuz ne kadar yüksek olursa, çatlaklar da o kadar kolay oluşur. Eğer cildiniz baskı altında kalırsa, özellikle hamilelik sırasında kilosu artan bölgeler başta olmak üzere, cildin yapısını oluşturan lifler bozulabilir. Bu bölgeler, karın, kalça ve göğüslerdir.

3. Bol su tüketin

Hamilelik sırasında oluşan çatlaklardan kurtulmak istiyorsanız, vücudunuzun su oranını yüksek tutmanız gerekir. Esnek bir cilde sahip olmak isteyen müstakbel anneler için, ideal olan günde 1 ila 2 litre su içmektir.

Ayrıca, sebze özleri ve suları da tüketilebilir. Ancak, çay, kahve ve şekerli meşrubatlardan uzak durun. Taze meyve suları vitamin içeriği bakımından yüksek olsa da, içerdiği şeker oranı nedeniyle abartılmamalıdır.

4. Sağlıklı beslenin

Bu arada, çatlak karşıtı gıda diye bir şey yoktur. Ancak, bazıları cildinin esnekliğini ve gençliğini korumak için gerekli vitaminleri sağlamada yardımcı olabilir.

Bu, C ve E vitamini gibi yüksek antioksidan içeriği olan gıdalar için geçerlidir. Bu gıdalar, kivi, marul, biber, portakal, limon, greyfurt, kavun, ananas, domates, baklagiller, bitkisel yağlar ve hayvansal proteinler olarak sayılabilir. 

Çatlakların ortaya çıkasına karşı en etkili silah önlenmeleridir. Genel olarak, cildin esnekliğinin korunması için iyi bir özenle bakılması gerekir.

5. Daha fazla hareket edin

Fiziksel aktivite, jinekoloğunuzun veya uzmanınızın onayıyla birlikte yapılmalıdır. Spor yapmanın bilinen faydalarına ek olarak, çatlaklarla savaşma konusunda etkili olduğunu da bilmelisiniz. Çünkü, kasları şekillendirdiği gibi cildiniz için de iyi bir destek görevi görür.

6.Nazik bir peeling uygulayın

Çatlaklarla başa çıkmanın ve önlemenin ilk adımı peeling yapmaktan geçer. Bu nedenle, duş jelinizi narin ciltler için uygun bir peelingle değiştirmeniz önerilir. Peeling yapmak, yeni hücrelerin üretimini tetikler ve cildin güçlenmesine yardımcı olur.

çatlak

7. Güneşe maruz kalmaktan kaçının

Genel olarak, hamilelik sırasında güneşe maruz kaldığınız süreyi kısıtlamak iyi olacaktır. Eğer çatlaklarınız varsa, onları güneşe maruz bırakmaktan kaçınmalısınız. Çünkü daha da belirgin hale gelebilirler.

Eğer hamilelik sırasında çatlak oluşumunu engellemek istiyorsanız, sabırlı olmanızı ve vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri kabullenmeye hazır olmanızı öneriyoruz.

Unutmayın ki iyi sonuçlar elde etmek için azim gereklidir. Bu yöntemleri yalnızca bir defa uygulamak yeterli olmayacaktır. Ancak, ortaya çıkmadan önce yapmanız gereken en önemli şeylerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2016 Dec 6;3(2):77-85.
  • Korgavkar K, Wang F. Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention. Br J Dermatol. 2015 Mar;172(3):606-15.
  • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. 2021 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.
  • Brennan M, Young G, Devane D. Topical preparations for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11:CD000066.
  • Young GL, Jewell D. Creams for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000066. doi: 10.1002/14651858.CD000066. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2012;11:CD000066.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.