İlk Defa Anne Baba Olanlar Sosyal Hayatlarını Nasıl Korur?

İlk kez anne baba olmanız, sosyal hayatınızdan tamamen vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bu yazımızda, sosyal hayat için harika ipuçları bulabilirsiniz.
İlk Defa Anne Baba Olanlar Sosyal Hayatlarını Nasıl Korur?

Son Güncelleme: 03 Ekim, 2020

Eğer bir anne ya da babaysanız, ebeveynliğin ne kadar yorucu olduğunu bilirsiniz. Çocuğunuza kendinizi adadıkça, enerjinizin sonunda tükendiğini göreceksiniz. Bu sebeple, pek çok ebeveyn sosyal hayat konusunun unutulup gitmesine izin veriyor. Bununla birlikte, bu kadar keskin olmak zorunda değilsiniz. Hem çocuğunuza hem de sosyal hayatınıza yeteri kadar zaman ayırmak mümkündür.

Özellikle de geceleri zar zor uyuyabildiklerinde, ebeveynler kendilerini yalnız hissedebilir. Ardından, gün içerisinde ise kendinizi o kadar yorgun hissedersiniz ki neredeyse zorlukla yürürsünüz.

Eğer ilk kez anne baba olduysanız, yalnızlıktan kaçınmak için arkadaşlarınızla görüşmeye devam etmelisiniz. Böylece, en zor anlarda bile arkanızda bir destek olduğunu hissedersiniz. Yeni bağlar kadar eski bağlar da önemlidir.

Peki, aktif sosyal hayatınızı sürdürürken ebeveynliğinizi nasıl dengede tutabilirsiniz? Bu, imkansız bir görev gibi görünse de öyle değildir. Sadece üzerinize düşeni yapmalısınız! Sosyal hayat ve ebeveynlik arasında bir denge kurabilmek için aşağıdaki ipuçlarını kaçırmayın!

Komşularınız

Çekingen bile olsanız, komşularınız varsa onlarla konuşmaya çalışın. Çocuğunuzla parktayken, başka ailelerle iletişime geçebilirsiniz.

İlk sosyal “adımınızı” attığınızda, buna değdiğini göreceksiniz çünkü  anne ya da babayla arkadaş olabilirsiniz. Hatta, onlardan ebeveynliğe dair bilmediğiniz şeyler de öğrenebilirsiniz.

yemek yiyen anneler

Başka aileleri gördüğünüzde, kendinizi tanıtmaktan çekinmeyin. Konuşma başlatmak için güncel konuları kullanabilirsiniz. Böylece, bir yabancının da sizin sosyal çevrenizin bir parçası olabileceğini görürsünüz.

Sosyal hayat ve sosyal iletişimi artırmak için plan yapın

Planlarınızı iptal etmek için bahaneler bulmayı bırakın. Yeni ebeveyn olan bireylerin sosyal hayatı olması çok önemlidir.

Sosyal hayat derken, sabahın üçüne kadar partilemekten bahsetmiyorum. Bunun yerine, hayatın tekdüzeliğinden kurtulmak ve sıcak arkadaşlık hissinin tadını çıkarmak için arkadaşlarınızla bağlantı kurun.

Başka bir deyişle, eğer partneriniz evdeyse veya bir bakıcınız varsa, zaman zaman kendiniz için de planlar yapın çünkü başkalarıyla görüşmek size iyi gelecek! Dışarı çıkmak belki de en çok ihtiyacınız olandır ve stresinizi azaltır. 

Uygulamalar

Dijital dünya sayesinde, telefonunuza bazı uygulamalar indirip başkalarıyla iletişime geçebilirsiniz. Kendinize arkadaş edinebilir, belki de aynı durumdaki ebeveynlerle birbirinizi destekleyebilirsiniz.

Çocuğunuz için aktiviteler bulmak gibi, Facebook’u farklı amaçlarla kullanabilir ve orada anne babalarla iletişime geçebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, bu platformu çocuklarla ilgili tavsiye vermek ve almak için kullanabilirsiniz. İlgi alanlarınıza en çok uyan grupları bulun.

Okul sonrası aktiviteler

Çocuklarınızı müzik derslerine kaydettirebilir ya da anneler ve bebekleri için yoga derslerine gidebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun yaşıtlarının aileleriyle tanışabilir ve arkadaşlık kurabilirsiniz. 

Sosyal hayat için oyun grupları

Oyun grupları, diğer annelerle arkadaşlık etmenin harika bir yoludur. Çocuklarınız oyunun keyfini çıkarırken, siz de ebeveynler olarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yetişkinlere özgü gruplar da vardır ve buralarda okuma gibi ilgi alanlarını paylaşabilirsiniz.

Diğer ebeveynlerle buluşma konusunda şüpheleriniz olması normaldir. Bu ortak bir his olsa da, işleri yavaştan almak ve durumları zorlamaktan kaçınmak en iyisidir.

Sadece, kendinizi rahat hissettiğiniz şeyler yapın.Diğer ebeveynlerin gittiği yerlere gidin ancak konuşmak istemiyorsanız kendinizi buna zorlamayın.

Belki de bir başkası sizi fark eder ve konuşmaya başlar. Bunun sonucunda ise, evde kalsaydınız asla edinemeyeceğiniz bir arkadaş edinmiş olursunuz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.