Çocuğunuzun Sinir Krizlerini Fırsata Çevirin

Çocuğunuzun Sinir Krizlerini Fırsata Çevirin

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2019

Çocuğunuzun sinir krizlerini mutlaka deneyimlemişsinizdir. En sakin çocuk bile bir yerde öfke nöbetine tutulabilir.

Uzmanlar, çocuğun büyütülme şeklinin ve ebeveynlerin eğitim durumlarının çok etkisi olduğunu savunuyorlar. Bu sebeple, çoğu öfke nöbetinden aileler sorumlu olabilir.  Ancak, her ne kadar yaygın olsa da, özellikle toplum içinde gerçekleşen öfke nöbetleri bizi oldukça sıkıntıya sokar. Uzmanlar, sinir krizlerinin bir çeşit “bozulma” belirtisi olduğunu ve bir yerde çocuğun davranışlarının bizim hareketlerimizin sonucu olduğunu savunmaktadır.

Örneğin, çocuğumuzun her istediğini koşulsuz yerine getiriyoruz. Bu yüzden, çocuklar can sıkan durumlara karşı neredeyse sıfır tolerans geliştiriyorlar.

Muhtemel sonuçlarına rağmen, hepimiz bu durumdan iyi şeyler çıkartabiliriz. Çocuğunuzun sinir krizlerini fırsata çevirebilir ve durumdan istifade edebilirsiniz.

En önemli şey, bu nöbetlerden kaçınmaktır. Ancak, engel olamadığınız durumlarda en azından durumu nasıl avantaja çevireceğinizi öğrenebilirsiniz.

Çocuğunuz neden öfke nöbeti geçirir?

İlk olarak iki ve dört yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Çocuklar duygularını ve düşüncelerini ifade etmekten çekinmediği zaman ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda çocuk fazlasıyla bağımsız olduğu zamanlarda (canı istediğinde ve yapabildiğini hissettiği zamanlarda) da ortaya çıkar.

Doktorlar, sinir krizlerinin bir çocuğun gelişiminin ayrılmaz bir parçası olduğunu açıklamaktadır. Diğer davranışlar gibi, bu da çocukların kişiliğini oluşturmak için gereklidir. Aynı zamanda, çocukların algılama süreçlerinin hatasız işlediğini de göstermektedir.

Ancak, sinir krizlerini tetikleyen birçok şey olabilir. Çoğu durumda, sinir krizlerinden kaçınılabileceği düşünülmektedir.

Çocuğun çevresi, mesela önüne sunulan ürünlerin miktarı gibi durumlar, öfke nöbetinin görülme sıklığını büyük ölçüde etkiler. Çok fazla oyuncak, oyun ya da şekeri önüne sererseniz, çocuklarınızın bundan sonra bunları her zaman ve her şekilde talep edeceğinden emin olabilirsiniz.

Öfke nöbetinin temel nedeni, çocuğun elde edemediği bir durum karşısında hissettiği çaresizliktir. İstediğini alamadığında hayal kırıklığı yaşamaya başlar ve bu durumda, kendini dışa vurur.

masa başında ağlayan çocuk

Çocuğunuzun Sinir Krizlerini Fırsata Çevirin

Kişiliği gelişirken çocuğunuzun sinir krizlerini nasıl ve ne zaman geçirdiğini gözlemlemek gerekir. Bu durumun yaşanmasını önleyebilir ve kendinizi önceden hazırlayabilirsiniz.

Ebeveynler sık sık yüzleşmekten kaçınırlar. Olabilecek en kötü yerde veya en kötü anda sinirlenmemeleri için, genelde istedikleri her şeyi yerine getiririz. Ancak, bundan kaçınmanın tek yolu bu değildir. Çocukla iletişim kurmak, daha iyi sonuçlar almak için önemlidir.

Çocukların kendilerini ifade etmeyi öğrendiklerini ve bunu yapmaya hakları olduğunu kabul etmeliyiz. Hayal kırıklığı ile nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlar ve bu durumdan ebeveynlerini suçlu tutuyorlar. Buna ek olarak, engelleri aştığını ve şimdi daha bağımsız olduğunu düşünen bir çocuk, bağımsızlığına karşı gelinmesini istemeyecektir.

Çocuklarımızla iyi vakit geçirmek, onları daha iyi tanımamızı sağlar. Aynı zamanda çocuklarımızın daha özgüven sahibi olmalarını sağlar ve ilgi eksikliğinin olumsuz sonuçlarını azaltmaya yardımcı olur.

Ebeveynleri tarafından iyi bakılmayan çocuklarda kaygı, üzüntü ve kızgınlık gözlemlenebilir. Bu durumun sonuçları, yetişkinlik döneminde bile kendisini gösterebilir.

Sinir krizlerinin bazı olumlu yanları:

Gelişimlerinin bir işaretidir

Çocuk ne kadar bağımsız olursa o kadar çok sinir krizi geçirir. Bu nedenle, her ne kadar çocuğun gösterme şekli doğru olmasa da, geniş açıdan bakıldığında aslında bu durum, çocuğun olgunlaştığını göstermektedir.

köşede ağlayan çocuk

Daha sağlıklı kararlar almanızı sağlar

Çocuk, yapabildiği için sinir krizi geçirir. Ne istediğini ve ne istemediğini ayırt edebilir. Bu, onlara ne öğretmek istediğinize karar vermeniz için bir fırsat sunar.

Eğer öfke nöbetleri ile başa çıkamıyorsanız, onlara daha iyi öğretmek için önlemler alarak bu durumlardan kaçınmayı öğrenin.

Duygularınızı kontrol etmenizi sağlar

Öfke nöbetleri bizi rahatsız etse bile, duygularımızı kontrol altında tutmamız gerekir. Eğer toplum içindeysek, herhangi bir ceza uygulamaktan kaçınırız, ancak bunun her zaman böyle olması gerekir.

Bariz bir şekilde yanlış davransalar ve dayanılmaz olsalar bile, çocuklarımıza asla el kaldırmamalıyız. Bu tür davranışlar bizim oto kontrolümüzü sınar.

Hislerinizi değerlendirmenize olanak sağlar

Bazen hatalı olan ebeveynler değildir. Çocuğun haklı olduğu ve hislerinin gerçek olduğu durumlar da olabilir.

Belki davranış şekilleri sabrımızı taşırıyor olsa da, ona bir şekilde hissedebilmesi için imkan tanıyın. Gerçekten bir şey istedikleri zaman, duygularını küçümsemeyin. Bu durumlarda yükün çoğunu ebeveynlerin taşıdığı doğrudur. Bu, genellikle izin verdiğimiz için gelişen bir durumdur.

Bununla birlikte, uzmanlar çocukların gelişim dönemlerinde sinir krizi geçirmelerinin normal hatta gerekli olduğunu ileri sürerek, tüm durumdan sadece ebeveynleri sorumlu tutmuyor.

Eğer olumlu düşünürsek, bu tür bir davranışın çocuğumuzla ilişkimize getirebileceği iyi şeyleri ayırt etmeyi öğrenebiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Filliozat, I. (2012). No más rabietas: claves para evitar y solucionar los conflictos con tu hijo. Zenith.
  • Oram, H. (1982). Fernando el furioso. Ekaré.
  • Gooossens, P. (2003). ¡Soy un dragón! Editorial Luis Vives (Edelvives).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.