Prematüre Bebek Bakımı: Bebeğinize Evde Nasıl Bakmalısınız?

Prematüre Bebek Bakımı: Bebeğinize Evde Nasıl Bakmalısınız?

Son Güncelleme: 13 Şubat, 2019

Prematüre bebek bakımı, uygun şekilde yapılmalıdır. Bu, bebeğin sağlık ve esenliği için esastır.

Düşündüğünüzün aksine, prematüre bebek bakımı, çok zor değil. Bebeğinize bakarken dikkatli olmanız ve sağduyunuzu kullanmanız gerekir.

Mucizevi bir şekilde iyileşmiş olan prematüre bebeklere dair müthiş hikayeler var. Bu hikayeler, erken doğmuş bir çocuğa bakmak için sevginin en iyi bileşen olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.

Evde bir bebeğe bakmak sinir bozucu olabilse de kendinize güvenin. İkinizin de iyi olacağını göreceksiniz.

Aşağıdakileri aklınızda bulundurun: prematüre bir bebek neredeyse tamamen iyileşmiş durumda olmadığı sürece taburcu edilmez.Bu nedenle, onlara evde gelişmeleri için gereken özeni gösterme konusunda tam bir kapasiteye sahipsiniz.

Doktorlar genellikle prematüre bebekleri 37 ila 40 haftalık gebelik yaşına ulaştıktan sonra taburcu eder.

Bu yaşta, erken doğan bebek, vücut sıcaklığını zaten ayarlayabiliyor ve bu nedenle de bir inkübatörde tutulmaları gerekmiyor. Ayrıca kendi başlarına süt emebilecek durumdadır ve yaklaşık 2 kilogram ağırlığında olacaktır.

Bir annenin sevgisi bebeğinin en iyi müttefiki olsa da, bebeğin ilk yaşam yılında uyulması gereken bazı kurallar ve tıbbi tavsiyeler vardır.

Bu, sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlamak için yapılır.

prematüre bebek bakımı

Prematüre bebek bakımı: Evde alınacak önlemler

Yenidoğanlara bakarken dikkate alınması gereken bir dizi genel önlem (özellikle hijyen kuralları) vardır. Bu özellikle prematüre bebeklerde önemlidir, çünkü sağlıkları yaşamlarının ilk yılında daha kırılgandır.

İlk önlem çocuğu temiz tutmak. Bebeğe dokunmak isteyen herkesin çocuğa dokunmadan önce ellerini yıkaması önemlidir.

Bu, özellikle söz konusu kişiler virüslerin ve bakterilerin yayılabildiği yerlerden geliyorsa önemlidir.

Alınacak bir diğer önlem, kimsenin çocuğun yanında sigara içmesine izin vermemektir. Sigara içilmeyen bir ortamda yaşamalıdır.

İlk yıllarında, bebeğin hasta insanlarla veya oyuncaklarla ve kontamine olabilecek diğer nesnelerle temasından kaçınılmalıdır.

Ebeveynler ayrıca bebeğin kapalı alanlarda bulunmasından da kaçınmalıdır. Süpermarketler veya günlük bakım merkezleri gibi alanlardan uzak durulmalıdır.

Bebeğin içinde bulunduğu ortamdaki sıcaklığa dikkat edin. İdeal sıcaklık 22ºC civarındadır. Sıcaklık 22ºC’nin altında ise bebek üşümemek için çok fazla enerji kullanmak zorunda kalabilir.

ateşi çıkmış ağlayan bebek

Uyuyacağı zaman bebeği sırt üstü yatırmak diğer önemli bir önlemdir. Yenidoğan bebekler günde 16 ila 18 saat arası uyurlar ve prematüre bebekler daha uzun süre uyuyabilir.

Bebek uyuyacağı zaman, sırt üstü yatırın. Beşik içerisinde oyuncak veya yabancı cisimler bulunmadığından emin olun.

Prematüre bir bebek nelere ihtiyaç duyar?

Prematüre bebek bakımı belirli sağlık önlemlerini gerektirse de çocukla birlikte dolaşmak da iyidir.

Açık havada yürüyüşlere çıkmaya çalışın. Virüs bulaştırabilecek kapalı ve kalabalık alanlardan bebeğinizi uzak tuttuğunuzdan emin olun.

Bebeğinizin sinir sistemi uyarılmalıdır. Bunu yapmak için çocukla konuşun, onları kollarınızda taşıyın, onlarla oynayın, onlara bakmaları için parlak renkler gösterin.

Her zaman çocuk doktorunuzun numarasını yanınızda bulundurun. Solunum güçlüğü, cilt rengi değişiklikleri, ateş veya hipotermi ile ilgili her türlü sorunuzu cevaplayabilecektir.

Davranışlarına dikkat edin. Çocuğunuz görünürde bir sebep olmadan ağlarsa, çocuk doktorunuza danışın.

Çocuk yemek istemiyorsa ve nesneleri görsel olarak takip etmiyorsa, uzmanınızla da temasa geçmelisiniz.

Prematüre bebeklerin tıbbi takiplere ihtiyaç duyduğunu unutmayın.Yukarıda belirtilen önlemlere ek olarak, bebeği düzenli aralıklarla kontroller için doktora götürmek de önemlidir. Doktorlar şunları kontrol eder:

  • Görme ve duyma duyuları.
  • Merkezi sinir sistemi (gülümseme tepkileri, duyular ve diğer reflekslerle değerlendirilebilir).

Herhangi bir öğrenme zorluğu, hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği veya dil zorluğu varsa, sorunlar bir çocuk doktoru ve erken bakım merkezleri tarafından takip edilmelidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.