Çocukların Öfkelerini Yönetmelerine Yardımcı Olan Trafik Işığı Tekniği

Çocukların Öfkelerini Yönetmelerine Yardımcı Olan Trafik Işığı Tekniği

Son Güncelleme: 03 Aralık, 2018

Çocuk yetiştirmek için trafik ışığı tekniği nedir? Aşağıda, bu yeni yöntemin nasıl çalıştığını açıklayacağız. Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerine yardımcı olmak için çok yararlı olabilir.

Her gün ağlayan, tekmeler savuran ve farklı nedenlerle ebeveynlerine bağıran çocuklar görüyoruz. Belki bu dürtüsel davranışları olan kendi çocuklarımız bile olabilir. Durum buysa, trafik ışığı tekniği aradığınız cevap olabilir.

Duygusal yanardağ patladığında, sıklıkla ebeveynlerin iki farklı şekilde hatalı tepki verdiğini görürüz. Bazı ebeveynler daha da akıl dışı bir duruş benimsiyor. Diğerleri ise daha hoşgörülü davranarak çocuklarının onları manipüle etmesine izin veriyor. Açıkçası, bu tepkilerin hiçbiri doğru değildir.

Peki ya çocuklarımızın kendi öfke patlamalarını yönetmelerine yardımcı olacak bir yönteme başvurursak? İyi haberlerimiz var size! Bu tam olarak trafik ışığı tekniğinin amaçladığı şey.

prenses tacı takmış çocuk

Kırmızı, sarı ve yeşil: Her ışığın bir anlamı vardır.

Bu öz-yönetim yöntemi, çocuklarımıza duygusal durumlarının grafik bir temsilini göstermekten oluşur. Sorun yaşadıkları her seferinde hangi ışıkta olduklarını ve bunun ne anlama geldiğini açıklarız.

Şimdi trafik ışığının her bir renginin ne anlama geldiğini inceleyelim:

  • Kırmızı: Çocuğunuza öfke hâkimdir ve eğer tavrını değiştirmezse, ciddi sonuçları olacaktır. Çocuğunuz durmazsa, sonuçlar uygulanmalıdır. İşte bu anda çocuğa kırmızı rengi gösteririz.

“Peki ya çocuklarımızın kendi öfke patlamarını yönetmelerine yardımcı olacak bir yönteme başvurursak? İyi haberlerimiz var size! Bu tam olarak trafik ışığı tekniğinin amaçladığı şey. ”

  • Sarı: Düşünme zamanı. Çocuğunuzun siniri bozuk ama yine de kontrolünü kaybetmemiş. Çocuklarımızı hala akla davet edebileceğimiz bir uyarı durumu.
  • Yeşil: Çocuk istediği şey konusunda diyalog kurup konuşur, açıklamalar yapar ve karar alır. Çocuğunuz bu sakinliğe devam ederse, ona yeşil rengi gösterir ve kendini kontrol ettiği için onu kutlarız. Bu aşamada, çocuk problemlere çözüm getirebilir ve hatta olumlu teşvik sağlayabilir.

Nasıl başlarım?

Bir gün, çocuğunuzun sinirlendiğini fark ettiyseniz, trafik lambası tekniğini açıklayın. Çocuğunuza onu cezalandırmaktan bıktığınızı ve bu nedenle bu yeni prosedürü veya sözleşmeyi uygulamak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Ardından, kartondan yaptığınız bir trafik lambasını duvara yerleştirin.

Kırmızı, sarı ve yeşil daireler kesebilir ve çocuğunuzun mevcut duygusal durumuna göre her seferinde trafik lambası üzerine yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca hepsini bir defada yapıştırabilir ve herhangi bir zamanda çocuğunuzun durumunu temsil eden ışığa işaret edebilirsiniz.

Ev dışındayken de bu yöntemi kullanmak iyidir. Çocuğunuzun duygusal durumuna bağlı olarak, hangi ışıkta olduğunu söyleyin.

Trafik lambası tekniği ile ilgili bazı düşünceler

Bu yöntemi 5 yaşına kadar olan çocuklarla birlikte kullanabiliriz. Fikir, çocuğu cezalandırma yoluyla kontrol etmemekte, aksine çocuğun kendi öfke aşamalarını idare edebilmesi için yönlendirmekte yatar.

Çocuğunuz kontrolden çıkmadan önce yeterli zamana ve uyarıya sahip olacaktır.

kızına bir şeyler anlatan anne

Bu tekniğin amacı basittir: Çocuklar, dürtüsellik düzeylerini belirlemeyi zamanla öğrenmelidirler.

Renkler, devam etmeden önce düşünmelerine yardımcı olacak bir örnek olarak görev görecektir . Bazı yönlerden bu, kontrolü kaybetmeden önce on’a kadar saymaya benzer.

Tabii ki, bu yöntem ebeveynler adına zaman ve taahhüt gerektirir. Çocuğunuzun renklerle dürtüsellik seviyelerini belirlemesini sağlamak için daha rahat anlardan ve oyun zamanlarından yararlanmak isteyebilirsiniz.

Teknik, çocuklarımıza renk ve sayıları öğrettiğimiz zamana benzer.

“Bu tekniğin amacı basittir: Çocuklar, dürtüsellik düzeylerini belirlemeyi zamanla öğrenmelidir.”

Bu kendi kendine kontrol tekniğinin avantajları

  • Duygusal zeka ile ilgili öğretiler daha didaktik ve pratiktir. Şüphesiz, bu bizim de çocuklarımız kadar agresif veya sinirli olmamızdan çok daha etkilidir. Kontrolü yetişkin olarak kaybettiğimizde, çocuklarımıza açık olmayan mesajlar gönderiyoruz.
  • Bu tekniğin uygulanmasıyla çocuklarımıza kendi karakterlerinin farkında olma şansını veriyoruz; bu bir öğrenme fırsatı. Etkinlik ayrıca çocuğunuzun kendi davranışında değişiklik yapmasına yardımcı olacaktır.
  • Kurallar çok açık olacak ve çocuk duygusal durumunu kendi kendine yönetme yeteneğini içselleştirecek. Tabii ki, bu tekniğin etkili olabilmesi için, ebeveynler olarak örnek olmalı ve bunu açıklayacak kadar sabırlı davranmalıyız. Amaç, çocuklarımızın mantık yürütebilen ve öz disipline sahip yetişkinler olmalarıdır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.