Bebeklerde Gece Sık Uyanma Sorunu
Uyku, yetişkinler için nefes almak ve yemek yemek kadar önemli bir kavramdır. Bebekler içinse uyku en az bu kadar, hatta daha büyük önem taşır. Bebeğinizin iyi uyurken birden gece sık uyanma sorunu yaşamaya başlaması mümkündür. Bu yüzden, bugünkü yazımızda bebeklerde gece sık uyanma sorunu ve bu sorunla nasıl baş edileceğinden bahsedeceğiz. Okumaya devam edin!
Bebeklerde uyku alışkanlıkları
Bebeklerin neredeyse tüm günlerini uyuyarak geçirdiği bir gerçektir. Yeni doğan bebekler normalde gece ve gündüz dahil olmak üzere en az 16 saat boyunca uyurlar. Bu miktar, bebek büyüdükçe azalır fakat altı aylık olana kadar en az 14 saat uyku gereklidir. Bebek bir yaşına girdiğinde ise uyku süresi yine de 14 saatten biraz az olmalıdır.
Şekerlemeler de toplam uyku süresine dahil olarak sayılabilir. Fakat her çocuk farklı olduğu için uyku ihtiyaçları da farklı olabilir. Yeni doğan bebeğinizin günde üç şekerleme yapmak gibi bir rutininin oluşması birkaç ay sürebilir.
Eğer ebeveynliğin ilk haftaları uykusuz ve bulanık bir dönem gibi görünüyorsa haklısınız ve kulübe hoş geldiniz. Sizin ne zaman uyuyacağınızı yeni doğan bebeğiniz belirler. Fakat hiç endişeniz olmasın, üç ay içerisinde bebeğiniz uykusunun üçte ikisini gece almaya başlayacaktır.
Bununla beraber, bebeğinizin uyku alışkanlıkları değişecektir. Bunun sonucu olarak da bebeklerde gece sık uyanma meydana gelebilir. Bu, bebek ve küçük çocukların gece boyunca rastgele uyanması ve sebebi anlaşılamayan bir şekilde tekrar uykuya dalamaması durumudur.
Bebeklerde gece sık uyanma: aşamaları ve sebepleri
Bebeklerde gece sık uyanma beş aşamada gerçekleşir:
- Dört ay. Dördüncü ayda bebekler daha kısa uykular uyur ve gece uyanmaları çok sıktır. Bu sık uyanma kalıcıdır.
- Sekiz ay. Sekiz ve onuncu aylar arasında emeklemek gibi gelişimsel aşamalar yaşanır. Ayrıca, bebekler diş çıkarmaya başlar ve yeni kelimeler öğrenir. Bunlar da gece sık uyanmayı tetikleyen durumlar arasındadır.
- On bir ay. Bu aşamada da gece uyanma sorunu devam eder. Bebeğiniz her gün ikinci bir uyku uyumaya, yani uykusunu iki parçada almaya başlayabilir. Doğrusu, genellikle bebekler on beş aylık olana kadar tek bir uyku uyuyamazlar.
- On sekiz ay. Bebeğiniz artık yürümeye, konuşmaya ve daha bağımsız olmaya başladığı için gece sık uyanmasına katkıda bulunacak yeni faktörler ortaya çıkar. Ayrıca, öfke nöbetleri ve “hayır” kelimesine verilen tepkiler de bu dönemde meydana gelir. Tabi, diş çıkarma da hala sürmektedir ve etkili bir faktördür. Yani on sekizinci ayda gece uyanma sorunu hızla artabilir.
- İki yıl. Bu dönemdeki gece uyanma sorununu etkileyen birkaç farklı faktör bulunmaktadır: bez takmak, bir kardeşin varlığı, beşikten yatağa geçme bunlardan bazıları olabilir.
Bebeklerde gece sık uyanma sorunu ile nasıl başa çıkabiliriz?
Bebeğinizin uyku sorunuyla baş etmek için deneyebileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Öncelikle, bebeğinizin daha fazla yemek yemesini sağlamayı deneyebilirsiniz. Hızlı büyüme, sadece ergenlikte gerçekleşen bir durum değildir. Bebeklerin de ekstra kaloriye ihtiyaç duyabileceğini göz önünde bulundurmak gereklidir.
Bir bebeği en güvende hissettiren şey, annesinin ya da babasının sarılmasıdır. Ekstra öpücükler ve sarılmalarla bebeğinize şefkat göstererek onu rahatlatın fakat uyuması için onu sallamak ya da sakinleştirici vermek gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun.
Yeterli derecede uyuyamamak herkesin yorgun hissetmesine sebep olur, bu yüzden uyku saatini erken bir saat olarak belirleyin. Bu, bebeğiniz uyumuyorsa ya da gece sık uyanıyorsa iyi bir çözüm olabilir. Son olarak, bununla tek başınıza savaşmak zorunda olmadığınızı unutmayın.
Başka ebeveynlerle konuşarak onlardan öneriler alabilirsiniz. Ayrıca, tabi ki partnerinizin desteğini de isteyin. Bu yolda bir takım olarak hareket etmeli ve birbirinize yardımcı olmalısınız.
Çocuğunuz uyumak istemediği için ağlıyorsa
Çocuklar büyüdükçe daha zorlayıcı olabilirler. Eğer çocuğunuz uyumak istemediği için ağlıyorsa şu tavsiyeleri kullanabilirsiniz:
- Sınır belirleyin. Çocuğunuzun kuralları koyanın siz olduğunu kabul etmesi gerekir. Patron sizsiniz. Uyuma vakti geldi diyorsanız uyuma vakti gelmiştir.
- Tutarlı ve sabırlı olun. Bunun sadece bir aşama olduğunu unutmayın.
- Değişimin zamanla gerçekleşeceğini unutmayın. Çocuğunuzun uyku programının birden değişmesini beklemeyin. Bu aşamanın da geçeceğini unutmayın.
- Başka sorunlar olabileceğini göz önünde bulundurun. Çocuğunuza dikkat edin. Uyku probleminin başka sebepleri olabilir.