Ebeveynler Arasındaki İletişim Problemi Nasıl Çözülür

Aile içinde ebeveynlerin aralarındaki iletişim problemini en kısa sürede çözmesi çok önemlidir. Bugün sizinle bunu nasıl yapabileceğinizi konuşacağız. 
Ebeveynler Arasındaki İletişim Problemi Nasıl Çözülür

Son Güncelleme: 24 Eylül, 2020

Ebeveynler arasındaki iletişim problemi aile içinde ciddi sorunlar doğurabilecek yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. Ebeveynler arasındaki ilişki bozuldukça çocuk güven hissini kaybeder çünkü ailesine tam anlamıyla güvenemez hale gelmiştir. Bu ebeveynlerden birinin diğeriyle aynı tarafı tutmasından çok, genellikle çocuğun önünde partnerini desteklememesiyle ilgili bir sorundur.

Ebeveynler bir konu hakkında anlaşmaya varamıyorsa, yine de, hatta özellikle böyle durumlarda birbirilerini desteklediklerini göstermelidirler. Çocuklarının eğitimi hakkında farklı görüşlere sahiplerse bunu özel olarak konuşmalılar, çocuğun önünde tartışarak değil.

İletişimde destek olmadığında

Ebeveynlerden biri diğerini desteklemediği zaman çocuğun diğer ebeveyni “kötü” ya da “zayıf” olan ebeveyn şeklinde görmesi normaldir. Ebeveynler arasındaki iletişim problemi sadece çocuklar önünde tartışmakla sınırlı değildir. Çoğu zaman göze çarpmayan şekillerde ya da zararlı mesajlar gönderen iletişim “tarzlarında” olur.

Çoğu ebeveyn sıkıntılarını nasıl kelimelere dökerek ifade edeceğini bilmediği için problemleriyle baş etmekte zorlanır. Genellikle işbirliği yapmaya gönlü olmamayı “duygusal” olarak hissederler ama bu döngüyü net bir şekilde göremezler.

Ebeveynler arasındaki iletişim problemi türleri

Yaygın görülen bazı problemli iletişim şekilleri ve davranış türleri vardır. Bunları bilirseniz yaşadığınız zaman da tanımlayabilirsiniz. Problemli bu iletişim şekillerinden bazıları şunlardır:

ebeveynler arasındaki iletişim problemleri

Kart sahibi

Kart oyunlarında oyunculardan biri elinde diğer oyuncuları yenecek bir kart tutar. Bu kişi, çocuğun yetiştirilmesi ya da diğer ebeveynlerin de dahil olduğu disiplin konularında her zaman son sözü söyleyen kişi olmak ister. Bu, kişilerden birinin bazen tartışmada bağırarak ya da cezalandırmaya çalışarak otorite kurmasına sebep olur.

Bazen de kart sahibi diğer ebeveynin çocuk gibi davrandığından şikayet eder, hatta ona çocukmuş gibi davranır. Ebeveynlerin çocuklarına disiplin konularında aynı fikirde olduklarını göstermesi çok önemlidir. Ancak ebeveynlerden biri kart sahibi gibi davranırsa diğer ebeveynin otoritesini zayıflatacaktır.

Sahte güven

Ebeveynlerden birinin çocuğa duygusal zarar verdiği gibi hatalı bir hisle hareket eden diğer ebeveyn sahte bir güven verme rolüne girer, yani zor bir durumda rahatlatıcı konumunu alır. Ebeveynler çocuklarına bu sahte güvenlik hissini başka şekillerde de verebilir. 

Örneğin, bir ebeveyn çocuğun yasaklı olduğu saatte bilgisayarla oynamasına izin verirse ya da bir sinir krizi esnasında çocuğa ilgi gösterip yatıştırmaya çalışırsa sahte bir güven vermiş olur. Sahte güvenlik hissi vermek, çocukla ilgili bir durumda kendi sıkıntınızı ya da anksiyetenizi geçirmek için yaptığınız bir şeydir.

Ebeveyn analiz eden

Ebeveyn analiz eden kişi, çocuğuyla diğer ebeveyn hakkında özel konuşmalar yapan kişidir. Çocuğuna partnerinden direkt olarak şikayet eder ya da bundan daha az göze çarpan taktikler kullanabilir. Örneğin, “Keyifsiz olduğu zamanlar ben de ondan hiç hoşlanmıyorum” gibi şeyler söyleyebilir.

Bu çocuk yetiştirme şekli analiz eden kişiyi, partneriyle ilgili canını sıkan sorunları partneriyle direkt olarak konuşmaktan alıkoyar. Bu yaklaşım çok tehlikelidir ve analiz eden kişi sıkıntılı durumdan kurtulmak için gerekli olan korkutucu adımı atmak yerine çocuğunu problemin içine çekmiş olur.

Ara bozucu

Bu iletişim şekli, ailedeki diğer insanlarla bir araya gelindiğinde, kendi otoritesini kurmaya çalışan ebeveyn hakkında olumsuz şeyler konuşmaya dayanır. Ara bozucu kişi akşam sofrada otururken çocuklarını diğer ebeveynin görüşlerine karşı çıkmaya teşvik edebilir.

Bazen ara bozmak için gizliden gizliye tüm çocukları diğer ebeveyne karşı birlik olmaya bile itebilir. Bu kişinin genelde otorite kuran bir pozisyon aldığını düşünürsek, çocuklar da doğal olarak onun sözünü dinler. Ebeveynlerin bu problemi bir an önce çözmesi gerekir.

ebeveynler arasındaki iletişim problemleri: tartışan ebeveynler

“En iyi evlilikler takım çalışmasıyla kurulur. Ortak saygı, sağlıklı dozda hayranlık duymak ve bitmeyen bir aşk ile nezaket.”

– Fawn Weaver –

Ebeveynler arasındaki iletişim problemi nasıl çözülebilir

Bir taraftan çocuğu yetiştirirken diğer taraftan da iletişim problemleriyle başa çıkmak imkansız gibi görünür. Çocuk yetiştirmede yapılan hatalar genelde tartışmalarla sonuçlanır ya da çocuğun problemiyle ilgilenmeye çalışırken çözülmeden biter.

Aileler büyüdükçe bu çözülmeyen iletişim problemleri daha da karmaşık bir hal alır. Bu yüzden, iletişim ve çocuk yetiştirme konularında doğru yolu bulmak için ebeveynlere yardımcı olacak bazı basit önerilerde bulunmak istiyoruz:

  • Esas konuları önceden analiz edin. Çocuğun “kabul edilemez” ve daha kabul edilebilir davranışlarını karşılaştırın. Ebeveynler bu davranışlar için biçtikleri pozitif ve negatif sonuçların dengesini kurmalıdır.
  • “Kötü ebeveyn” rolü yaratmayın. Bu rolü hiçbir ebeveyne yüklememek gerekir. Taraflardan biri için bunu yapmak daha kolay olsa da bu dinamikten kaçınmalısınız. Diğer ebeveyn sizden istemediği sürece devreye girmeyin. Yani, ebeveynlerden biri ile çocuk arasında olan bir çatışmaya diğer ebeveyn karışmamalıdır. Bu durumla başa çıkmak için ne yapılacağını biliyor olsanız da partnerinizin problem çözme kapasitesini baltalamayın ve durum sonuçlanana kadar gözlemleyici konumunda durun.

Ebeveynler arasındaki iletişim problemi hakkında bunları unutmayın…

  • Bir konuda fikir ortaklığına varamasanız da diğer kişinin fikrine saygı duyduğunuzu açıkça gösterin. Ebeveynlerin birbiriyle açıkça fikir ayrılığına düşmesi kötü ebeveynlik yaptıkları anlamına gelmez. Ayrıca, doğru bir yaklaşım benimserseniz çocuklarınıza da fikir çatışmalarıyla baş etmeyi öğretmiş olursunuz.
  • Yaşanan bir tartışmanın önemli sonuçları olacağını bildirin. Ebeveynlerin çocuğun davranışlarının ne gibi sonuçları olacağı hakkında konuşması için önce bunların yaşanması gerekir diye bir kural yoktur. O yüzden, uygulayacağınız şeylerin uygunluğu hakkında fikir birliği yapmak için zaman ayırın. Hatta çocuğunuzun gelecekteki davranışlarını değiştirmeye teşvik etmek için ne yapmanız gerektiği hakkında da anlaşmaya varın.
  • Zararlı anlaşmazlıklardan kaçınmak ve aynı tarafta olduğunuzu göstermek çocuklarda daha iyi sonuçlar verir. Partnerinizle bu iletişim düzeyine ulaşmak çaba gerektirir. Ayrıca değişmek için cesaret ve beraber adımlar atmak için de anlayış gerekir ki herkes kazansın.

“Birlik olmak güçlü olmaktır… takım çalışması ve işbirliği olduğu zaman muhteşem şeyler başarabilirsiniz.”

– Mattie Stepanek –


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.