Prematüre Bebek Bakımında 6 Önemli Nokta
Prematüre bebeklerin çok ciddi durumlar yaşayacağını göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, nefes alışları birden değişiklik gösterebilir.
Solunum paternini gözlemlemek oldukça önemlidir. Eğer bir değişim fark ederseniz, mutlaka çocuk doktorunuza danışın.
Bebeğinizin nefes alış verişini gözlemlerken, göğüs kafesine, dakikada ne kadar nefes aldığına ve nefes alırken çıkardığı seslere özellikle dikkat etmelisiniz.
Prematüre bebek bakımı
Sıcaklık
Bebek odasının sıcaklığı 20-40 santigrat derece arasında olmalıdır. Eğer eviniz merkezi sistemle ısınıyorsa, havayı nemlendirmeniz gerekebilir.
Bebek, sigara içilen bir ortamda kalmamalıdır. Sigara, sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Ziyaretler
Prematüre bebekler daha hassastır ve bu nedenle de hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksektir. Aynı anda çok fazla kişinin bebeği ziyaret etmemesine özen gösterin. Aile üyeleri ve arkadaşlar her zaman belirli bir mesafede durmalıdır.
Özellikle, aileden biri grip olursa daha da dikkatli olmalısınız. Hasta kişi bebeğe fazla yaklaşmamalıdır. Anne hastalandığında ise emzirirken ağzını bir maske ile kapatmalıdır.
Dışarı çıkmak
Özellikle ilk haftalarda prematüre bebekleri dışarı çıkarırken dikkatli olmalısınız. Bebeğinizi dışarı çıkmadan önce, gelişimini düzgün bir şekilde tamamladığından ve iyi hissettiğinden emin olun.
Aklınızda soru işaretleri varsa doktorunuza danışmalısınız. Kalabalık alanlardan uzak durmanız gerekir.
Bu yazımızı da okuyun:Prematüre Bebek Bakımı: Bebeğinize Evde Nasıl Bakmalısınız?
Temizlik alışkanlıkları
Prematüre bebeklerin, nezleye benzer olan solunum sinsisyal virüsünü kapma riski daha yüksektir. Olası enfeksiyonları önlemek için, ellerinizi sık sık yıkamalı, tek kullanımlık mendiller tercih etmeli, oyuncakları dezenfekte etmeli ve bebeğinizin odasını her zaman temiz tutmalısınız.
Çocuk bakım merkezlerine gitmek yerine, bebeğinize evinizde özel bir oda hazırlamalısınız.
Emzirme
Emmek için gerekli olan kasları çok güçsüz olduğu için, prematüre bebeklerin emmek için daha fazla zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle gün boyunca daha kısa aralıklarla bebeğinizi emzirmelisiniz.
Eğer biberon kullanıyorsanız, ucuna yumuşak bir emzik takmalısınız. Bu sırada bebeğinizin nefes almadığını veya yüzünün kızardığını fark edersiniz, biberonu alın ve bebeğinizin sırtına hafifçe vurun.
Ağlama
Prematüre bebekler günde 6 saate kadar ağlayabilir. Anne babalar ağlamanın nedenini yorumlamayı bilmelidir. Bebeğiniz açlıktan, uykusu geldiğinden, rahatsız hissettiğinden veya başka bir sebepten dolayı ağlayabilir.
Eğer bebeğinizin uzun bir süre boyunca ağladığını düşünüyorsanız, çocuk doktorunuza danışın.
Ne zaman doktora gitmelisiniz?
Anne babalar, şüphe uyandırıcı durumlar karşısında dikkatli olmalıdır. Eğer bebeğinizin durumunda veya davranışlarında sıradışı bir şey fark ederseniz, hemen doktora gidin.
Özellikle dikkat etmeniz gereken durumlar aşağıdaki gibidir:
- Nefes almada zorluk
- Uyanmada zorluk
- Yüzde renk değişimi
- Ateş
- Beden ısısının düşmesi
- Göz hareketlerinde anormallik
- Gözle takip etme yetisinin kaybolması
- Tuvaletini yapamama
- Sebepsiz yere uzun süre ağlama
- Daha az emme ya da hiç emmeme
“Prematüre bebeğin bakımı zaman, sabır ve fedakarlık gerektirir.”
Prematüre bebek takibi
Prematüre bebeklerde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. 1,500 gramın altında doğan bebeklerde görme ve duyma yetisi belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Böylece bebeğinizin sinir sisteminin gelişiminden emin olabilirsiniz.
Güldüğünde, oturduğunda veya ilk adımlarını attığında bebeğinizin psikomotor gelişimine dikkat edin.
Ayrıca, dil ve kas gelişimi de takip edilmesi gereken durumlar arasındadır. Bazı prematüre bebekler, büyüdüklerinde konuşma terapisine ihtiyaç duyabiliyor.
Sonuç olarak, prematüre bebeğe sahip ebeveynin evdeki ilk birkaç gün boyunca ortaya çıkabilecek anormal durumları fark edebilmesi için bebeği iyi gözlemlemesi gerekir.
Bebeğinizin sağlığını korumak istiyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz noktalarda dikkatli olmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Lawn, J. E., Davidge, R., Paul, V. K., Xylander, S. Von, De Graft Johnson, J., Costello, A., … Molyneux, L. (2013). Born Too Soon: Care for the preterm baby. Reproductive Health. https://doi.org/10.1186/1742-4755-10-S1-S5
Russell, G., Sawyer, A., Rabe, H., Abbott, J., Gyte, G., Duley, L., … Ooi, L. (2014). Parents’ views on care of their very premature babies in neonatal intensive care units: A qualitative study. BMC Pediatrics. https://doi.org/10.1186/1471-2431-14-230